Oroszország: doppingbotrány! 50 ezer rubel egy aranyéremért?

Vágólapra másolva!
2014.12.04. 15:38
Szisztematikus doppingprogram áll az orosz sportsikerek mögött a német ARD televíziócsatorna leleplező riportja szerint.

A szerdán sugárzott, „Eltitkolt dopping – így készülnek az orosz győztesek” című dokumentumfilmben – részben titokban rögzített – kép- és hangfelvételek bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. „Eltitkolt dopping – így készülnek az orosz győztesek” című dokumentumfilmben – részben titokban rögzített – kép- és hangfelvételek bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

A korábbi 800-as világklasszis futó, a tavaly eltiltott Julija Ruszanova és férje-edzője, Vitalij Sztyepanov részletesen beszámolnak arról, hogy miként használtak tiltott szereket.

„Az edzők fejébe verik, hogy dopping nélkül nem megy, azok pedig a versenyzők fejébe verik ugyanezt, így meg sem fordul a fejükben, hogy helytelen dolgot tesznek” – közölte Ruszanova, hozzátéve: ha valaki lebukik, eldobják, és keresnek mást helyette.

Elmesélte, hogy Szergej Portugalov sportorvos 50 ezer rubelt – nagyjából 220 ezer forintot – kért tőle egy aranyéremért cserébe, az ezüst 30, a bronz pedig 20 ezerbe került.

Olep Popov dobóedző szerint a sportolóknak nincs választásuk, míg Jevgenyija Peherina diszkoszvető úgy vélekedett, hogy az atléták 99 százaléka doppingol.

Egy telefonnal készített videofelvétel azt mutatja be, miként veszi magához az anabolikus szteroidok közé tartozó oxandrolont a 800 méter 2012-es olimpiai bajnoka, Marija Szavinova.

A korábban az Orosz Doppingellenes Ügynökségnél is dolgozó Sztyepanov azt állítja, a sportvezetők gondoskodtak róla, hogy az úszókat, kerékpárosokat, sílövőket, atlétákat, súlyemelőket és északi sízőket egyáltalán ne ellenőrizzék. A házaspár a dokumentumfilm levetítése előtt elhagyta Oroszországot.

A moszkvai doppinglabor vezetője, Gregorij Rodcsenkov állítólag olyan készítményekkel látta el az atlétákat, hogy ne produkáljanak pozitív tesztet.

A 60 perces dokumentumfilm szerint Lilija Sobuhovának, a chicagói maratoni háromszoros győztesének 450 ezer eurójába került a részvétel a londoni olimpián, a hatóságok ugyanis ennyiért nem tették közzé a 2009-es és 2011-es feltűnő vérképét, melyet a szövetség nem minősített doppingesetnek. A maratonistát idén áprilisban tiltották el.

Reakciójában a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) igazgatója, David Howman sokkolónak nevezte a riportot, Richard Pound WADA-elnök pedig riasztó esetről beszélt.

Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szóvivője közölte, a NOB etikai bizottsága foglalkozik az üggyel, melyben „rendkívül komoly vádak” hangzottak el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik