MTI 2014.09.10 14:33 Frissítve: 2015.03.31 02:50

Olimpia 2016: megvan az első magyar riói kvótás!

Tobai-Sike Renáta bronzérmet nyert a sportpisztolyosok versenyében a granadai sportlövő-világbajnokságon, és ezzel – a magyar sportolók közül elsőként – kvótát szerzett a 2016-os riói olimpiára.

Első riói kvótásunk, Tobai-Sike Renáta (Fotó: mob.hu)
A 36 éves versenyző a kétnapos, 30+30 lövéses alapversenyben elsősorban kiváló szerdai teljesítménye révén a második helyen végzett 586 körös teljesítménnyel, így biztosította helyét a nyolcas döntőben, melyben mindenki tiszta lappal kezdett.

A 25 méteres szám fináléja két részből áll, az első szakaszban minden versenyző öt darab ötös sorozatot lő, a lövéseknél pedig csak az úgynevezett belső - erős - tízeseket számolják (10.3–10.9 kör), és azok érnek egy pontot. A második szakaszban a 25 lövés alapján kialakult sorrend első két helyezettje az aranyéremért, a harmadik és a negyedik pedig a bronzéremért lő egymással külön mérkőzést, hat darab ötös sorozattal.

Tobai-Sike a döntőt visszafogottabban kezdte, három sorozat után mindössze 7 ponttal állt, és félő volt, hogy nem sikerül az első ötbe jutnia, ami azért volt fontos, mert Granadában öt kvótát osztottak ki ebben a számban. A folytatásban aztán már kiválóan célzott: a negyedik körben mind az öt lövése belső tízes volt, az ötödikben pedig négy, így 16 ponttal hármas holtversenyben a második helyen végzett, és biztossá vált a kvótaszerzés, illetve az éremmérkőzés is.

A hármas között szétlövésben dőlt el, ki milyen színű medálért léphet lőállásba, ebben a versengésben pedig a BHSE lövője második lett, ami a bronzmérkőzést jelentette. Az éremért vívott találkozón az észak-koreai Dzso Jong Szuk ellen a magyar versenyző érezhetően felszabadultan, de nagyon koncentráltan lőtt, ennek ellenére az első szakasz megnyerése után a következő hármat elveszítette.

Ekkor az észak-koreai verhetetlennek tűnt, a három sorozatban összesen csak egyszer hibázott, márpedig Sikének az utolsó két szakaszt nyernie kellett az egyenlítéshez. Ezt végül megtette úgy, hogy a hatodik szakasz utolsó lövésébe hibázott bele riválisa.

Ezek után következett a ráadás, melyben négy lövés után ugyanúgy állt a két lövő, amikor Dzso belső tízest lőtt, a magyarnak viszont elromlott a fegyvere. A kényszerű szünet nem zökkentette ki Sikét, belső tízest lőtt, majd elégedetten mosolygott. Dzsót valószínűleg megzavarta a kis közjáték, illetve a sokadik elszalasztott győzelmi esély, és az újabb ötös szériában már szinte csak rontott, míg Tobai-Sike Renáta minden lövése belső tízes lett, ami azt jelentette, hogy pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratva bronzérmet nyert.

„Döbbenetesen jó volt a 297 körös 30 gyors lövés, magam is meglepődtem rajta, szerintem ez életem legjobbja, ráadásul tudtam folytatni a döntőben" – nyilatkozta versenye után a világbajnoki bronzérmes sportoló, aki kiemelte, hogy úgy véli, a bronzmeccsen a legnehezebb lőni, mert rögtön vissza kell állni a lőállásba a finálé első fele után, márpedig ez nagyon megterheli a kézizmokat, s nagyon fájdalmas egy idő után. A bronzért vívott harcban elmondása szerint nem volt jó érzés, amikor látta, hogy komoly hátrányban van, ám „valamilyen csoda folytán" sikerült fordítania.

„Olimpián még nem voltam, mindig egy picivel lecsúsztam a kvótáról, ezért is különösen érdekes, hogy most rögtön az első versenyen sikerült megszereznem. Nem gondoltam, hogy ilyen könnyen fog menni, azt hittem, hogy majd a következő egy-másfél évben összejön valamikor. Persze az, hogy most sikerült, az szuper" – nyilatkozta boldogan Tobai-Sike Renáta.

„Gyilkos volt a bronzmeccs, mely során látszott, hogy Renáta mennyire erős volt fejben” – nyilatkozta az MTI-nek Győrik Csaba szövetségi kapitány. Hozzátette, hogy Tobai-Sike hosszú ideje ott van a világ élmezőnyének közelében, és szinte törvényszerű volt az áttörés, így érme és kvótaszerzése sem volt váratlan.

„Az elmúlt másfél évben rengeteget fejlődött ebben a számban, és idén már olyan eredményei voltak, melyekből következett a mostani kiugró szereplés. Nagyon megérdemelte már ezt a sikert” – mondta a kapitány.

A BHSE pisztolyosa, aki idén a maribori világkupaversenyen negyedik lett, első egyéni érmét szerezte meg felnőtt világversenyen. Korábban légpisztolyban nyert Európa-bajnoki ezüstérmet a magyar csapattal. Tobai-Sike Renáta egyúttal először vívta ki az olimpiai szereplés jogát.

SPORTLÖVŐ-VB
Női sportpisztoly, 30+30, világbajnok:

1. Csang Csing-csin (Kína) (alapversenyben: 583 kör)
2. Kim Dzsang Mi (Koreai Köztársaság) (585)
3. TOBAI-SIKE RENÁTA (586)
...43. Nemes Adrienn 571
...45. Csonka Zsófia 571

Férfi trap, világbajnok:
1. Erik Varga (Szlovákia) (alapversenyben: 124 korong)
2. Edward Ling (Nagy-Britannia) (124)
3. Giovanni Pellielo (Olaszország) (124)
...84. Románó Márió Imre 116
...91. Szollár András 115
...105. Hegyi Norbert 114

 

2020.02.21 22:45:50

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Nem azt írom, hogy egy pénzdíjas olimpia másnapján jönne az apokalipszis – de hogy jó eséllyel elindulnánk felé, az biztos.

2020.02.20 10:34:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A magazinban számos verseny bemutatása mellett írunk a rajtcsomagokról, versenymániáról és a népszerű félmaratoniról is.

2020.02.20 16:58:24

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

A mindennapos testnevelésóra bevezetésével a néptánc is nagy lehetőséghez jutott.

2020.02.17 23:16:07

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ez nem ellenőrizetlen forrású és hitelességű átigazolási pletyka Cristiano Ronaldóról vagy Lionel Messiről – mert velük minden hírt el lehet adni –, hanem a magából erkölcsileg kifordult rögvalóság.

2020.02.17 13:55:49

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY (Berlin), HATÁR DÁVID, LAKNER GÁBOR (Budapest)

A nőknél ismét Simone Biles nyert • A dél-afrikai rögbiválogatott az Év csapata • Dirk Nowitzki életműdíjat kapott.