Olimpia 2020: több mint 14 ezer ötlet érkezett az új logóra

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.12.07. 18:42
Több mint 14 ezer ötlet érkezett a 2020-as tokiói olimpia új logójára – közölték hétfőn, a határidő lejártával a szervezők.  

Az úgynevezett embléma kiválasztó bizottság úgy tervezi, hogy az év végéig száz–kétszázat jelöl ki a javaslatok közül, majd január 9-ig tovább szűkíti a listát. Az új logót tavasszal hozzák nyilvánosságra.

A 2020-as nyári játékok eredeti emblémáját vissza kellett vonni, mert tervezőjét, Szano Kendzsirót plágiummal vádolta meg a belga Olivier Debie, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz fordult panasszal. Debie szerint Szano azt az emblémát használta műve alapjának, amelyet ő készített a Liége-i Színháznak.

A két logó gyakorlatilag csak színvilágában tért el egymástól, mindkettő legfőbb eleme egy nagy T betű volt, amelynek kialakítása teljesen azonos. A színház emblémájánál a T egy nagyobb körben helyezkedik el, míg a tokiói játékok logójában a betű fehér háttér előtt szerepelt, s a jobb felső sarkánál Japán nemzeti lobogóját szimbolizálva egy kisebb vörös kör kapott helyet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik