Koszos fürdőszoba, állati lábnyomok és kilógó kábelek a sportolók szállásán

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2010.09.23. 15:08
null
<p><a href="http://www.nemzetisport.hu/nso_galeria/ujdelhi_szallas">Nem meglepő, hogy a delegációk szerint emberi lakhatásra alkalmatlanok a körülmények (Fotó: BBC)</a></p><p><a href="http://www.nemzetisport.hu/nso_galeria/ujdelhi_szallas">A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! </a><a href="http://www.nemzetisport.hu/nso_galeria/ujdelhi_szallas"><br /></a></p>
Címkék
Mint arr&oacute;l kor&aacute;bban besz&aacute;moltunk, vesz&eacute;lybe ker&uuml;lt az okt&oacute;ber 3-&aacute;n kezdődő Nemzetk&ouml;z&ouml;ss&eacute;gi J&aacute;t&eacute;kok megrendez&eacute;se &Uacute;jdelhiben, miut&aacute;n a r&eacute;sztvevők egyre kem&eacute;nyebben b&iacute;r&aacute;lj&aacute;k a szervezőket. A napokban megd&ouml;bbentő felv&eacute;telek jelentek meg a sportol&oacute;k elsz&aacute;ll&aacute;sol&aacute;s&aacute;ra sz&aacute;nt falur&oacute;l, mik&ouml;zben Sk&oacute;cia ut&aacute;n imm&aacute;r &Uacute;j-Z&eacute;land &eacute;s Kanada is jelezte, egyelőre nem ind&iacute;tja &uacute;tnak csapat&aacute;t a j&aacute;t&eacute;kokra.

A legnagyobb problémát a biztonság szavatolása, a beruházások csúszása és a nem megfelelő higiéniai feltételek jelentik. Ezért aztán már több híresség – többek között az angolok világbajnok hármasugrója, Phillips Idowu, olimpiai és világbajnok női 400-asa, Christine Ohuruogu, valamint a női diszkosz vb-aranyérmese, az ausztrál Dani Samuels – is lemondta a részvételt.

A szombat óta érkező delegációk sorra panaszkodnak a szállásra, az ellátásra. Az is nyugtalanítja a vendégeket, hogy vasárnap ismeretlen fegyveresek vaktában lövöldözni kezdtek Újdelhi óvárosában, a legnagyobb mecset közelében. Két tajvani turista megsebesült, kórházba kellett őket szállítani. A BBC indiai szolgálata közölte: e-mailt kapott az Indiai Mudzsahedek nevű iszlám szélsőséges csoportosulástól, amely azzal fenyegetőzik, hogy támadásokat hajt végre a Nemzetközösségi Játékok alatt.

Az utóbbi napokban készült képek is megdöbbentő állapotokról tanúskodnak: koszos fürdőszobákat, állati lábnyomokat az ágyakon, illetve kilógó kábeleket és óriási sártengert örökítettek meg a házak előtt.

„Benéztünk egy-két szobába, amelyben a delegációkat szállásolják majd el, s nem volt vakolat a falakon, vízben állt a helyiség, és sok egyéb szempontból is embertelenek, veszélyesek voltak a körülmények. De én mindig azt mondom, hogy ez az esemény is olyan lesz, mint egy indiai lakodalom, minden az utolsó pillanatban, a menyasszony érkezése előtt fog elkészülni” – nyilatkozta Craig Hunter, az angolok csapatvezetője.


Ki járkált az ágyacskámon? (Fotó: BBC)

A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Ki járkált az ágyacskámon? (Fotó: BBC) A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Nem meglepő tehát, hogy a szálláskörülményekre már több ország sportolói panaszkodtak, volt, aki „emberi lakhatásra alkalmatlannak” minősítette a sportolói falut.

„A falu egyelőre alkalmatlan arra, hogy befogadjon hatezer-ötszáz sportolót. Egy része pocsék állapotban van, és nagyon rosszul karbantartott. Kóbor kutyák mászkálnak a környéken, mocskosak a szállások, és építési sitt van mindenfelé” – mondta a BBC-nek a skót küldöttségvezető, Michael Cavanagh.

A skótok voltak az elsők, akik elhalasztották sportolóik utazását, hozzájuk csatlakozott azóta Új-Zéland és Kanada is, de Anglia és Ausztrália is kifejezte már aggodalmait a jelenlegi állapotokkal kapcsolatban.

Közben a szervezők hivatalosan is bocsánatot kértek a rossz körülmények miatt:

„Nagyon sajnálom a történteket, de nemcsak a saját, hanem minden érintetett nevében is elnézést kérek. Ez közös hiba. Három lesújtó hírt kaptunk az elmúlt napokban: az első, hogy a szállások nem az elvárt higiéniai szinten állnak, a másik a gyalogos híd összeomlása, ahol szerencsére senki nem sérült meg súlyosan, a harmadik pedig egy tetőszerkezet részleges beomlása, aminek szintén nem kellett volna megtörténnie” – mondta a szervezőbizottság részéről AK Mattoo, miközben a kormány részéről hangsúlyozták, minden résztvevő elégedetten fog majd távozni a játékok után. Utóbbi legalábbis eléggé kétségesnek tűnik jelen pillanatban…

A Nemzetközösségi Játékokat négyévente rendezik meg, az olimpia után ez az egyik legnagyobb, több sportágat felölelő nemzetközi rendezvény. A mostani újdelhi eseményre 71 országból több mint 7000 sportolót várnak.


A fotósok az utcákon is elkaptak érdekes pillanatokat (Fotó: Action Images)

A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
A fotósok az utcákon is elkaptak érdekes pillanatokat (Fotó: Action Images) A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik