MOB: Kulcsár Krisztián lett a szervezet új elnöke

Vágólapra másolva!
2017.05.02. 11:42
null
Kulcsár Krisztián lett a MOB elnöke (Fotó: Földi Imre)
Kulcsár Krisztián lett a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A sorrendben 16. MOB-elnök 108 szavazatot kapott a döntő fordulóban, az eddigi elnök, Borkai Zsolt 51-et. A harmadik jelölt, Szabó Bence az első szavazási körben kiesett. A két alelnök Deutsch Tamás és Orendi Mihály lett.

Az első körben a három elnökjelölt közül Kulcsár Krisztiánra 83-an szavaztak, a győzelemhez azonban ekkor 84 voks kellett volna. Borkai Zsolt 54, míg Szabó Bence korábbi MOB-főtitkár 27 szavazatot kapott, így utóbbi kiesett a versenyből.

A második körben Kulcsár Krisztán 108, míg Borkai Zsolt – aki 2010-től irányította a szervezetet 51 voksot gyűjtött be, azaz a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója lett a MOB új elnöke.

„Egykori mesterem szavai jutottak az eszembe az elnökségi pályázat kapcsán: Ne próbáld! Tedd vagy ne tedd! De ne próbáld!" – kezdte a választás előtti bemutatkozó beszédét Kulcsár Krisztián, utalva a Csillagok háborújából Yoda szavaira.

Hozzátette: meggyőződése, hogy a sport nem sokban különbözik az élet más területeiről:

„Keményen kell küzdeni, és akkor sikereket érhetünk el. Nekem volt lehetőségem sporton és azon kívül, a civil szférában is tevékenykedni, sikereket elérni. Ezt a tapasztalatomat szeretném most kamatoztatni elnökként."

A világbajnok, csapatban olimpiai ezüstérmes párbajtőröző elmondta, programja a partnerségen alapszik.

„Elsősorban a sportolókkal és az edzőikkel való partnerségen. Mindenekelőtt a körülményeiken tudok javítani, és azon, hogy ne forduljon elő olyan, hogy a MOB elnöke nem tud időt szakítani valamelyikükre. Az elnöki poszt nem lehet másodállású funkció, nem lehet elérhetetlen a tagság számára" – fogalmazott, jelezve, partnere kíván lenni az állami sportirányításnak is, változást ígért, napi szinten együttműködést.

„Partnerséget ígérek a nemzetközi tagszövetségekkel, mert hiába a kiváló eredmények, a nemzetközi súlyunk ettől messze elmarad. Nyelvtudásomnak, kapcsolatrendszeremnek köszönhetően ebben a munkában személyesen is aktívan veszek részt. Partnerséget óhajtok kialakítani a hazai üzleti élettel.

Az állami támogatáson túl piaci alapú szerződésekre is szükség van. Hosszú távon ugyanis csak utóbbira lehet alapozni, hiszen az biztosít független gazdálkodást" – nyilatkozott.

Kiemelte, a kommunikáció terén többre van szükség, mint egy jó honlapra és sajtótájékoztatóra.

Úgy vélte, a MOB összességében jó úton jár, de válaszúthoz érkezett.

„Elengedhetetlen a piaci szereplők felé való nyitás és a sportlétesítmények utóhasznosításának felmérése, mert ez vezeti Budapestet a nagy álomhoz, az olimpiai pályázathoz" – jelentette ki Kulcsár Krisztián.

A KÖZGYŰLÉS PERCRŐL PERCRE

14.00: Miközben bent jókedvű és kevésbé vidám MOB-tagok beszélgetnek, az előcsarnokban Kulcsár Krisztián vagy negyven újságíró gyűrűjében adja az első interjúját. Új korszak kezdődik a magyar sportban (vagy ki tudja?), amelyet immár az ő neve fémjelez majd. „Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!” – idézte Yoda mester szavait az elején, és holnaptól valóban teheti.

13.53: Most az alelnökjelöltekről folyik a szavazást, ellenben Kulcsár Krisztián immár MOB-elnökként tartott egy kis beszédet:

„Kicsit zavarban vagyok. Szeretném megköszönni a bizalmat és a támogatást, és ígérem, hogy amiről eddig beszéltem, az meg is fog valósulni. Ez azonban nélkületek nem fog menni – dolgozzunk együtt! Köszönöm.”

