MTI 2019.01.07 11:06 Frissítve: 2019.01.07 11:13

Öttusa: Marosi Ádámnak az olimpiai kvótaszerzés a legfontosabb

Az olimpiai kvótaszerzést tartja elsődlegesnek a 2019-es évben Marosi Ádám, akit tavaly hatodszor választott a szövetsége az év hazai férfi öttusázójának és aki idén is a legjobb szeretne lenni.

Marosi Ádám idén is a legjobb magyar öttusázó szeretne lenni (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 

Az olimpiai bronzérmes, 2009-ben egyéni világbajnok sportoló az M1 aktuális csatornán hétfőn emlékeztetett rá, hogy az Európa-bajnokság, melyen nyolc tokiói kvótát osztanak, augusztusban, a budapesti világbajnokság pedig, melyen három versenyző szerezhet olimpiai indulási jogot, szeptemberben lesz.

„Most mi a fontosabb: világbajnokságon dobogón állni, vagy előtte egy Európa-bajnokságon megszerezni a kvótát?” – válaszolt kérdéssel arra a felvetésre, melyik versenyt tekinti elsődlegesnek.

Utalt rá, hogy a nemzetközi szövetség új kvalifikációs szabályt vezetett be, ennek értelmében, ha egy nemzetből egynél többen kerülnek a legjobb nyolc közé az Eb-n, akkor csak a jobbik kapja meg az olimpiai indulás jogát.

„Most az az elsődleges szempont, hogy én legyek a legjobb magyar öttusázó. Aztán hogy ez azt jelenti, hogy a világbajnokságon dobogón állok vagy esetleg megnyerem az Európa-bajnokságot, ez már más kérdés” – tette hozzá.

Megerősítette, hogy lendületet adott neki, hogy a tavalyi, székesfehérvári Európa-bajnokságon egyéniben második lett és a csapattal is ezüstérmet nyert.

„Hazai közönség előtt versenyezni és jó eredményt elérni mindig megdobja az embert” – mondta, hozzátéve, hogy az azt megelőző időszakban túl sok volt a kudarc vagy legalábbis az olyan eredmény, amelyet kudarcként élt meg.

„Nagyon-nagyon vágytam már erre a sikerre” – folytatta.

Az idei, hazai világbajnokságra utalva elmondta, nagy álma vált valóra a margitszigeti rendezéssel, mert ott 1999-ben nagyszerű volt a hangulat. A felkészülést illetően, emlékeztetett rá, hogy már nem fiatal versenyző, ezért nem mindegy, hogy mire hegyezi ki a formáját.

„Egyre nehezebb felvenni a ritmust, de még érzek magamban elég energiát” – árulta el a 34 éves versenyző, majd arra a kérdésre, hogy akkor 2020-ban, az olimpia évében még biztosan ott lesz-e a pályán, kijelentette: „Különben nem csinálnám.”

2020.02.25 22:26:34

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

Olimpiai bajnokunk is számol a legjobbakkal, de leginkább a saját felkészülésében bízik.

2020.02.25 18:39:58

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY

Két világ- és négy Európa-bajnoki arany után Tokióban érne csúcsra az igazi showman, Frank Chamizo.

2020.02.25 21:23:11

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Világjárványra vonatkozó vészforgatókönyv nem létezik.

2020.02.21 22:45:50

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Nem azt írom, hogy egy pénzdíjas olimpia másnapján jönne az apokalipszis – de hogy jó eséllyel elindulnánk felé, az biztos.