P. K. 2018.10.07 05:41 Frissítve: 2018.10.07 17:27

McGregor királyt „megfojtották”, majd mindenki ütött, akit ért...

Két év szünet után visszatért az MMA-ba az ír Conor McGregor (21 győzelem, 4 vereség), de Habib Nurmagomedovtól (27–0) a 4. menetben fojtással vereséget szenvedett a UFC könnyűsúlyú vb-címéért kiírt Las Vegas-i meccsen. Utána viszont elszabadultak az indulatok. Az orosz előbb kiugrott a ketrecből, és nagy adok-kapokba keveredett, majd az oktagonon belül is folytatódott a balhé...

Egy jellemző kép a meccsről: Nurmagomedov van felül és vég nélkül püföli McGregort (Fotó: Twitter.com)


TÉNYLEG EZÉRT HOZTÁK LÉTRE A UFC-T? – ÖSSZEFOGLALÓ

Sokan úgy vélték, hogy a Nurmagomedov–McGregor csata lesz az, amiért a kevert harcművészetek sportágát, vagyis az MMA-t és az MMA vezető, amerikai szervezetét, a mérkőzéseket nyolcszög alakú ketrecben rendező UFC-t létrehozták.

Az MMA eredeti célja ugyanis az volt, hogy a teljesen különböző típusú harcművészeknek megalkotnak egy olyan küzdőteret, amelyben mindenki a maga sajátosságaira támaszkodva tud harcolni, mert a szabályok az ökölvívóknak, a birkózóknak, a cselgáncsozóknak, és megannyi más szakág képviselőiének ugyanolyan lehetőséget teremtenek képességeik kibontakoztatására. A Nurmagomedov–McGregor csata előtt éppen ez adta az egyik érdekességet, hogy vajon a birkózó alapokra építkező, földharcban erős orosz, vagy a rettegett balegyenesekre, az ökölvívás elemeire támaszkodó (a Mayweather elleni egyetlen meccsel immár profi „múlttal” is rendelkező...) ír tudja-e a másikra kényszeríteni az akaratát.

A UFC-t pedig egyértelműen a csúcsszórakoztatás céljából hozták létre, hogy lehetőleg minél kötetlenebb, látványosabb (értsd ez alatt: véresebb) módon harcolhassanak meg a szemben állók, szabályok és kesztyű nélkül. Mára az 1990-es évek indulása, s az azt követő botrányok és felháborodás után sokat finomult a sportág, van kesztyű és azért több szabály is, mint az elején, ám a UFC továbbra sem mondott le a show-jellegről, amihez olyan nagyszájú és persze a ketrecben is nagyot alakító hősök (antihősök?) kellenek, amilyen McGregor. Viszont az, hogy az ír és csapata a mérkőzések előtt a legkisebb tiszteletet sem tanúsítja a másik iránt – a sajtótájékoztatón nem jelenik meg, amíg ellenfele is ott van, majd amikor megjelenik, whiskeyvel a kézben ordibál, káromkodik, patkánynak nevezi riválisát, annak menedzserét pedig terroristákhoz hasonlítja – az olyan indulatokat, feszültséget szül, aminek már semmi köze a sporthoz és előbb-utóbb robbanhat...

 
Nurmagomedov: Apám el fog verni, de Putyin büszke rám... – a meccs utáni sajtótájékoztató

A Nurmagomedov–McGregor csata szakmailag nézve csalódást jelenthetett azoknak, akik nagy pofonokra, látványos ütésváltásra számítottak. A meccs olyan volt, amilyen egy birkózó és egy ökölvívó összecsapása lesz abban az esetben, ha a birkózó tudja érvényesíteni az akaratát. Az orosz már az első menetben gyorsan ledöntötte McGregort, aki a korábbi mérkőzésein nagyon jól tudott védekezni ezzel szemben, most viszont szinte a teljes első menetet a hátán töltötte, de a másodikban és a befejezést jelentő negyedikben is sokat volt lent és próbált kiszabadulni Nurmagomedov szorításából.

A meglepetést az jelentette, hogy a dagesztáni Sasnak („A Sas” a beceneve) állóharcban is voltak komoly találatai, a második menetben egy ilyentől például le is ment McGregor.

Összességében azonban kevés nagy pofont, sokkal inkább a nagyközönség számára kevésbé izgalmas földharcot hozott az egyébként nagyon egyoldalú küzdelem, amelyet Nurmagomedov egy mögé kerülés után fojtással zárt le.

A FOJTÁS, AMIVEL VÉGE LETT A MECCSNEK

Az igazi izgalmak azonban ez után következtek, Nurmagomedov ugyanis kiugrott a ketrecből az őt végig hergelő McGregor-tábor közé. Mindenki ütött, akit csak ért, majd a ketrecen belül is folytatódott a „ki üt nagyobbat játék”, mert miközben a dagesztánit a biztonságiak megfékezték, emberei rátámadtak az éppen csak feltápászkodó McGregorra. Három főt őrizetbe is vettek az orosz csapatából, de a meccs után még a Las Vegas-i aréna büféjénél, a szurkolóknál is „elgurult a gyógyszer”, ők is egymásnak estek (hogy ki volt kivel és ki ütött vissza először, azt inkább hagyjuk, nem is érdekes).

A MECCS UTÁNI BALHÉ A KETRECNÉL


Itt jön a kérdés: a UFC-t tényleg ezért hozták létre? Mert ezen a mérkőzésen totálisan kilépett a küzdelem a sportág adta keretek közül. Az a lélektani hadviselés, az az indulatfokozás, amit McGregor hónapokon keresztül előadott (áprilisban egy kukával támadt a Nurmagomedovot szállító autóbuszra, többen is könnyebb sérülést szenvedtek) és amihez a UFC vezetése asszisztált, ide vezetett. A dagesztáni utcai harcos (Nurmagomedov büszkén beszélt arról a meccs előtt, hogy az utcán tanult meg küzdeni) és csapata elveszítette az önkontrollt.

Minden szinten adja magát a kérdés – ezek után hogyan tovább?  

A GÁLA PERCRŐL PERCRE 


Még több
2020.10.21 10:27:17

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

„Egyik szakmai csúcsomnak a veszprémi kézilabdázó Éles József visszatérését tartom."

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.

2020.10.19 19:08:23

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Felmérésekben, elriasztó adatok közzétételében, győzködésben nem volt, nincs hiány Klebelsberg Kunó óta napjainkig, ám mintha ezzel a legtöbbször le is tudnánk a legendás kultuszminiszter által kirótt feladatot.

2020.10.16 20:23:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

„Úgy harcolt, mintha tényleg ez az egyetlen és utolsó alkalma lenne a siker eléréséhez.”

2020.10.16 22:53:46

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Minden egyes győzelemnek örülni kell és értékelni, hogy Marco Rossival a gondok ellenére egy meccsre kerültünk attól, hogy részt vehessünk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.