Kulcsár Krisztián teljes beszédét itt olvashatja el!

13.46: Kulcsár Krisztián lett a MOB elnöke. A sorrendben 16. MOB-elnök 108 szavazatot kapott a döntő fordulóban, az eddigi elnök, Borkai Zsolt 51-et. A harmadik jelölt, Szabó Bence az első szavazási körben kiesett. Az eredményhirdetést követően a volt elnök odaballagott a leendőhöz, és elsőként gratulált neki. Kulcsár Krisztián boldognak látszik.

13.43: Jön az eredményhirdetés. 10 fotós áll Borkainak háttal, szemben Kulcsárral. Beszédes.

13.28: Megtörtént a második kör, 159 kék cédulát osztottak ki, vagyis 80 voks kell a győzelemhez (Néhányan eszerint hazamentek.). Ha négyen kiábrándultak Kulcsár Krisztiánból az előző kör óta (vagy elmentek ebédelni), és velük együtt a teljes Szabó-tábor is Borkai Zsoltra szavaz, akkor még izgalmas lehet.

13.13: Borkai Zsoltot láttuk már boldogabbnak. A szavazatszámok felolvasása után is csak az árulta el a feszültségét, hogy a tollát forgatta a kezében, eközben Kulcsár Krisztián mosolyogva vette tudomásul, hogy a fotósok odarohantak hozzá és fotózni kezdték. Kiosztanak újabb kék cédulákat: aki a sárga szavazólapot felmutatja, az kaphat egy kék cédulát, immár csak két névvel.

13.11: Hoppácska! Az első kör eredménye: Szabó Bence 27 szavazat, Borkai Zsolt 53, Kulcsár Krisztián 83. Vagyis Kulcsárnak eggyel kellett volna több voksot kapnia, hogy máris MOB-elnök legyen. Nemsokára második forduló jön, immár minden jelölt kiesik, aki nem Borkai vagy Kulcsár.

12.45: A szünetben fogadják szeretettel a Nemzeti Sport szubjektív rangsorát az elnökjelöltek között!
Az elnökjelöltek szubjektív NS-rangsora aszerint, hogy kin áll legjobban az öltöny: 1. Borkai Zsolt, 2. Szabó Bence, 3. Kulcsár Krisztián
Az elnökjelöltek szubjektív NS-rangsora aszerint, hogy ránézésre kinek lehetnek a legjobban mesélhető sztorijai: 1. Szabó Bence, 2. Kulcsár Krisztián, 3. Borkai Zsolt
Az elnökjelöltek szubjektív NS-rangsora aszerint, hogy melyikükkel futnánk össze legvalószínűbben egy késő nyolcvanas évekbeli alternatív rockzenekar visszatérő koncertjén : 1. Kulcsár Krisztián, 2. Szabó Bence, 3. Borkai Zsolt
A szavazást ezek a tények szerencsére már nem befolyásolják.

12.41: Számolják a szavazatokat, percek kérdése és okosabbak leszünk.

12.37: 166 szavazócédulát osztottak ki, vagyis 84 szavazattal lehet valaki elnök. Most megy az ikszelés és a kék cédulák gyűjtése.

12.34. Borkai Zsolt:
„Sosem volt példa a MOB életében arra, hogy ennyi sportkolléga jelentkezett volna a különböző tisztségekre, és ez pozitívum. Jól tudtunk dolgozni eddig közösen, és ezért köszönetet mondok mindenkinek. Ha nem volna értéke a magyar olimpiai mozgalomnak, nem övezné ekkora érdeklődés a MOB-ot. Erre az értékre, erőre szeretnék építeni a jövőben is. A nagy és komoly hagyományokat tovább kell vetíteni a fiatalok felé. Szeretjük az olimpiát, a sportot, büszkék vagyunk az eredményekre. Fontos az összefogás és az, hogy képesek legyünk a sikerek közben is megújulni, és ha szorít a cipő, akkor is előretekinteni és változtatni. Meg kell újulnom nekem és munkatársaimnak is, s meg kell találni, hogyan tudunk még sikeresebbek lenni. Tervezem az olimpiai mozgalom bővítését és egy sportmúzeum létrehozását. Jó összefogást kívánok, a korábban néha megkérdőjelezett nyitottsággal teszek majd az olimpiai mozgalom népszerűsítéséért és a közös sikerekért.”
Borkai Zsolt tehát a múltat is felidézte, de hát mi is azt tennénk a helyében, hiszen ő volt már elnök, a többiek meg nem. Az övé volt a legkevésbé technikai programbeszéd, a legtöbb érzelemmel, amennyire ezt meg lehet ítélni.

12.28: Kulcsár Krisztián:
„Programom a partnerségen alapszik. Partnerséget ajánlok a sportolóknak, edzőknek. Partnerséget az állami sportirányítással: napi szintű együttműködést a szakállamtitkársággal. Partnerséget a nemzetközi sportszervezetekkel, hogy nagyobb nemzetközi súlyunk legyen. Partnerséget az üzleti szereplőkkel, mert a vállalati szektorból is szükség van a tőkebevonásra egy független MOB-hoz. (Itt hangsúlyozta a „független” szót.) És persze partnerséget a MOB tagjaival, akik a tartalmat adják. Jobb kommunikációt is szeretnék, mert a jól végzett munka nem elég a társadalmi ismertséghez. Egységesnek kell lennünk, mentesnek a széthúzástól. Válaszúthoz érkezett a MOB: modern, jól felépített kommunikációra van szükség. Számíthattok rám.”
És ő említett egy következő olimpiai pályázatot is, valamint finoman utalt arra, hogy egy MOB-elnök legyen mindig elérhető és válaszoljon minden kérdésre. Minket a Yodával vett meg.

 

12.23: Kulcsár Krisztián Yoda mester szavaival kezdett! „Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!” Övé a szívünk egy kicsit, legyen bármi a végeredmény.

12.22: Szabó Bence:
„Nem hiszem, hogy be kellene mutatnom magam, itt élek köztetek, előttetek lettem olimpiai bajnok. A MOB több mint sport: a magyar olimpiai család otthona, amely példázza, miért jó magyarnak lenni. De kérdés, milyen MOB-ot akarunk? Erőset, bátrat, amely kiváló szakmai együttműködésben dolgozik a kormánnyal, de van ereje, súlya a magyar sport érdekeit képviselni itthon és külföldön. Tisztességes és szenvedélyes MOB-ot szeretnék. Alázatos és takarékos MOB-ot is szeretnék. Aktív elnöki jelenléttel, összefogással ez megvalósítható. Kezdeményező, innovatív MOB-ot is szeretnék, amely el is várja a közreműködést. Hagyománytisztelő, az olimpiai család minden tagjára odafigyelő MOB-ot szeretnék.”
Emellett Szabó Bence fertőző MOB-ot szeretne, illetve ő úgy mondta, hogy olyat, amely megfertőzi a fiatalokat is az olimpiai eszmével. Most nem azért, de egészen jó beszéd volt.

12.15: Addig is, míg elhangoznak a technikai részletek, gondoljunk arra, hogy mikor legutóbb nem Schmitt Pálnak vagy Borkai Zsoltnak hívták a MOB elnökét, még volt olyan, hogy Szovjetunió. Az elnökjelöltek ismertetni fogják a programjukat, elsőre öt percben. Szabó Bence kezd.

12.10: Az elnöki tisztségre kék színű szavazólapokon szavaznak majd. Más tisztségekre más színűekkel. Amúgy aki még nem csinált ilyet, tudjon róla, hogy itt is úgy megy, mint máshol: ikszet kell tenni a nevek mellé. Kicsit nagy az alapzaj, fokozódik a drámai feszültség.

12.06: Schmitt Pál elnökli a tisztújítást. Először is felsorolta a pályázókat az egyes pozíciókra, de nekünk ez már megvan, lásd lent. Az biztos, hogy 167-en szavaznak majd, az új tagokat is beleértve. Előbb az elnököt, aztán az alelnököket, aztán az elnökségi tagokat választják meg.

11.55: Fábián László beszámol a beszámolóról a riói játékokról. Összességében realista és elégedett volt, de amikor arról beszélt, hogy volt olyan csapatsportág, amely a nagy várakozások ellenére egy csapatot se küldött, akkor a teremben jelenlévő négy kézilabdás MOB-tagnak alighanem ugrott egyet a szemöldöke. A beszámolót ellenszavazat nélkül elfogadták.

