John Higgins negyedik világbajnoki címét is megszerezte

Vágólapra másolva!
2011.05.02. 23:44
null
Három gyermek, egy feleség és egy serleg – teljes John Higgins boldogsága (Fotó: Action Images)
Címkék
A skót John Higgins győzelmével ért véget Sheffieldben a sznúker-világbajnokság. A skót játékos szoros csatában jobban bírta a hajrá izgalmait, és végül 18:15-re megérdemelten győzte le az angol Judd Trumpot.

 

A 18 nyert frémig tartó döntő Judd Trump 10:7-es vezetéséről folytatódott hétfő délután. Az etap első felében két-két frémet nyert Higgins és Trump is.

A háromszoros világbajnok skót nyerte meg az első játékot egy 59-es brékkel, utána azonban az angol pillanatai következtek, egy 104 pontot érő sorozattal ismét három frémes előnyre tett szert. A 19. frémben megint Higgins következett egy 97-es brékkel, majd Trump 99-cel visszavágott. Így alakult ki a 12:9-es állás.

Ezután megtört a monoton egy ide, egy oda játék. Higgins magasabb fokozatba kapcsolt, és hármat nyerve kiegyenlített. Sőt, a délutáni menet utolsó frémjét is behúzta, így 13:12-re átvette a vezetést.

Az esti, immáron végső szakasz Judd Trump hihetetlen pechjével indult. Úgy tűnt, hogy rögtön egyenlíteni tud, mert brékben volt egy nem túl bonyolult állásban, amikor egyik lökése után a fehér golyó leesett. Higgins jöhetett, aki kihasználta a lehetőséget, és megnyerte a frémet (14:12).

A következőben Trumpot elkerülte a balszerencse, és ezúttal végig tudta vinni a bréket, amelynek eredményeként eggyel közelebb jött Higginshez (14:13)

A 28. frémben Higginsnek állt a zászló, amikor egyik lökése után a fekete csúnyán felpattant a lyuk szájában, és nem esett le. Most Trump használta ki az alkalmat, és kiegyenlített (14:14)

HIGGINS A LEGJOBB HÁROMBAN

A Crucible színházban 1977 óta íródó vb-történelemben Higgins már a harmadik legeredményesebb játékos a négy vb-címével. A skót Stephen Hendry hét, az angol Steve Davis hat alkalommal lett első.

A 29. játékban Trump 51–0-nál megakadt, mert az egyik bontása után nem tudta folytatni a brékjét. Higgins nem túl nehéz pozícióban következhetett, azonban csak megközelíteni tudta Trumpot, megelőzni nem, mert rontott az utolsó piroson. Az angol azonban szintén hibázott, az újabb sansszal Higgins már élt (15:14)

A 30. frém nagy biztonsági csatával indult. Higgins hibázott először, Trump megindult, de csak 35-ig jutott. Higgins felzárkózott, viszont nem tudta végleg a maga javára fordítani a játékot. A frém mégis Higginsé lett, miután Trump kritikus szituációban indokolatlanul nagyot kockázatott, és hibázott. (16:14)

Rögtön a 31. játék elején Trump rontott, de Higgins csak 46-os brékig jutott. Trump ezúttal végig bírta, szépített (16:15)

A 32. frémben Trump 39–0-ra elment. Higgins egy nagyon munkás és technikailag nehéz 50-es brékkel fordított, ám ez nem volt elég a frém megnyeréséhez. Biztonsági játék következett az utolsó négy golyóra. Higgins belökte a barnát, majd Trump sznúkerhátrányban a kéket. A rózsaszín Higginsé lett, ezzel eldőlt a frém sorsa (17:15)

NYILATKOZATOK

Higgins

 

Judd jobban játszott. Nagyszerű volt nézni a játékát, szenzációsan lökte a golyókat. Kemény ellenfél volt. El sem tudom hinni, hogy negyedszerre is sikerült.

 

Trump

 

Nem számítottam, hogy ilyen jó leszek. Hihetetlen volt a hangulat. Eddig egy senki voltam, most hirtelen rengeteg szurkolóm lett. Otthonról is sokan támogattak, bátorítottak. John megérdemelte a győzelmet, de jövőre visszatérek.

A 33. játékban Trump dühből kezdett el játszani. Bár megindult, mindössze 11 pontig jutott. Az ezután kialakuló biztonsági játékból Trump jött ki jobban, tovább folytathatta a pontgyűjtést. Majdnem eljutott a frémgolyóig, de csak majdnem. Hibázott, így sorsa Higgins kezébe került. Nem volt ideális állás, ráadásul most a skót kockáztatott a kelleténél többet. Trump belökte a frémgolyót, viszont Higgins sznúkerhátrányban még tovább harcolt. Végül Trump hibázott, Higgins meg tudta fordítani az állást, és végül megnyerte a frémet. Ezzel negyedszerre is világbajnok lett.

Az eredményhirdetésnél a közelmúltban elhunyt édesapját megsirató Higgins győzelméért 250 ezer angol fontot kapott, míg Trump ennek a felét, 125 ezret tehetett zsebre.

SZNÚKER-VILÁGBAJNOKSÁG, SHEFFIELD
DÖNTŐ
Higgins (skót, 2.)–Trump (angol) 18:15

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik