HIRDETÉS
MTI 2016.09.21 09:19 Frissítve: 2016.09.21 10:16

Olimpia 2024: Róma polgármestere megvonja a támogatást

Róma polgármestere megvonja a város támogatását a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére benyújtott pályázattól – jelentette a római városházára hivatkozva szerda reggel a Reuters brit hírügynökség.

Virginia Raggi nem akarja további adósságokba hajszolni Rómát (Fotó: AFP, archív)

A júniusban főpolgármesternek megválasztott Virginia Raggi kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy az anyagi gondok által és korrupciós-közigazgatási botrányoktól sújtott olasz fővárosban nem tartja célszerűnek olimpiai játékok rendezését. Nemet mondott az olimpiára Beppe Grillo, a polgármester mögött álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére is.

A városvezető szerda délután találkozik Giovanni Malagóval, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnökével, majd sajtótájékoztatót tart, korábbi hírek szerint egy olyan félkész római sportlétesítményben, amelynek befejezése évek óta várat magára.

A mostani városházi bejelentés előrevetíti, hogy Rómának szinte semmi esélye sincs a rendezésre, mivel a főváros támogatása döntő jelentőségű a kandidálásban. Úgy még egyetlen város sem rendezett ötkarikás játékokat, hogy nem állt mögötte a városvezetés.

Róma kiesésével Budapest mellett Párizs és Los Angeles pályázik, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig jövő szeptemberben, Limában dönt a helyszínről.

Malago még hétfőn úgy nyilatkozott, hogy szégyen lenne, ha Róma visszalépne a pályázattól. Úgy véli, Olaszország hitelességét fenyegeti, ha visszavonják a kandidálást, és ez egyben az olasz sportélet veresége is lenne. Akkor még úgy fogalmazott, az utolsókig bízik abban, hogy Róma főpolgármestere nem mondja le az olasz főváros jelölését.

A CONI elnöke szerint a visszalépés „borzasztó nemzetközi szégyen" lenne és Olaszország hitelességét sodorná veszélybe. Megjegyezte, hogy az esetleges negatív döntés nem az ő személyes veresége volna, hanem az olasz sportéleté, mivel azt jelentené, hogy „a politika beleszólt és felülírta a sport döntéseit".

Emlékeztetett, hogy a 2024-es játékok költsége nem Róma lakosságát terhelné, és mintegy 177 ezer munkahelyet teremtene. Kiemelte, hogy a felmérések szerint a 18 és 25 év közötti fiatalok többsége támogatja az ötkarikás kandidálást. Korábban úgy fogalmazott, ha Róma most lemond a jelölésről, a következő harminc vagy akár ötven évre eleshet az újabb olimpiai rendezéstől.

 

2019.03.18 12:17:55

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Marschall László főszerkesztőt a Rajk-per árnyékában 1949. december 29-én akasztották fel.

2019.03.15 18:18:45

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Munkamániás és kérlelhetetlenül szigorú volt a játékosaihoz. De ez kellett ahhoz, hogy az öntörvényű zseniket egy irányba terelje.

2019.03.16 23:33:53

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mert hiába akarok én lassan, hosszú melegítő szakasszal kezdeni, ha a periférikus látásommal észlelem, hogy balról nagyon igyekszik egy »háziasszony«. Na, azért ezt már ne! – szólal meg a riasztócsengő, és máris hajrázni kezdek.

2019.03.15 21:03:56

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

Európa sportfővárosa már négyszer rendezte meg a Budapest Urban Gamest, és szeptemberben még magasabb fordulatszámra kapcsol, az első World Urban Gamesnek ad otthont.

2019.03.08 18:52:10

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Tehetségéről mindent elmond: a KSI-nél már eredményesen pingpongozott, az MTK-nál Pölöskei János néven még futballozott egy ideig.