11.44: Eddig minden a terv szerint halad. Megválasztottak több mint egy tucat új MOB-tagot (köztük a Magyar Súlyemelő-szövetség delegáltját, bizonyos Szabó Bencét, fogadni mernénk, hogy róla még lesz szó a későbbiekben). Elfogadták az elnökség beszámolóját saját tevékenységéről és jóváhagyták a könyvvizsgálói jelentést és a felügyelő bizottság jelentését meg a pénzügyi beszámolót. A legtöbb izgalmat az okozta, hogy a sárga vagy a fehér cédulával kell-e szavazni. A tagfelvételnél a fehérrel kellett (amilyet a leendő tagok nem kaptak), utána a sárgával, ha ez lesz a huszonötmilliós kérdés a Legyen ön is milliomos!-ban, akkor tőlünk tudják.

Hétfői összeállításunkban körbejártuk az elnökválasztás témáját, kedden pedig választ kapunk a kérdésekre, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottság éves közgyűlésén megválasztják a szervezet első emberét. A közgyűlés 11 órakor elkezdődött, ám a 10 napirendi pont közül utolsóként kerül terítékre a tisztújítás. Előtte többek között döntenek a MOB-tagságban bekövetkezett változásokról, valamint jóváhagyják az elnökség 2016. évi tevékenységének beszámolóját is.

32 JELÖLT A 14 TISZTSÉGRE
A tisztújítás keretében egy elnök, két alelnök, nyolc elnökségi tag, egy felügyelőbizottsági elnök és két felügyelőbizottsági tag megválasztására kerül sor. Négy, nemzetközi sportszervezetben magas tisztséget betöltő sportdiplomata automatikusan tagja a vezető grémiumnak: dr. Aján Tamás (a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja), Gyurta Dániel (a NOB tagja), dr. Kamuti Jenő (a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke) és Schmitt Pál (a NOB tagja).
A PÁLYÁZÓK
NÉVJELÖLŐ SZERVEZET
TISZTSÉG
Borkai Zsolt Magyar Tornaszövetség elnök
Szabó Bence Magyar Súlyemelő-szövetség elnök
dr. Kulcsár Krisztián
Magyar Vívószövetség elnök
dr. Gémesi György
Magyar Vívószövetség alelnök, vagy elnökségi tag
dr. Magyar Zoltán
Magyar Tornaszövetség alelnök, vagy elnökségi tag
dr. Deutsch Tamás Egyesületek (legeredményesebb 16) alelnök
Orendi Mihály Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség alelnök
dr. Kovács Antal
Magyar Judo Szövetség elnökségi tag
dr. Mészáros János
MOB elnökség elnökségi tag
Riskó Géza MOB elnökség elnökségi tag
Novotny Zoltán Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökségi tag
Jaksa János Magyar Súlyemelő-szövetség elnökségi tag
Regőczy Krisztina Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségi tag
Komáromi Tibor Magyar Birkózószövetség elnökségi tag
Sinka László Magyar Sportlövőszövetség elnökségi tag
Schmidt Gábor Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökségi tag
Pálinger Katalin Magyar Kézilabda-szövetség elnökségi tag
Markovits László Magyar Röplabdaszövetség elnökségi tag
dr. Bienerth Gusztáv
Magyar Úszószövetség elnökségi tag
Imre Géza Magyar Vívószövetség elnökségi tag
dr. Csisztu Zsuzsa
Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökségi tag
Vári Attila Magyar Vízilabda-szövetség elnökségi tag
Nátrán Roland Magyar Asztalitenisz-szövetség elnökségi tag
dr. Berkes István
Magyar Ökölvívó-szövetség elnökségi tag
Kiss Norbert Megyei Jogú Város Székesfehérvár elnökségi tag
Gyulai Miklós Magyar Atlétikai Szövetség elnökségi tag
Kovács István Olimpiai Bajnokok Klubja elnökségi tag, vagy fb-tag
Bátorfi Béla dr. Magyar Triatlonszövetség elnökségi tag, vagy fb-tag
Dávid Imre Magyar Evezős Szövetség fb-elnök
Horváth Imre Magyar Sportújságírók Szövetsége fb-elnök
dr. Csötönyi Sándor Magyar Ökölvívó-szövetség fb-tag
dr. Pakucs János
Magyar Öttusaszövetség fb-tag

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik