MOB: Szabó Bence harcba száll az elnökségért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.07. 10:00
null
Szabó Bence (balra) szembeszáll Borkai Zsolttal (Fotó: Földi Imre)
Miután a sportági szövetségek megegyeztek, hogy szeretnék megváltoztatni a Magyar Olimpiai Bizottság alapszabályát, csütörtökön Szabó Bence, a szervezet egykori főtitkára jelezte, indulna az elnöki posztért. Borkai Zsolt jelenlegi elnök nem gördít akadályt elé.

 

 

Szerdán a Parlamentben azzal a céllal gyűltek össze az olimpiai szakszövetségek vezetői, az Olimpiai Bajnokok Klubjának képviselői és a Halhatatlanok Klubjának tagjai, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alapszabályának megváltoztatását kezdeményezzék. A megbeszélést Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke kezdeményezte, és információnk szerint ott volt többek között Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség elnöke, Deutsch Tamás, az MTK elnöke, Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke és Bánki Erik, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökségi tagja, továbbá a magyar sport több mint ötven prominens lépviselője.

A sürgős összejövetel apropója, hogy a MOB tisztújító közgyűlése május 2-ára van kiírva, az összegyűltek azonban még előtte szeretnék megváltoztatni a szervezet alapszabályát, mert az ügyben Borkai Zsolt elnök decemberi ígérete ellenére eddig nem történt semmi. Márpedig a jelenlegi helyzetben több olyan egykori olimpiai bajnok sem tud pályázni a vezető posztokra, aki pedig szeretne. Ilyen például Szabó Bence, a MOB novemberben leváltott főtitkára, aki a Nemzeti Sport információi szerint az elnökségért szeretne harcba szállni. Kérdés viszont, hogy a szerdán találkozó sportvezetők és politikusok mind azért mozdultak-e meg, mert őt akarják támogatni, vagy netán közülük is pályázik valaki erre a posztra.

SZABÓ BENCE, A MOB KORÁBBI FŐTITKÁRA

„Nem cáfolom, valóban szeretném megméretni magam az elnöki posztért, elsősorban azért, mert sokat jelent nekem az olimpiai mozgalom. Több olyan, egykori olimpiai bajnokról tudok, például Darnyi Tamásról és Kovács „Kokó" Istvánról, akik szeretnének elnökségi tagok lenni, de a MOB jelenlegi alapszabálya ezt lehetetlenné teszi. Azt viszont nem értem, miért nem lehet ezt normálisan és tisztességesen intézni, néha úgy érzem, mintha a MOB ellenségként tekintene rám. Pedig nem harcolni akarok, hiszen azt is méltósággal viseltem, amikor az elnök közölte velem, a jövőben nem kíván velem együtt dolgozni. De szeretném újrapozícionálni a MOB-ot, határozott elképzeléseim vannak, meg tudnám találni a helyét és a lényegét, ami érzésem szerint most nincs meg. Több olimpiai bajnok, szövetségi elnök és MOB-tag is biztatott, hogy jelöltessem magam, és jelezték a támogatásukat. Az lenne tisztességes, ha az új alapszabály elfogadása után az új MOB választaná meg az elkövetkező ciklusra a szervezet tisztségviselőit."

Ahhoz azonban, hogy az alapszabályt még a tisztújító közgyűlés előtt módosítsák, rendkívüli közgyűlést kell összehívni, a tagok legalább egyharmada által aláírt kérvényt pedig a felügyelőbizottságnak kell beadni, amely tizenöt napon belül elrendeli a rendkívüli közgyűlés megtartását. Borkai – aki már márciusban bejelentette, hogy újra jelölteti magát elnöknek – lapunknak csütörtökön jelezte: nem gördít akadályt a kezdeményezés elé, és a jelenlegi vezetőség forgatókönyve szerint ez belefér az időbe a május 2-i közgyűlés előtt, így nem marad el az eredetileg tervezett tisztújítás sem.

Felröppentek olyan információk, hogy esetleg Schmitt Pál vehetné át (vissza) a szervezet irányítását, aki 1989 és 2010 között már betöltötte ezt a pozíciót, és jelenleg is a MOB tiszteletbeli elnöke, megválasztása ugyanis ilyen feszült helyzetben kompromisszumos megoldás lehet.

A megbeszélés helyszíne és a kezdeményezők személye egyébként politikai támogatást sugall a tisztújítás eddig ismert menetrendjének megváltoztatását követelők mögött, ennek tükrében azonban érdekes, hogy a MOB jelenlegi vezetői, így például Schmitt Pál sem kapott meghívást, míg dr. Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó és ügyvéd igen, aki régóta próbál fogást találni jogi eszközökkel az olimpiai bizottság jelenlegi elnökén. De ha már politika: Borkai is abban a meggyőződésben kampányol hetek, hónapok óta, hogy nemcsak Győr polgármestereként, hanem MOB-elnökként is maga mögött tudhatja a kormánypártok támogatását.

BORKAI ZSOLT, A MOB ELNÖKE

„Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a sportszövetségek kívánságának megfelelően módosítsuk az alapszabályt, és hogy Szabó Bence indulni tudjon az elnöki posztért, egyben kezdeményem a felügyelőbizottságnál a rendkívüli közgyűlés összehívását."

Az összegyűltek szerint már csak azért is szükség van a változtatásra, mert a magyar sport két olyan zászlóshajójának, mint a kajak-kenu szövetség és az úszószövetség, a jövőbeli helyzete sem teljesen tiszta az olimpiai bizottságon belül. A kajak-kenu szövetség részéről ugyanis új jelöltek lesznek, akik egyelőre nem pályázhatnak, akárcsak Bienerth Gusztáv – a MÚSZ elnöke még mindig nincs beiktatva, így a MOB listáján elődje, Gyárfás Tamás szerepel...

Az ügynek az összegyűltek szerint azért is kell legyen folytatása, mert a MOB-nak ennyi ember hangját egyszerűen meg kell hallania – és a jelek szerint meg is hallotta. Amiatt pedig különösen érdekes helyzet alakulhat ki, hogy mindkét oldalon olyan sportvezetők sorakozhatnak fel egymással szemben, akik politikusként egyébként ugyanabba a táborba tartoznak.

A MOB-ALAPSZABÁLY VONATKOZÓ PASSZUSA

„Rendkívüli közgyűlést kell összehívni akkor, ha azt a törvényességi felügyeletet ellátó szerv vagy a felügyelőbizottság elrendeli, illetőleg a tagok egyharmada – az ok és a cél megjelölésével – írásban kéri, továbbá ha bíróság elrendeli. A rendkívüli közgyűlést az összehívás napjától számítva tizenöt napon belül meg kell tartani."

Információnk szerint a találkozón meglett a szükséges aláírás, így Dávid Imre, a felügyelőbizottság elnöke napokon belül összehívhatja a rendkívüli közgyűlést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik