MTI 2020.02.20 14:06 Frissítve: 2020.02.20 15:00

Légfegyveres Eb: kvótáért is utazik a magyar csapat

Legalább egy olimpiai kvóta megszerzése a magyar csapat fő célja jövő héten a wroclawi légfegyveres Európa-bajnokságon, mely a sportág utolsó előtti kvalifikációs versenye a tokiói játékokra.

 

A magyar sportági szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján Győrik Csaba szövetségi kapitány elmondta, hogy a 15 felnőtt és 12 junior alkotta válogatott számára öt-hét érem begyűjtése a cél, ami visszafogottabb elvárás a korábbi évekhez képest, ám mindez azért van, mert a legjobb junior versenyzők a felnőtteknél harcolnak majd a kvótákért.

A lengyel városban férfi, női puskában és pisztolyban is két-két tokiói hely talál gazdára. Ez lebeg a felnőtt csapat szinte valamennyi tagjának szeme előtt, kivéve Péni Istvánt (puska) és Major Veronikát (pisztoly), akik már tavaly begyűjtötték az indulási jogot. A harmadik magyar kvótás, a 2019 tavaszán 16 és fél évesen kvótát nyert Mészáros Eszter (puska) most a junioroknál indul.

A riói olimpikon Sike Renátának viszont egyértelműen a kvótaszerzés a fő célja idén, s ezt lehetőleg már Wroclawban szeretné elérni. A női légpisztoly 2015-ös Eb-bronzérmese tavaly kicsit visszafogottabban versenyzett, idén viszont stabilan magas színvonalon lő, amit az országos bajnokságon is bizonyított, melyen egyéniben és vegyes párosban is aranyérmet nyert.

„Nehéz kiszámolni előre, milyen eredmény kell majd a döntőhöz. A célom, hogy az 579 körös egyéni csúcsomat meglőjem, amivel szerintem meglesz a finálé” – mondta a BHSE sportolója hozzátéve, hogy nem foglalkozik azzal, kinek van már kvótája a mezőnyből és kinek nem, csak magára koncentrál és arra, hogy Rio után Tokióba is kijusson.

A kontinensviadalon óriási mezőny gyűlik össze, az előzetes hírek szerint 700 sportlövő indul. A keddtől vasárnapig tartó Eb csúcspontja a pénteki és szombati nap lesz. Előbbin a férfi és női pisztolyosok versenyeznek, utóbbin pedig a puskások.

A wroclawi után az európai puskások és pisztolyosok májusban, Plzenben szerezhetnek még kvótát, illetve a világranglistáról is meg lehet váltani a repülőjegyet a japán fővárosba. A rangsor május végi állása alapján a legjobb nem kvótás lövő jut ki az olimpiára minden egyéni számban.

„Május végén négy, öt, hat kvótával elégedett lennék, de boldog majd csak akkor leszek, ha Tokióban sikerül érmet szereznünk” – zárta a sajtóeseményt Győrik Csaba.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.

2020.03.30 21:42:46

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Ami történt-történik, engem is meggyötör, de hogy lélekben erősödve élhetjük túl az egészet, hinni akarom mégis. S hogy így élheti túl a sport, az olimpia, azt is!

2020.03.29 22:36:51

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Sokáig sokat tettünk azért, hogy ne legyen rendben semmi, most viszont életünk meccsét vívjuk. Úgyhogy nincs más választásunk, mint megnyerni azt.