Orosz rulett – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2019.12.09. 23:12

Kínában gyakorlatilag lehetetlen szúrópróbaszerű doppingellenőrzést végezni, ezt pontosan tudjuk, s az olimpiai bajnok úszó, Szun Jang esete óta azt is, ha véletlenül mégis, akkor a kalapács is előkerülhet, amivel szét lehet törni a vérmintát. Az Egyesült Államokban legutóbb Alberto Salazar és világhírű futói felett borult be az ég, az atlétaedzőt eltiltották négy évre, korábban a BALCO-labor ügyei jelezték, mi folyik-folyhat ezekben a tengerentúli „szakmai műhelyekben”. Mégsem jutott eszében senkinek, legkevésbé a WADA mozaiknevű Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek, hogy a kínai és az amerikai sportot az általánosítás jegyében eltiltsa a földkerekség legnagyobb sporteseményeiről, az olimpiától és a labdarúgó-világbajnokságtól. A szintén nagyhatalmi státuszban lévő (akár politikáról, akár sportról van szó) Oroszországgal viszont éppen ez történt, igaz, nem váratlanul, hanem a 2014-es szocsi téli olimpián történt központi manipulációk feltárását követően. Az orosz sportolók a 2016-os rió nyári játékokon a részleges kizárás sorsára jutottak, az újabb téli megméretésen, 2018-ban Pjongcsangban pedig már nem képviselhették hazájukat, külön engedélyt kellett kérniük és kapniuk, hasonlóan az atlétikai világversenyekhez. Ehhez jött most a 2020-as tokiói nyári és a 2022-es pekingi téli játékok, valamit az az évi katari foci-vb kényszerű kihagyása a laboratóriumi eredmények befolyásolása miatt.

Megérdemelték? Aki tiszta és ártatlan, biztosan nem, a kollektív bűnösség elve mindig visszatetsző, viszont nem véletlenül említettük a politikai szférát: az angolszász nyomásra egyre szigorúbb nemzetközi szankciók és az ezekre adott orosz válaszok jó része politikailag determinált volt s maradt. Amikor a WADA például 2015 végén hirtelen indexre tette a meldonium nevű hatóanyagot, pontosan tudta, hogy főleg az oroszok használják, mert náluk vény nélküli szívgyógyszerekben is benne van, meg is bukott Marija Sarapova és még néhány sztár. A barátságtalan lépésektől függetlenül Oroszországnak, miután 33 szocsi érmének egyharmadát elvették tőle, majdnem öt éve volt arra, hogy tisztára mossa a szennyesét, de erre nem volt meg a központi szándék, ez lett belőle. Avagy az orosz rulett revolveréből kirepült a pisztolygolyó, telibe találva a fegyvert maga ellen fordítót, még ha akadt is külső „segítség”, amely több töltényt tett tárba, biztos, ami biztos.

A tiltás nem vonatkozik a jövő évi futball Eb szentpétervári mérkőzéseire és a 2021-es, szintén ottani BL-döntőre, nyilván nem a hivatalos WADA-indoklás (ezek regionális, egy sportágat érintő tornák), hanem az orosz házigazdaság miatt. Avagy a pénz hatalma részben a politikát is felülírja, akár tetszik, akár nem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik