Németország: „A szexuális zaklatás a sportban nagyobb gond, mint az egyházakban”

Vágólapra másolva!
2019.07.12. 16:44
Csaknem kétszer annyi gyerek eshet szexuális bántalmazás áldozatául a sportszövetségeknél Németországban, mint a hatalmas felháborodást kiváltó egyházi visszaélések esetében – jelentette pénteken az ARD közszolgálati csatorna honlapja.

„A nagy tabu" témájával a csatorna szombati sportműsora foglalkozik, de a riport fontosabb részleteit már pénteken közzétették a televízió internetes híroldalán. A riport az ulmi egyetemi klinika egyelőre nem nyilvános tanulmányának eredményére hivatkozik, amely szerint egyházi személyek 114 ezer gyerekkel szemben követhettek el szexuális visszaéléseket Németországban, míg a sport világában ez a szám a 200 ezret is elérheti.„A nagy tabu" témájával a csatorna szombati sportműsora foglalkozik, de a riport fontosabb részleteit már pénteken közzétették a televízió internetes híroldalán. A riport az ulmi egyetemi klinika egyelőre nem nyilvános tanulmányának eredményére hivatkozik, amely szerint egyházi személyek 114 ezer gyerekkel szemben követhettek el szexuális visszaéléseket Németországban, míg a sport világában ez a szám a 200 ezret is elérheti.

Jörg Fegert, a klinika gyermekpszichológusa kiemeli, hogy nincs mit csodálkozni azon, hogy a sportszövetségeknél több a visszaélés, hiszen jóval több gyerek sportol, mint ahányan templomba járnak. A kérdés az, hogy ez miért nem közbeszéd tárgya Németországban.

„Tudatosítanunk kell ezt a problémát, és szembe kell nézni vele" – hangsúlyozta a szakember.

Az ulmi egyetemi klinika 2500 embert kérdezett meg gyermek- és fiatalkori szexuális visszaélésekkel kapcsolatos tapasztalataikról. Három évvel ezelőtt pedig 1800 élsportolót kérdeztek meg, és a kétharmaduk „szexuális visszaélés jellegű dolgokról" számolt be. Fegert kifejti, hogy a legtöbb esetben az áldozat akarata ellenére történő fogdosásról számoltak be a sportolók, de 3 százalék behatolással járó erőszakot említett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik