Kilencvenöt NOB-tag szavaz, döntés 19 órakor

Vágólapra másolva!
2009.10.02. 09:45
null
Döntésre várva: a koppenhágai ülésterem, ahol eldől a 2016-os olimpia rendezésének sorsa (Fotó: Reuters)
Címkék
Az első körben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 95 tagja adhatja le szavazatát a 2016-os ötkarikás játékok mai helyszínkijelölésénél.

 

 GYURTÁNÁL CHICAGO A BEFUTÓ

Követem az eseményeket, kíváncsi vagyok, hogyan döntenek – már csak azért is, mert úgy érzem, még számomra is belefér a 2016-os olimpia. Chicago és Madrid a favoritom, de szerintem a spanyol főváros nem kapja meg.
Tekintve, hogy Peking révén Ázsia tavaly házigazda lehetett, Tokiónak sem adok sok esélyt. Nálam Chicago a befutó. Sohasem voltam még ott, de azok az ismerőseim, akik már megjárták, kivétel nélkül kellemes élményekkel érkeztek haza.

 

Gyurta Dániel
olimpiai második,

világbajnok úszó

A NOB adatai szerint a szervezet 106 tagja közül 104 van jelen Koppenhágában – köztük két magyar, Schmitt Pál és Aján Tamás.

A versenyben maradt négy város, azaz Chicago, Madrid, Rio de Janeiro és Tokió képviselői, összesen hét tag az első fordulóban nem voksolhat.

Jacques Rogge NOB-elnök hagyományosan tartózkodik, a dél-koreai Li Kun Hi pedig eltiltása miatt nem szavazhat.

Ha az egyik pályázó megszerzi a voksok több mint 50 százalékát, a procedúra véget ér. Ellenkező esetben a legkevesebb szavazatot kapó város kiesik, s országának képviselője a következő körben már véleményt nyilváníthat. A szavazást addig folytatják, amíg létre nem jön a legalább 50 százalékos többség.

A NOB-elnök csak akkor voksol, ha az utolsó körben szavazategyenlőség alakul ki. Jacques Rogge várhatóan 19 órakor jelenti be, melyik város lesz a rendező.

AZ NSO AJÁNLJA
 Beharangozó írásunk: Egy maradhat: Chicago, Madrid, Rio vagy Tokió?

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik