Itt van Amerika
L. PAP ISTVÁN
L. PAP ISTVÁN
2019.03.16 09:08 Frissítve: 2019.03.16 11:06

A legnagyobb Big Mac: klasszis akart lenni, idegbetegként emlegetik

Ő az, akinek mindent szabad, de ha esetleg mégsem, az sem érdekli. Olyan zseniális kézzel áldotta meg a sors, hogy a közönség akkor is mellette tüntetett, amikor minősíthetetlen viselkedése miatt leléptették, idősebb korára pedig a világ legszórakoztatóbb televíziós kommentátora lett belőle. El sem hisszük: John McEnroe már 60 éves.

John McEnroe Wimbledonban háromszor nyert egyesben (1981, 1983, 1984), ötször párosban (Fotók: AFP, Imago)

 

„Neked azon kívül is van valami bajod, hogy egy munkanélküli, elmebeteg f…sz vagy?”

Hát igen, az ifjú John sohasem csomagolta ezüstpapírba a gondolatait, főleg ha egy vonalbíróval keveredett vitába. Ha úgy érezte, megsebezték az önérzetét, bárkit elküldött a fenébe. Csupa csillogás volt az élete, hiszen már akkor elájultak tőle az edzők, amikor először ütőt ragadott. Mivel ír származású édesapja Európában, az amerikai NATO-kontingensnél szolgált, John McEnroe Németország nyugati felében, Wiesbadenben született 1959-ben, de egy év múlva a család már New Yorkban élt, és nyolcévesen már teniszütő volt a kis John kezében.

Még nem volt húsz, és még nem volt hivatásos teniszező, amikor 1977-ben előbb vegyes párosban honfitársnője, Mary Carillo oldalán amatőrként Roland Garrost nyert, majd a selejtezőből érkezve írt tenisztörténelmet Wimbledonban, hiszen első kvalisként elődöntőzött – egyik későbbi nagy riválisával, Jimmy Connorsszal.

Peter Fleming és John McEnroe

„Ezt nem mondod komolyan…”

A világ egyetlen vonal- és székbírója sem érezhette magát biztonságban, ha John McEnroe meccsén dolgozott – akinek hirtelen haragjától talán még a mai Sólyomszem-szisztéma megálmodói is nyugtatón élnének. Visszavonulása után aztán megengedőbb lett a vonalbírókkal, elismerte, hogy a munkájuk nem a leghálásabb a világon, „különösen ha olyanok veszik körül őket, mint például én…” Egyesben már 1979-ben US Opent nyert, elmaradhatatlan társával, Peter Fleminggel pedig párosban Wimbledont és amerikai bajnokságot. A menők közül már a hetvenes években sem sokan játszották az utóbbi műfajt, McEnroe volt a kivétel. Később ezt azzal magyarázta, hogy amíg párosozott, addig sem kellett edzenie.

Björn Borg és John McEnroe

„Hogy mi a különbség a salak és a fű között? Nem tudom, salakot még nem szívtam…”

A nagy áttörés, a wimbledoni bajnoki cím 1980-ban még nem jött össze, a Björn Borg elleni finálét minden idők egyik legnagyobb csatájaként tartják számon (volt benne egy 18:16-ra megnyert rövidítés is, a döntő szett 8:6 lett az ezzel sorozatban ötszörös győztes svéd javára), és lassan a konszolidált angol közönség is megbarátkozott Big Mackel. (Ahogyan Amerikában becézni kezdték, amíg a magyar televízió ritka közvetítéseiben még a '80-as évek végén is el kellett magyarázni, hogy az elnevezés pontosan mit is takar). Pedig az ifjú, zilált tekintetű, kócos, fejpántos Johnt a vonalbírókkal és a mérkőzésvezetőkkel való áldatlan viszonya miatt Wimbledonban eleinte kifütyülték, amikor megjelent a kijáróban. Később aztán háromszor is felemelhette a tenisz legáhítottabb trófeáját, és még a második vesztes döntőjét (1982-ben Connors ellen) is kolosszális csatában bukta el. Csak a Roland Garros lassú salakján nem termett neki babér, nyilván mert nem szívta, azért.

„A legnagyobb erősségem az, hogy nincs gyengeségem.”

Sokat bohóckodott, volt, hogy úgy is nézett ki, de azért nem neveznénk bohócnak

Univerzális, a tenisz minden szegmensében rendkívül képzett, ugyanakkor ösztönösen zseniális játékos volt. Nemcsak emberfeletti igazságérzettel, de a csodás kéz mellett hatalmas szívvel is megáldotta a Jóisten, akkora meccseket kevesen játszottak, mint John McEnroe. A már említett Borg elleni wimbledoni finálé mellett Mats Wilander elleni 6 óra 22 perces győztes 1982-es Davis-kupa-ütközete (9:7, 6:2, 15:17, 3:6, 8:6) és az ettől mindössze egy perccel elmaradó Boris Becker elleni vesztes Dk-klasszikus 1987-ből (6:4, 13:15, 10:8, 2:6, 2:6) egyaránt bevonult a tenisz-örökkévalóságba. Az előbbi csata akkor minden idők leghosszabbja volt, és még ma is ötödik az öröklistán.

A '80-as évek elején olyan magától értetődő természetességgel uralta a férfiteniszt, hogy nem is látszott, ki lehet a kihívója. 1983-ban három 6:2-es játszmában tudott wimbledoni döntőt nyerni az új-zélandi Chris Lewis ellen, 1984-ben elképesztő 82:3 volt az éves győzelmi mutatója (máig élő open éra rekord), miközben kedvére párosozott és Davis-kupázott, szinte le sem jött a pályáról.

Gitár a kézben – a pályán kívül is szórakoztat

„Azt szerettem volna, hogy nagy játékosként emlékezzenek majd rám. Ehhez képest úgy emlegetnek mint egy idegbeteget.”

Jóval túl pályája zenitjén sem volt képes lehiggadni, az Australian Openen 1990-ben, 30 évesen véghez vitte azt a bravúrt, hogy sikeresen leléptette magát a svéd Mikael Pernfors ellen, miután előbb a vonalbíró inzultálásáért, majd ütőtörésért, végül a Gerry Armstrong vezetőbíróval való összeszólalkozásért megkapta a három büntetését. Ezzel még nem lenne baj, de az öltözőben természetesen nem olvasta el a falragaszt, amely a versenyzőket arról tájékoztatta, hogy a korábbi négy helyett ettől a tornától három figyelmeztetésnél jár a leléptetés. McEnroe-t megelőzően 1963-ban dobtak ki valakit így egy Grand Slam-tornáról: akkor a kolumbiai Willie Álvarezt diszkvalifikálták minősíthetetlen viselkedése miatt a Roland Garros második fordulójában.

„Serena Williams? Úgy a hétszázadik lenne a férfi-világranglistán.”

Időközben jó fej, higgadt családapa lett, feleségül vette az eleinte meglepő módon a felnőtt hölgyekért is rajongó Michael Jackson első barátnőjét, a színész Ryan O'Neal lányát, a szépséges Tatum O'Nealt. Három gyermekük (Kevin, Sean, Emily) született, ám az Oscar-díjas színésznő drogproblémái miatt 1994-ben a pár szétvált, sőt John McEnroe 1998-ban gyermekei felügyeleti jogát is megszerezte az addigra totálisan szétcsúszó asszonytól.

Legendák egymás közt: az Australian Openen Roger Federerrel készít interjút

Az eleinte az úri közönség által bizalmatlanul kezelt torzonborz hülyegyereket addigra már szívébe zárta a világ. A televíziós reklámokban is rendkívül szórakoztató figuraként tűnt és tűnik fel, a világ talán első számú televíziós tenisz-szakkommentátoraként pedig továbbra sem tesz lakatot a szájára. Kendőzetlenül elmondja a véleményét a doppingról („Imádom, hogy ezek a srácok és lányok kétszer akkorára nőnek egy év alatt, és különleges edzésprogramokról meg vadonatúj diétáról beszélnek a koksz helyett”), a női tenisz csillagairól vagy éppen a politikusokról („Bush egy idióta, és ha ő elnök lehet, akkor tényleg bármi lehetséges”). És öregségére még azt is belátta, hogy nem ártott volna, ha édesapja kisgyerekként őt is fél évre eltiltja a tenisztől egy összetört ütő miatt, ahogyan az Björn Borggal történt.

Igaz, az a fél év talán ma is tartana.

ÉLŐBEN IS LÁTTUK

John McEnroe Magyarországon is sokak kedvence lett, amikor a felejthetetlen 1980-as, Björn Borg elleni döntőjét élőben adta a Magyar Televízió. (Ez a kiváltság, mármint az élő közvetítés, csak nagy ritkán, a wimbledoni döntők idején adatott meg a tenisz hazai szerelmeseinek.) A korszak magyar éljátékosával, Taróczy Balázzsal – aki pályája csúcsán 1982-ben 12. volt az ATP világranglistáján – egyesben kétszer találkozott, 1978-ban Indianapolisban salakon, két évvel később Stockholmban fedett pályán, szőnyegen nyert két játszmában McEnroe. Párosban mindketten a közvetlen elithez tartoztak, így nem véletlen, hogy a Peter Fleminggel sokszoros Grand Slam-győztes McEnroe és a Heinz Günthardt oldalán villogó Taróczy ebben a műfajban rendre kiemelt volt a nagy tornákon. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy Grand Slam-fináléban is találkozzanak, hiszen amikor a Günthardt, Taróczy duó 1985-ben megnyerte Wimbledont, a döntőben az ausztrál Cash, Fitzgerald kettős várt rá – és Pat Cashék az elődöntőben éppen az első helyen kiemelt McEnroe-ékat búcsúztatták. Budapest népe 2008-ban láthatta élőben John McEnroe-t, amikor a Taróczy szervezte szép emlékű Tennis Classicson ősi riválisával, a svéd Björn Borggal bemutatózott a Papp László Budapest Sportarénában.

Björn Borggal Budapesten (Fotó: Török Attila)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2019. március 16-i lapszámában jelent meg.)

2020.02.21 22:45:50

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Nem azt írom, hogy egy pénzdíjas olimpia másnapján jönne az apokalipszis – de hogy jó eséllyel elindulnánk felé, az biztos.

2020.02.20 10:34:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A magazinban számos verseny bemutatása mellett írunk a rajtcsomagokról, versenymániáról és a népszerű félmaratoniról is.

2020.02.20 16:58:24

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

A mindennapos testnevelésóra bevezetésével a néptánc is nagy lehetőséghez jutott.

2020.02.17 23:16:07

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ez nem ellenőrizetlen forrású és hitelességű átigazolási pletyka Cristiano Ronaldóról vagy Lionel Messiről – mert velük minden hírt el lehet adni –, hanem a magából erkölcsileg kifordult rögvalóság.

2020.02.17 13:55:49

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY (Berlin), HATÁR DÁVID, LAKNER GÁBOR (Budapest)

A nőknél ismét Simone Biles nyert • A dél-afrikai rögbiválogatott az Év csapata • Dirk Nowitzki életműdíjat kapott.