Olimpia 2024: Róma polgármestere megvonja a támogatást

Vágólapra másolva!
2016.09.21. 09:19
null
Virginia Raggi nem akarja további adósságokba hajszolni Rómát (Fotó: AFP, archív)
Róma polgármestere megvonja a város támogatását a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére benyújtott pályázattól – jelentette a római városházára hivatkozva szerda reggel a Reuters brit hírügynökség.

A júniusban főpolgármesternek megválasztott Virginia Raggi kezdettől fogva hangsúlyozta, hogy az anyagi gondok által és korrupciós-közigazgatási botrányoktól sújtott olasz fővárosban nem tartja célszerűnek olimpiai játékok rendezését. Nemet mondott az olimpiára Beppe Grillo, a polgármester mögött álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére is.

A városvezető szerda délután találkozik Giovanni Malagóval, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnökével, majd sajtótájékoztatót tart, korábbi hírek szerint egy olyan félkész római sportlétesítményben, amelynek befejezése évek óta várat magára.

A mostani városházi bejelentés előrevetíti, hogy Rómának szinte semmi esélye sincs a rendezésre, mivel a főváros támogatása döntő jelentőségű a kandidálásban. Úgy még egyetlen város sem rendezett ötkarikás játékokat, hogy nem állt mögötte a városvezetés.

Róma kiesésével Budapest mellett Párizs és Los Angeles pályázik, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig jövő szeptemberben, Limában dönt a helyszínről.

Malago még hétfőn úgy nyilatkozott, hogy szégyen lenne, ha Róma visszalépne a pályázattól. Úgy véli, Olaszország hitelességét fenyegeti, ha visszavonják a kandidálást, és ez egyben az olasz sportélet veresége is lenne. Akkor még úgy fogalmazott, az utolsókig bízik abban, hogy Róma főpolgármestere nem mondja le az olasz főváros jelölését.

A CONI elnöke szerint a visszalépés „borzasztó nemzetközi szégyen" lenne és Olaszország hitelességét sodorná veszélybe. Megjegyezte, hogy az esetleges negatív döntés nem az ő személyes veresége volna, hanem az olasz sportéleté, mivel azt jelentené, hogy „a politika beleszólt és felülírta a sport döntéseit".

Emlékeztetett, hogy a 2024-es játékok költsége nem Róma lakosságát terhelné, és mintegy 177 ezer munkahelyet teremtene. Kiemelte, hogy a felmérések szerint a 18 és 25 év közötti fiatalok többsége támogatja az ötkarikás kandidálást. Korábban úgy fogalmazott, ha Róma most lemond a jelölésről, a következő harminc vagy akár ötven évre eleshet az újabb olimpiai rendezéstől.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik