MTI 2019.05.22 10:41 Frissítve: 2019.05.22 12:35

Öttusa: hét magyar indul a prágai világkupaversenyen

Hét magyar vesz részt az öttusázók világkupa-sorozatának negyedik versenyén, Prágában.


A női mezőnyben Kovács Sarolta, Réti Kamilla és Ormándi Rebeka, a férfiben Málits István, Regős Gergely, Fröhlich Tamás, Bereczki Richárd lesz ott a csütörtökön kezdődő viadalon.

Kállai Ákos szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére elmondta, az eredeti elképzelés az volt, hogy mindenki kap két versenyt, a hazai mellett egy-egy külföldit, de betegségek, sérülések miatt a terv nem valósult meg pontosan.

Az egyéniben 2016-ban világbajnok Kovács Sarolta például megbetegedett a székesfehérvári vk előtt, így nem versenyezhetett a számára teljes mértékben hazai környezetben. Az első világkupáról, Kairóból van egy bronzérme, a vk-döntőhöz azonban még kellene egy jó eredmény.

A szövetségi kapitány szerint a június végén esedékes tokiói finálé nem elsősorban azért fontos, mert a női és férfi győztes olimpiai kvótához jut, hanem a tapasztalatszerzés miatt.

„A tokiói verseny már az olimpiai helyszíneken zajlik és talán azokból a lovakból is lesz ott néhány, amelyekkel jövőre lovagolnak majd” – mondta.

Kállai Ákos a hazai vk-n győztes Alekszejev Tamaráról azt mondta, az utóbbi években stabil versenyzővé vált, „benne van a potenciál, hogy tud nyerni”. Ő már indult két viadalon a vk-sorozatban.

A válogatott harmadik alapembere, Földházi Zsófia Kairóban 21. lett, de sérülés miatt ezen kívül idén nem versenyzett.

„Fáj a lába, kapott rá injekciót, meglátjuk, hogy ez, illetve a kímélés segít-e neki” – fogalmazott Kállai, hozzátéve, azért nemsokára látnia kellene, milyen állapotban van.

Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya Málits és Regős indítását azzal indokolta, hogy mindkét versenyző „fogott már idén döntőt, ez most egy újabb lehetőség nekik” a bizonyításra.

Fröhlichnek betegség miatt ki kellett hagynia egy versenyt, számára így a prágai vk pótlási lehetőség.

A szakvezető elárulta, hogy Demeter Bence – aki azután, hogy bal bokáját novemberben és márciusban is műtötték, Székesfehérváron elindult, de a döntőben már nem volt jó állapotban – még nem tudja vállalni ezt a versenyt, a válogatási rangsorban következő Szabó Illés pedig az utóbbi időben tanulmányai miatt nem edzett, így adódik lehetőség Bereczkinek.

Kasza Róbert sérülés miatt gyakorlatilag kihagyta az elmúlt évet, és három hete, itthon tért vissza a vk-sorozatba, de a székesfehérvári viadal selejtezőjében a kombinált szám harmadik körében kiállt, mert „összeugrott a vádlija”. Azóta – amint azt Martinek János elmondta – már elkezdte a vívóedzéseket is.

Az olimpiai bronzérmes Marosi Ádám sérülés miatt nem vett részt a vk-idény nyitányán, a magyarországi versenyen azonban stabil teljesítményt nyújtva 13. lett.

Az idei első vk-fordulón, Kairóban bronzérmet nyert Kovács Sarolta, illetve a Réti Kamilla, Szabó Illés páros vegyes váltóban, a második állomáson, Szófiában viszont a fiatalokból álló magyar küldöttség dobogós helyezés nélkül maradt. Székesfehérváron győzött Alekszejev Tamara, a Guzi Blanka, Kardos Bence páros pedig ezüsttel zárta a vegyes váltót. A prágai forduló után a sorozat döntőjét június végén rendezik a japán fővárosban. Az ottani női és férfi győztes olimpiai kvótát szerez.

A csehországi versenyen csütörtökön a női, pénteken a férfi selejtezőt rendezik, szombaton és vasárnap lesz az egyéni versenyek döntője, hétfőn pedig a vegyes váltó.

2020.05.24 16:20:37

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Sokan a világhírű magyar vívás előfutárának tartották, stílusa az aktív védelemre épült.

2020.05.24 20:53:59

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Át kellene gondolni a rendezéssel kapcsolatos terveket.

2020.05.23 20:51:40

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

A sportállamtitkár úgy véli, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a sport gazdasági helyzete is stabilizálódjon.