MTI 2020.03.26 11:52 Frissítve: 2020.03.26 14:22

Koronavírus: a törökök a NOB-ot okolják két megfertőződött ökölvívójuk miatt

A koronavírus-járvány miatt továbbra is számos sportesemény marad el világszerte, a törökök pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) okolják két megfertőződött ökölvívójuk miatt.

 

Továbbra is nagyban befolyásolja a nemzetközi sportéletet a koronavírus (Fotó: AFP)

 

A Török Ökölvívó-szövetség bírálta a NOB-ot, amiért delegációjának három tagja – két bokszoló és a csapatvezető – koronavírussal fertőződött meg a londoni ötkarikás kvalifikációs tornán. Eyup Gozgec elnök szerint nem szabadott volna megrendezni a viadalt, mivel addigra már számos sportesemény elhalasztásáról döntöttek világszerte. Kiemelte: a NOB munkacsoportjának felelőtlensége hozzájárult a fertőzéshez. Az ökölvívótorna március 14-én kezdődött és egészen 24-ig tartott volna, de 17-én félbeszakították. Londonban 40 országból 350 sportoló, köztük több magyar indult, az 57 kilós Gálos Roland kvótát is szerzett.

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) három fontos eseményét is elhalasztotta bizonytalan ideig. Nem rendezik meg június 1. és 6. között Buffalóban a fiatal amatőrök központi tesztjét, június 18-án Las Vegasban a szezonzáró díjkiosztót, valamint június 26-án és 27-én Montrealban az amatőr játékos-választást, a draftot.

Az egyik kanadai sportszergyártó cég, a Bauer átalakítja termelését, így a hokisok plexi szemvédője helyett ezentúl átlátszó arcvédőt, egyfajta maszkot gyárt majd.

A Rio de Janeiró-i szövetségi államban április 30-ig biztosan nem rendeznek labdarúgó-mérkőzéseket, így például a Libertadores-kupa címvédője, a Flamengo sem tud pályára lépni.

Tovább halasztották az autós gyorsasági NASCAR-sorozat folytatását, május 9-ig biztosan nem rendeznek futamokat az Egyesült Államokban.

Törölték a vitorlázó Amerika-kupa, a világ legrégebbi versenysorozata – amely 1851-ben kezdődött – két európai előversenyét. Áprilisban Cagliariban, míg júniusban Portsmouthban mérték volna össsze tudásukat a kihívó csapatok. A széria harmadik regattáját, december Aucklandban megtartják. A 36. Amerika-kupáért jövő márciusban, ugyancsak a címvédő Team New Zealand otthonában, Aucklandben szállnak vízre a hajók.

A Nemzetközi Kriketttanács (ICC) az összes olyan világbajnoki selejtező mérkőzését elhalasztotta, amely június 30-a előtt szerepelt a versenynaptárban.

A Karate-világszövetség (WKF) úgy döntött, hogy tovább halasztja az egyszer már áthelyezett tornáját, amelyen a tokiói olimpiára lehetett volna kvalifikációt szerezni. A selejtezőt eredetileg május 8–10-ére írták ki párizsi színhellyel, majd a világszerte terjedő koronavírus-járvány miatt június végére helyezte át a WKF. Az újabb időpont-módosítást azután jelentette be, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden 2021-re tette át a 2020-as tokiói ötkarikás játékokat.

Karatéban – amelynek olimpiai bemutatkozására a japán fővárosban kerülhet sor – a férfiaknál és a nőknél is egyéni formagyakorlatban, valamint három küzdelmi súlycsoportban rendeznek versenyeket, és valamennyiben tíz fő mérheti össze a tudását. Az olimpiai pontszerző sorozatban magyar sportoló eddig nem szerzett kvótát.

Közben Gabriele Gravina, az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) elnöke azt mondta, változatlanul reménykedik abban, hogy sikerül majd befejezniük a Serie A félbeszakított idényét. Az elnök még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy csak júliusban vagy augusztusban zárul a 2019/2020-as szezon, ehhez azonban lehet, hogy külön engedélyt kell kérniük a nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA) szövetségtől. Gravina úgy fogalmazott, az utolsó lehetséges pillanatig bízik abban, hogy be tudják fejezni a bajnokságot, és személyes vereségként élné meg, ha a csapatok nem tudnák lejátszani a hátralévő meccseiket.

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.