MTI 2016.12.05 18:53 Frissítve: 2016.12.05 19:49

Öttusa: a kihívó nyerte meg a szövetség elnökválasztását

Bretz Gyulát választották meg a Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) elnökévé. A hétfői rendkívüli tisztújító közgyűlés küldöttei még az eddigi elnökre, Réczei Gézára adhatták le szavazatukat, mert bár korábban Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár is jelölt volt, ő hétfőn lemondott a jelöltségről.

 

A voksoláson Bretz Gyulának – aki versenyzőként, klubvezetőként és 1992-tõl nemzetközi szövetségi pozícióiban hatvan éve tevékenykedik a sportágban – 29, Réczei Gézának pedig 22 támogatója volt. Egy szavazat érvénytelen lett.

A 76 éves Bretz Gyula a nemzetközi szövetség pénzügyi bizottságának, illetve az úgynevezett Hall of Fame testületének jelenleg is tagja. A választás előtti beszédében azt mondta, azért fogadta el a felkérést, mert úgy érzi, pozitív irányba tudná vinni a szövetséget.

„Egy elnöknek nem lehet az a feladata, hogy kimazsoláz bizonyos témákat, minden kérdéssel foglalkoznia kell. Ehhez a hatvanéves tapasztalatom elég lehet” – folytatta.

Fontosnak nevezte, hogyan irányít, milyen kapcsolatot tart a klubokkal az elnök, szerinte ez nagy mértékben kihat a sportág sikerére.

„Sportoló és klubcentrikus szövetséget szeretnék kialakítani” – mondta Bretz Gyula, majd célként jelölte meg, hogy a nemzetközi szövetségben a mostaninál komolyabb – a magyar öttusasport eredményességének megfelelő szintű – képviselete legyen a hazai szövetségnek.

A voksolás előtt vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy 13 új egyesület képviselője tűnt fel a közgyűlésen. Többen vitatták, hogy nem volt szabályos a tagfelvételük, és az alapszabályra hivatkoztak, akárcsak azok, akik azzal érveltek, hogy az elnök jogköre új egyesületek felvétele. Végül Réczei Géza az időnként indulatos hozzászólások meghallgatása után lezárta az erről szóló vitát, majd az újak is szavazhattak.

Ugyancsak az elnökválasztás előtt szólalt fel Marosi Ádám olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok versenyző. Érzelemdús beszédében teljes megújulásra szólította fel a sportágat, illetve a szövetséget.

Szerinte „ütött a magyar öttusasport órája”, az utóbbi időben nem voltak kiemelkedő eredmények, és Kovács Sarolta idei világbajnoki győzelme „az utolsó órában jött”.

Elmondta még, hogy „nem volt senki, aki kiállt volna – edző vagy szövetségi alkalmazott –, hogy ez (az olimpiai szereplés) nem csak a versenyzők hibája volt”.

„Az önkritika a mai öttusában nincs meg. Téved az, aki azt hiszi, hogy ez a kapitány hibája, ez mindenkinek a hibája, akinek valamilyen szerepe volt benne” – tette hozzá.

A további voksolások során általános alelnöknek az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsannát választották meg a küldöttek, és alelnök lett még Andrási Péter és Szabó György.

Elnökségi tag lett még Simóka Beáta, Kállai Ákos, Demeter József, Tibolya Péter, Hanzély Ákos, Takács Péter és Mészáros Attila.

2019.07.22 21:49:15

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Semmi okoskodás, nincs tolódás, ütközés, mellbe rúgás, kapufa kapás- vagy rosszkéz-oldalról, a zsűri nem ítél fordítva – csak a Balaton, a színes vitorlák, napfény, rohanó felhők, kék ég. A természet fegyelmez.

2019.07.22 22:24:36

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.07.19 23:34:30

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A hivatkozási alap az 1894. június 23-án kelt, a NOB megalakulását is jelentő párizsi határozat volt, aminek értelmében bármely rendkívüli fizikai teljesítményért aranyérem adható.

2019.07.18 23:18:09

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nincs az a sportág és viadal, amelynek rendezési ideája ne kapna azonnal zöld lámpát és több-kevesebb milliárdot állami forrásból. Remélem azonban, hogy ennek a helyzetnek nemcsak az áldását, hanem a fonákságait, pontosabban ezek veszélyét is látják az érintettek, a döntéshozók.