MOB: Deutsch Tamás lemond az alelnökségről, megújulást akar

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.16. 15:37
null
Deutsch Tamás szerint nem jó Borkaiék tervezete (Fotó: Koncz György)
Lemondott a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöki tisztségéről Deutsch Tamás. Az MTK elnöke lemondó levelét eljuttatta pénteken Borkai Zsolt MOB-elnöknek és a Nemzeti Sport szerkesztőségének is. A levelet az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül tesszük közzé, akárcsak Borkai Zsolt késő délutáni reagálását.

 

„Borkai Zsolt úr részére,
elnök, Magyar Olimpiai Bizottság

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) feladatai és működése 2012-ben alapjaiban változott meg. A sporttörvény akkori módosításának értelmében a MOB egységes sport-köztestületté vált, és felelős lett a teljes magyar sport szakmai irányításáért.

A MOB az új helyzetéből fakadóan ellátta a fogyatékosok sportjával kapcsolatos szakmai feladatokat is, a törvénymódosítás alapján létrejött a MOB fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozata. A tagozat tagjai, megtisztelő módon, engem választottak a tagozat elnökévé. Ezen megbízatásom alapján a MOB közgyűlésének küldöttei a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választottak, bizalmukat ezúton is köszönöm!

A sporttörvény 2016. novemberi módosítása megváltoztatta a sportirányítás szervezetrendszerét. A fogyatékosok sportjával kapcsolatos szakmai feladatok ellátásáért immár a köztestületté alakuló Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) a felelős. Az MPB – a köztestületté történő átalakulást is megszavazó – közgyűlése 2016. december 12-én a szervezet alelnökévé választott, ezt a bizalmat is köszönöm!

Ezen törvényi változások következtében a fogyatékosok sportját érintő feladatok ellátásával kapcsolatos munkám a Magyar Olimpiai Bizottságban befejeződött, ezért a mai nappal MOB alelnöki tisztségemről lemondok.

A sporttörvény módosítása lehetőséget teremt a Magyar Olimpiai Bizottság tevékenységének megújítására. A MOB alapszabály-módosításának az elmúlt napokban elkészült tervezete sajnos nem felel meg sem a sportolók, sem a sportszövetségek, sem pedig a sport iránt érdeklődők elvárásainak. Meggyőződésem szerint a MOB működésének megújítását kívánó állami sportirányítás elvárásai sem tükröződnek az alapszabály-tervezetben. A MOB tagjaként a jövőben a sportolókkal, az edzőkkel, sportszakemberekkel és sportvezető kollégáimmal együtt kész vagyok mindent megtenni a Magyar Olimpiai Bizottság tevékenységének megújítása érdekében.

Sportbaráti üdvözlettel,

Deutsch Tamás.”

Borkai Zsolt egy augusztusi MOB-sajtótájékoztatón (Fotó: Szabó Miklós)
Borkai Zsolt egy augusztusi MOB-sajtótájékoztatón (Fotó: Szabó Miklós)

 

BORKAI ZSOLT PÉNTEK DÉLUTÁN A KÖVETKEZŐKÉPPEN REAGÁLT A LEMONDÁSRA

„Természetesen tudomásul vettem Deutsch Tamás lemondását, akinek a 2017. január elsején hatályba lépő új sporttörvény MOB-ot érintő módosításai értelmében amúgy is megszűnt volna a MOB-tagsága és egyben MOB-alelnöki pozíciója is – idézi a olimpia.hu Borkai Zsoltot. – Ez az a tény, ami miatt kifogásolja az új alapszabály-tervezetet. Januártól tehát a Magyar Olimpiai Bizottság Deutsch Tamás munkájával amúgy sem számolt. Mivel a Magyar Paralimpiai Bizottság a jövőben önálló köztestületként működik majd, így ott is sok tennivaló lesz, ezért az MPB tagjaként és alelnökeként is jó munkát és sok sikert kívánok neki, a MOB-ban végzett eddigi tevékenységét és munkáját nagyon köszönöm.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik