Itt van Amerika
LIPICZKY ÁGNES 2019.10.13 09:53

Korábban Puskás, Bozsik, ma Lőrincz Viktor, Péni István, Kovács Sarolta

Volt egyszer egy legendás sportszázad, még az ötvenes évek derekán, amelyben olyan kiválóságok teljesítettek szolgálatot, mint az Aranycsapat tagjai, Puskás Ferenc, Grosics Gyula, a kosárlabdázó Greminger János, az úszó Tumpek György vagy két kiváló futó, Iharos Sándor és Rózsavölgyi István. A jelenben él s épül egy legendás sportszázad, amelynek tagjai október 15-től Vuhanban, a katonai világjátékokon képviselik Magyarországot.

A sportszázad tagjai az október 15-én kezdődő vuhani katonai világjátékok előtti ünnepélyes eskütételen (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– Legendás sztorik keringenek a nagy sportszázad történetéről, Puskásék, Gremingerék, Tumpekék és a többiek honvédségi életéről, amely többek között a kiváló sportújságírót és humoristát, Peterdi Pált is megihlette. Kevesen tudják, hogy ismét létezik, együtt van egy új sportszázad, amelyhez olimpiai és világbajnoki érmesek sora tartozik. Bemutatná az egységet?
– Két és fél esztendővel ezelőtt született meg a gondolat, hogy ismét életre kellene hívni a sportszázadot – mondta Eleki Zoltán, ezredes, főtestnevelő, a magyar küldöttség csapatvezetője. – Egyrészt azért, mert sportolóink ikonok, pozitív személyiségek Magyarországon, akik jelenlétükkel, személyiségükkel erősíthetik a társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolatát, a sorkatonai szolgálat megszűnése után népszerűsíthetik a honvédelmi életpályamodellt hazánkban. Másrészt a sportban betöltött szerepüknek köszönhetően olyan edzéselméleti tapasztalattal, módszertani tudással tudják segíteni a honvédséget, amelyet jól tudunk hasznosítani a kiképzések során.

– Mi a feltétele annak, hogy valaki a sportszázad tagja lehessen?
– Megfelelő nemzetközi eredményesség szükséges hozzá, no és az, hogy néhány hónapot eltöltsenek tartalékos katonai szolgálattal, alapkiképzéssel. Az sem mellékes, milyen sportágból jelentkezik a versenyző a sportszázadhoz, köthető-e a sportága a honvédségi alaptevékenységhez. A mi profilunkhoz többek között illeszkedik az atlétika, a cselgáncs, a birkózás, a triatlon, a vívás, az úszás, a vízilabda és a katonai gyökerekkel rendelkező öttusa is, és bizony olimpiai és világbajnoki érmes sportolókkal büszkélkedhet most is a régi-új sportszázad. Amelyben a versenyzők hivatalosan is munkaviszonyba kerülnek a Magyar Honvédséggel, szerződéses katonai állományban vannak, rendszeres résztvevői a kiképzéseknek, többrétű honvédségi feladatokat kapnak, és jelen vannak a honvédelmi eseményeken, a honvédségi bajnokságokon, így az októberi vuhani katonai világjátékokon is.

A Magyar Honvédség 56 versenyzője indul 10 sportágban a vuhani katonai világjátékokon (Fotó: Tumbász Hédi)

– Két és fél évvel ezelőtt közel negyven sportolóval indult útjára ismét a program, ma már hatvanöt sportolót számlál, akik közül nagyon sokan ott lesznek a világjátékokon. Például az idén világbajnoki címet szerző párbajtőröző, Siklósi Gergely vagy a világbajnoki ezüstérmes birkózó, Lőrincz Viktor. Mit várhatunk a magyar versenyzőktől?
– Rengeteg olyan versenyzőt tudhat soraiban a sportszázad, aki a jövő évi tokiói ötkarikás játékokra készül, ráadásul éremesélyes lehet az olimpián. Mivel a sportszázad nem magyar modell, Európa több nemzetében, többek között az olaszoknál, franciáknál, németeknél, oroszoknál is léteznek válogatott sportolókat tömörítő katonai századok, így egy-egy világjáték szinte miniolimpiával ér fel. Katonáink, versenyzőink ugyanazokkal a sportolókkal mérhetik össze a tudásukat, mint sportáguk világversenyein. Például négy esztendeje, az előző katonai világjátékokon Dél-Koreában Kővágó Zoltán nyerte meg a diszkoszvetést, hatvanhat méter egy centis eredményével a világbajnok, olimpiai ezüstérmes lengyel Piotr Malachowskit győzte le. Bízunk benne, hogy idén is lesznek kiemelkedő magyar eredmények, mert többek között ott lesz a csapatban az említett Lőrincz Viktor, Siklósi Gergely, valamint a sportlövő Péni István, a magyar öttusa-válogatott élvonala, Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Kasza Róbert és Marosi Ádám, s természetesen újra dobókörbe lép Kővágó Zoltán, akit azóta őrnaggyá léptetett elő a Magyar Honvédség.

– Miként látja, a magyar sportolók körében presztízs, ha valaki a sportszázad tagja lehet?
– Egyértelműen az, hiszen nemcsak a sportolói pályafutásuk alatt, de azt követően is biztos életpályamodellt tudunk nyújtani nekik, és értékteremtő, minőséget képviselő közösséghez tartozhatnak.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2019. október 12-i lapszámában jelent meg.)

