Olimpiai bajnoki erődemonstráció a kihívóknak

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2010.03.06. 18:57
null
Az olimpiai bajnok Kanajeva a korábbi vk-viadalokon elkövetett hibái után brillírozott Debrecenben <br />(Fotó: Vörös Nándor)
Ha a debreceni ritmikus gimnasztika vil&aacute;gkupa mezőny&eacute;nek erőss&eacute;g&eacute;re keres&uuml;nk jelzőt, el&eacute;g annyit elmondani, hogy a vil&aacute;granglista-vezető orosz Darja Kondakova k&eacute;t szerrel is lecs&uacute;szott a d&ouml;ntőkről... A sport&aacute;g uralkod&oacute;nője, az olimpiai &eacute;s vil&aacute;gbajnok Jevgenyija Kanajeva bezzeg mind a n&eacute;gy szerrel a legmagasabb pontsz&aacute;mmal jutott be a fin&aacute;l&eacute;ba, &bdquo;helyret&eacute;ve&quot; a tr&oacute;nj&aacute;ra &aacute;csing&oacute;z&oacute;kat. Vas&aacute;rnap a magyar felnőtt egy&eacute;ni indul&oacute;k k&ouml;z&uuml;l Vass D&oacute;r&aacute;nak szor&iacute;that a k&ouml;z&ouml;ns&eacute;g, aki kilencedikk&eacute;nt, a FIG rendező orsz&aacute;gokra vonatkoz&oacute; elő&iacute;r&aacute;sainak (egy szerenk&eacute;nti d&ouml;ntőbe k&uuml;ldhetnek torn&aacute;szt) j&oacute;volt&aacute;b&oacute;l karik&aacute;val mutatja be a gyakorlat&aacute;t. A k&ouml;z&ouml;ns&eacute;get megh&oacute;d&iacute;totta a bolg&aacute;rok vil&aacute;gklasszisa, Szilvia Miteva, aki bemutatta, hogy &bdquo;s&uuml;keten&quot; is remek előad&oacute; &ndash; a nap legbrav&uacute;rosabb &bdquo;alak&iacute;t&aacute;sa&quot; az &ouml;v&eacute;.

 

Vass Dórának vasárnap is drukkolhat a Főnix Csarnok közönsége (Fotó: Vörös Nándor)
Vass Dórának vasárnap is drukkolhat a Főnix Csarnok közönsége (Fotó: Vörös Nándor)

Az összes magyar versenyző a délelőtti A-csoportba került: Vass Dóra, Forray Fanni, Szalóky Violetta, Horváth Csinszka, valamint a versenyen kívül induló Korom Anna is ekkor mutatta be gyakorlatait.

A finálék szempontjából elsősorban Vass szereplése volt az érdekes: az Óbuda rg-se tavaly kivívta a bejutást a szerenkénti döntőbe több szerrel is a magyarországi vk-n, idén viszont sokkal erősebb konkurenciával kellett megküzdenie.

Az első számú magyar versenyző elsősorban karikával mutatott be jó gyakorlatot, a labdával – és a technikával – azonban meggyűlt a baja. Előbb még a kezdőpózba helyezkedés előtt indult el a zenéje, aztán hibázott is, így a labdafinálé biztosan „elszállt", a többivel pedig meg kellett várni a B-csoportot.

Nos, szalaggal 10., labdával 9., karikával 9. lett, így „saját jogon" lemaradt volna a vasárnapi döntőkről – de az említett FIG-előírásnak köszönhetően karikával így is bemutathatja tudását a fináléban.

Forray Fanni remek karikagyakorlattal „villantott", az elsőéves felnőtt Szalóky és Horváth számára pedig elsősorban a rutinszerzést szolgálta a vk. Az első csoport legnagyobb neve az oroszok „ezüstlánya", Darja Kondakova volt, aki kötéllel hibázott, és kisebb rontásait végül két szerenkénti döntője bánta.

Délután jött a nagyágyúk többsége: az orosz trió (az olimpiai bajnok Kanajeva, valamint Dmitrijeva és Lukonyina), a fehéroroszok sztárjai (Csarkasina és Sztanjuta), valamint az első számú bolgár versenyző, Szilvia Miteva.

A nap hőse az utóbbi lett: nem indult el a zenéje, így „süketen", csak a rutinjára és a közönség tapsára hagyatkozva hajtotta végre karikagyakorlatát. Remekül, de élt a felajánlott lehetőséggel, és később előadta még egyszer – fülsüketítő ováció és magas, 27.625-ös pontszám lett a jutalma.

„Hibátlan technikával dolgoztam, de minden szernél volt valami apróbb rontás. Dekoncentrált voltam, így például az első szernél, a karikánál is volt maszatolás, a végén a labdánál például volt egy pöccintés. Örülök, hogy karikával ott lehetek a fináléban" – nyilatkozta Vass Dóra.

„Nagyon jól éreztem magam a szőnyegen. Az első szernél, a karikánál még egy kicsit álmos voltam, a kötélben volt egy apró hibám, a szalagra pedig már teljesen felébredtem, és elégedett is vagyok ezzel a gyakorlattal. A labda is jól sikerült, jó pontot kaptam, úgyhogy összességében nagyon örülök" – értékelt Forray Fanni. Mivel Forray karikagyakorlatára így is igen magas pontszámot kapott, kérdés, mi van, ha nem álmos...

Az olimpiai bajnokot alaposan megizzasztották honfitársnői, de Kanajeva egy elképesztő labdagyakorlattal figyelmeztette őket a házon belüli erőviszonyokra: rendkívül magas, 29.150-es pontszámot kapott!

Igaz, kötéllel ő is hibázott, de minden riválisa rontott egy-egy szerrel – a legnagyobb klasszis minden döntőbe a legmagasabb pontszámmal jutott be.

Jellemző a keleti fölényre, hogy mindössze a – tegyük hozzá, enyhén „túlpontozott" – osztrák Weber jutott be az egykori keleti blokkon kívülről a legjobb nyolc versenyző közé...

„Elégedett vagyok a lányokkal, hiszen nagyon erős mezőny gyűlt össze Debrecenben, persze örültem volna, ha több szerrel jön össze a finálé. Elég, ha annyit mondok, az összes orosz utódállamból itt voltak, bizony nehéz egy fehéroroszt, azerit vagy kazahot megelőzni, az oroszokról, közöttük az olimpiai bajnokról nem is beszélve. Dorkának a karika és a kötél ment a legjobban, volt egy-két hibája, de szépen teljesített, az ellenfelek hibátlanok voltak. Fanni szintén jól dolgozott, egyre jobban teljesít" – értékelt Berek Irina szövetségi kapitány.

 

A SZERENKÉNTI DÖNTŐK MEZŐNYE (a döntőbe jutás sorrendjében)

Labda: Kanajeva, Dmitrijeva (oroszok), Garajeva (azeri), Miteva (bolgár), Csarkasina, Sztanjuta (fehéroroszok), Gurbanova (azeri), Weber (osztrák)

Szalag: Kanajeva, Kondakova (oroszok), Garajeva (azeri), Miteva (bolgár), Sztanjuta (fehérorosz), Gurbanova (azeri), Csarkasina (fehérorosz), Weber (osztrák)

Kötél: Kanajeva, Dmitrijeva (oroszok), Sztanjuta, Csarkasina (fehéroroszok), Garajeva (azeri), Miteva (bolgár), Aljabjeva (kazah), Gurbanova (azeri)

Karika: Kanajeva, Kondakova (oroszok), Miteva (bolgár), Rabcsava, Csarkasina (fehéroroszok), Aljabjeva (kazah), Gurbanova, Garajeva (azeriek), Vass Dóra (magyar)

 

A magyarok pontszámai

Vass Dóra   kötél 24.800, karika 25.850, labda 25.050, szalag 25.000
Forray Fanni  kötél 23.200, karika 25.075, labda 23.625, szalag 23.500
Szalóky Violetta kötél 20.625, karika 22.200, labda 21.950, szalag 22.050
Horváth Csinszka kötél 21.625, karika 21.450, labda 21.425, szalag 21.875
Korom Anna ( versenyen kívül) kötél 19.550, karika 22.325, labda 21.525, szalag 21.400 


MINDKÉT SZERREL DÖNTŐS A MAGYAR CSAPAT

Mind az 5 karika, mind a 3 szalag 2 kötél gyakorlattal kiharcolta a döntőbe jutást a Buda Julianna, Hauser Judith, Kohlhoffer Fanni, Topic Dária, Tőkés Anna és Vándor Ágnes (tartalék: Katona Barbara) összeállítású magyar felnőtt együttes kéziszercsapat. Mindkét szerrel a káprázatosan dolgozó fehéroroszok kapták a legmagasabb pontszámot.

 

A döntőbe jutott csapatok (a döntőbe jutás sorrendjében)

5 karika: Fehéroroszország 27.300, Oroszország 27.200, Izrael 26.350, Azerbajdzsán 25.825, Magyarország 25.650, Brazília 23.450, Ausztria 23.175, Lengyelország 22.825

3 szalag + 2 kötél: Fehéroroszország 27.325, Oroszország 26.975, Azerbajdzsán 25.100, Magyarország 24.050, Izrael 23.975, Ausztria 22.675, Lengyelország 22.300, Brazília 22.275

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik