MTI 2019.06.11 12:02 Frissítve: 2019.06.11 13:58

Küzdősportok: közel 400 induló a budapesti világbajnokságon

Húsz ország mintegy 400 fiatal versenyzője vesz részt a Magyar Diáksport szövetség (MDSZ) szervezésében Budapesten sorra kerülő iskolai küzdősport-világbajnokságon (ISF World Schools Combat Games), amely vasárnaptól jövő péntekig tart.

Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok birkózó és Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke

 

 

Az esemény keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a BOK Csarnokban és a Körcsarnokban négy sportágban – birkózás, cselgáncs, karate, tekvandó – versenyeznek majd a 13–18 éves sportolók.

Az első vb-t 2017-ben az indiai Agrában rendezték meg, hat ország 227 versenyzőjének részvételével. A mostani, lényegesen magasabb létszám mutatja a vb azóta megnőtt népszerűségét.

„Ez az esemény közel áll a szívemhez, különösen fontos számomra, mert ez volt az első előterjesztés, amit az államtitkárságon én indítottam el útjára, egykori öttusázó társam, Balogh Gábor MDSZ-elnök kérésére” – mondta Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Kiemelte: az MDSZ-szel közösen több sikeres rendezvényen vannak túl, és ezúttal is bízik a hasonlóan remek rendezésben.

Balogh Gábor emlékeztetett: ez már a harmadik nagy nemzetközi esemény lesz az elnöksége alatt – korábban mezei futásban és úszásban rendeztek iskolai vb-t –, ám az eddigiek közül a küzdősport a legösszetettebb. Kiemelte: ezzel a vb-vel csatlakoztak a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 rendezvénysorozathoz.

„Sok fiatal számára ez lesz az első rangos megméretés, amely meghatározhatja pályafutásának további alakulását, ezért is fontos, hogy szép élményekkel távozzanak Budapestről – mondta Balogh Gábor. – A küzdősportok iskolai oktatása Magyarországon a hazafias nevelés miatt is nagyon fontos.”

 

Az érintett sportágak képviselő kiemelték: fiatal versenyzőik számára későbbi karrierjük szempontjából rendkívüli jelentőséggel bír egy hazai rendezésű vb, amelynek nagykövetei Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok, valamint Barka Emese Európa-bajnok birkózók lesznek.

Bácsi Péter felidézte, hogy 1997-ben indult az első világversenyén, amelyen hamar kiesett ugyan, mégis nagy élmény maradt számára, mert megvalósult egy álma: címeres mezben szerepelhetett.

A budapesti vb-n 47 magyar induló lesz, a versenyekre a belépés ingyenes.

2020.02.17 23:16:07

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ez nem ellenőrizetlen forrású és hitelességű átigazolási pletyka Cristiano Ronaldóról vagy Lionel Messiről – mert velük minden hírt el lehet adni –, hanem a magából erkölcsileg kifordult rögvalóság.

2020.02.17 13:55:49

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY (Berlin), HATÁR DÁVID, LAKNER GÁBOR (Budapest)

A nőknél ismét Simone Biles nyert • A dél-afrikai rögbiválogatott az Év csapata • Dirk Nowitzki életműdíjat kapott.

2020.02.11 23:55:14

Egyéb egyéni S. T. J.

A Nemzeti Sport szerdai számából ajánljuk.

2020.02.11 19:43:42

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY (Róma)

Lévai először dobogós felnőtt-világversenyen, a magyar küldöttség már három éremnél tart.

2020.02.10 18:56:37

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A Reuters hírügynökség angliai vezető futballszakíróját magával ragadta a magyar labdarúgás romantikája.