BÜSZKÉK RÁ, HOGY A SPORTSZÁZAD TAGJAI
Péni István, világbajnoki ezüstérmes sportlövő: „Még nem vagyok a sportszázad tagja, de nagyon szeretnék bekerülni az egységbe. Egyelőre a második klubom, a Honvéd Kossuth Lövész Klub tagjaként tartalékos vagyok, önkéntesként utazom a vuhani világjátékokra, amelyen mindenképpen szeretnék kiemelkedő eredményt elérni. A világelit nyolcvan százaléka részt vesz rajta, így nem leszek könnyű helyzetben, ráadásul más számokban indulunk, mint a sportlövő-világbajnokságon. De ezúttal is szeretném eredményesen képviselni, szolgálni a hazámat.”

Siklósi Gergely, világbajnok párbajtőröző: „Az új sportszázad alakulását követően néhány hónappal, gyakorlatilag az első hullámban kerültem be az egységbe, és rendkívül büszke vagyok rá, hogy ilyen csapathoz tartozom. A toborzásokat, a honvédségi programokat, az irányvonalat látva teljes mellszélességgel a Magyar Honvédség mellett állok, nagyon fontosnak tartom, hogy meg tudjuk szólítani a fiatalokat. Ami a szereplésemet illeti, büszkeséggel tölt el, hogy én is indulhatok a vuhani világjátékokon, amely multisportesemény, így igazi főpróbája lehet a tokiói olimpiának. Egyéniben és csapatban is szerepelek, utóbbi azért is jó, mert rá tudunk hangolódni az olimpiai kvalifikációs versenyekre, amelyek a berni fordulóval már novemberben megkezdődnek.”

Kovács Sarolta, világbajnok öttusázó: „Az első körben csatlakozhattam a sportszázadhoz, amely folyamatosan bővül, most már közel hetvenen vagyunk a csapatban. Az én életemben fontos szerepet tölt be a honvédelem, hiszen a nagyszüleim, az édesapám, a nagybátyám és az édesanyám is a katonaságnál dolgozik, és már gyerekként azt fogalmaztam meg célként, hogy katona vagy rendőr leszek. Nagy lehetőség, hogy a sportszázadhoz tartozhatok, szeretem a katonai kötelezettségeket, és várom már, hogy Kínába utazzunk, mert a világjátékok egyfajta miniolimpia lesz. Tavalyelőtt és tavaly is ott voltam a katonai öttusa-világbajnokságon, előbbin harmadik, utóbbin második lettem, és jól érzékelhető, hogy egyre erősebb a mezőny. Kíváncsi vagyok rá, mire leszek képes idén.”

Lőrincz Viktor, világbajnoki ezüstérmes birkózó: „A sportszázad óriási lehetőség nekünk, már most is vannak feladataink a katonaságon belül, de testhezállónak érzem azt az életpályamodellt is, amelyet a birkózás után, a civil életben kínálhat a Magyar Honvédség. Természetesen még jó néhány évet és sok-sok sikert szeretnék birkózóként átélni, az egyik ilyen feladat és sikerlehetőség a vuhani világjátékokon adódhat. Nehéz lesz felpörögni a világbajnokság után, de csak rövid pihenőt vettem ki, tudatosan készültem erre a versenyre, amelyen a nemzetközi elitből jó néhányan indulnak. Nagyon fontos verseny lesz ez is, és örülök, hogy én is képviselhetem Magyarországot.”
SPORTOLÓINK ANGYALBŐRBEN
Volt egyszer egy legendás egység, amely 1950 januárjában alakult, s önálló sportszázad néven, MN 8413-as hadrendi számon folytatta tevékenységét. A századhoz a Dózsa György úti laktanyába, a Budapesti Honvéd SE székhelyére vonultak be a sportolók. Kezdetben 25 tagú volt az egység, amely folyamatosan bővült. Az önálló sportszázad első tisztavatása 1950. március 8-án volt a zászlódíszbe öltöztetett Dózsa György úti laktanya udvarán, az esküt Bozsik József, az Aranycsapat és a Budapesti Honvéd futballistája mondta olyan kiváló sportolók, mint Puskás Ferenc, Budai II László, Grosics Gyula, Faragó Lajos, Bányai Nándor labdarúgó; Bolváry Antal, Hevesi István vízilabdázó; Fehér Lajos ökölvívó; Páger Antal, Fuszek Ferenc birkózó; Borbély Pál (a Nemzeti Sport későbbi főszerkesztője), Greminger János, Koczka Pál, Simon János kosárlabdázó; Rózsavölgyi István, Iharos Sándor, Tábori László atléta; Sákovics József vívó; Nyéki Imre, Kettesi Gusztáv, Tumpek György úszó; Schillerwein István kerékpározó; Csepregi György motorversenyző és Vad Dezső teniszező (lapunk későbbi szerkesztője) előtt.
Az 1960-as években Egerben, a Dobó István laktanyában is működött sportszázad, amelybe csaknem kétszáz élsportolót vonultattak be. Itt volt katona Albert Flórián, Géczi István az FTC, Mészöly Kálmán a Vasas, Zámbó Sándor az Újpest, Losonczi Flórián és Molnár Tibor a Csepel labdarúgója, valamint az asztaliteniszező Faházi János is.
2020.08.10 17:43:32

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A világon egyetlenként a sport- és a művészeti versenyben is olimpia bajnoknak vallhatta magát Walter Winans.

2020.08.09 23:44:38

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Alvarez esete arra példa, hogy mégsem kergült itt meg körülöttünk mindenki, még abban is megerősít minket, hogy pandémia ide, egyre kevésbé értékként kezelt tudás oda, a létezés továbbra is a legjobb dolog, ami velünk történhet.

2020.08.03 20:09:10

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Bűvös évszámok: 1848, 1954 – a történelem, a politika és a sport kapcsolódási pontjairól a Rubicon főszerkesztője, Rácz Árpád beszélt.

2020.08.03 18:49:45

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

A nemrégen elhunyt Ennio Morricone sakkbajnok akart lenni és élete végéig rajongott az AS Romáért.