MTI 2020.09.28 12:57 Frissítve: 2020.09.28 13:06

Olaszország: Thomas Bach aggódik az olasz sporttörvény miatt

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke ismét figyelmeztette az olasz kormányt a tervezett új sporttörvénye miatt, amelyet ha elfogadnak, akkor Bach szerint veszélybe kerülhet a 2026-os olaszországi téli olimpia és paralimpia megszervezése.


A 66 éves német sportvezető az insidethegames.biz portál hétfői összeállítása szerint azt mondta, a NOB aggodalmai egyre erősödnek a törvényjavaslattal kapcsolatban, és felhívta a figyelmet arra, hogy ha a kormányzat elfogadja a tervezetet, akár fel is függeszthetik az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) NOB-tagságát.

A NOB-elnök levélben tájékoztatta Vincenzo Spadafora olasz sportminisztert arról, hogy milyen problémái vannak az új sporttörvénnyel, amely jelentősen csökkentené a CONI szerepét az ország sportjában, egyben lehetővé tenné a kormányzati beavatkozást, utóbbi pedig szigorúan tilos az Olimpiai Charta szerint. A NOB erről már tavaly is tájékoztatta a CONI-t egy szigorú hangvételű levélben, de a törvénytervezeten azóta is csak apróbb módosításokat hajtottak végre.

Bach azt mondta, ezzel a javaslattal az olaszok a sportolóik felkészülését kockáztatják a jövő évre halasztott tokiói olimpiára, ez pedig akár azzal is járhat, hogy Olaszország kevesebb érmet nyer a játékokon.

„Nagyon aggódunk a 2026-os téli játékok előkészületei és szervezése miatt is, ez az aggodalom pedig egyre csak nő" – jelentette ki a NOB elnöke.

Spadafora ugyanakkor nevetségesnek” titulálta Bach aggodalmát és figyelmeztetését, valamint jelezte, a NOB-nak pontosan meg kellene neveznie azokat a pontokat, amelyekben a törvényjavaslat nem illeszkedik az Olimpiai Chartához”.

„Olaszországot és kiváló sportolóinkat támadja azzal a nevetséges kijelentéssel, hogy a reform befolyásolhatja versenyzőink felkészülését és nyerési esélyeit a tokiói olimpián – mondta a sportminiszter, aki jelezte, hogy hivatalos levélben kér magyarázatot a NOB elnökétől. – Ha Thomas Bachnak a Fehérorosz Olimpiai Bizottság függetlenségének kérdése még csak nem is téma, akkor Olaszország tekintetében különösen nincs miről beszélni” – hangsúlyozta Spadafora.

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint az új sporttörvényt egyelőre azért nem fogadták el, mert sokan bírálták, hogy túl nagy hatalmat adna a sportminisztérium kezébe.

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.

2020.10.19 19:08:23

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Felmérésekben, elriasztó adatok közzétételében, győzködésben nem volt, nincs hiány Klebelsberg Kunó óta napjainkig, ám mintha ezzel a legtöbbször le is tudnánk a legendás kultuszminiszter által kirótt feladatot.

2020.10.16 20:23:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

„Úgy harcolt, mintha tényleg ez az egyetlen és utolsó alkalma lenne a siker eléréséhez.”

2020.10.16 22:53:46

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Minden egyes győzelemnek örülni kell és értékelni, hogy Marco Rossival a gondok ellenére egy meccsre kerültünk attól, hogy részt vehessünk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

2020.10.15 20:17:49

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Hittem, hogy a súlyemelés igazságos. Anno nem tudtam elképzelni, hogy amit látok, csalás lehet, s ami a biztonságot, a pontosságot (a mérhetőséget) jelentette nekem, az a leginkább támadható.