Overeem a világbajnok, de Aerts a hős

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2010.12.11. 14:13
null
Overeem (balra) Aerts lábát is „megdolgozta” a fináléban (Fotó: k–1.co.jp)
Címkék
A K–1 tokiói világdöntőjében (World GP Final) a 30 éves holland Alistair Overeem a fináléban 50 másodperc alatt K.O.-val győzött honfitársa, Peter Aerts ellen, így pályafutása során először világbajnok lett.  A nyolcas döntő legemlékezetesebb mérkőzése azonban a döntő vesztéshez köthető, aki a legjobb négy között óriási küzdeni tudásról tanúbizonyságot téve, vérző fejjel múlta felül a címvédőt, a világdöntőben még sosem veszítő Semmy Schiltet.

A tokiói K–1 világdöntő a holland Peter Aerts első menetes K.O.-jával kezdődött. A 40 éves klasszis az amerikai Mighty Món jutott túl egy mellkasra mért rúgásnak, majd ebből induló jó ütéssorozatnak és egy térdelésnek köszönhetően. A negyeddöntőben az egyetlen meglepetést a török Gökhan Saki szerezte, aki pontozással győzte le a román Daniel Ghitát. Ugyancsak pontozással nyert a címvédő holland Semmy Schilt a japán Kjotaro, a mezőny harmadik hollandja, Alistair Overeem pedig a suriname-i Tyrone Spong ellen.

AERTS KIÜTÖTTE MÓT
    

 

Az elődöntőben aztán következett az Aerts–Schilt csata (ez volt kettejük ötödik találkozója, korábban kétszer Aerts, kétszer Schilt kerekedett felül), ami az év talán legnagyobb meccsét hozta, de alighanem a klasszikusok közé is bekerül majd a két holland összecsapása.

AERTS VS. SCHILT
 
   

 

Aerts végig hatalmas elánnal, nagyon szimpatikusan küzdött. Az első két menetben azonban sokszor fejetlenül ment előre, túl nagy ívű ütéseket indított, így Schilt többször is keresztbeverte őt. Aertsnek a szeménél fel is szakadt a bőr, miután a Hightowernek is nevezett Schilt egy jobbegyenessel tisztán eltalálta.

A „Favágó" azonban vérző sebbel is folyamatosan támadott. Schilt – szokásához híven – az utolsó menetre elfáradt, ekkor Aerts több sorozatot is bevitt, és fogás miatt kétszer is megintették a címvédőt, aki végül pontozással vereséget szenvedett.

Ezzel eldőlt, hogy egyelőre nem Schilt lesz a szakág első ötszörös világbajnoka, ugyanakkor Aertsnek megnyílt az esélye, hogy ő legyen a harmadik K–1-es (Ernesto Hoost és Schilt után), aki négyszer is megnyeri a világbajnoki tornát.

Aerts ellenfele a fináléban Overeem volt, aki egy bordára mért rúgással intézte el az elődöntő másik találkozóján a látványos fordulatrúgásokkal kezdő, de aztán hamar kapituláló Sakit.

A döntőben a kimerült Aertsnek esélye sem volt a sokkal frissebb, robbanékonyabb Overeemmel szemben, aki bő fél perc elteltével a kötelekhez szorította ellenfelét, és addig sorozta, amíg Aerts már nem tudott védekezni, így a mérkőzésvezető beszüntette a küzdelmet.

OVEREEM ESÉLYT SEM ADOTT AERTSNEK
    

Overeem pályafutása során először nyerte meg a világbajnokságot, ám ez a torna elsősorban Aerts Schilt elleni parádés mérkőzéséről marad emlékezetes.    

 K–1, VILÁGDÖNTŐ
PÁROSÍTÁS, ÁGRAJZ SZERINT
Mighty Mo (amerikai)–Peter Aerts (holland) – K.O.-val, 1. menet
Semmy Schilt (holland)–Kjotaro (japán) – pontozással, 3:0
Alistair Overeem (holland)–Tyrone Spong (suriname-i) – pontozással, 3:0
Gökhan Saki (török)–Daniel Ghita (román) – pontozással, 3:0
 
ELÖDÖNTŐ
Peter Aerts (holland)–Semmy Shilt (holland) – pontozással, 2:0
Gökhan Saki (török)–Alistair Overeem (holland) –  K.O.-val, 1. menet
 
DÖNTŐ
Alistair Overeem (holland)–Peter Aerts (holland) – K.O.-val, 1. menet
A győzteseket vastag betűvel jelöltük! 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik