SZABÓ GÁBOR 2020.01.23 23:56 Frissítve: 2020.01.24 07:06

Jó lesz hozzá? – Szabó Gábor jegyzete

 
Aján Tamást 90 napra felfüggesztették
Érdekes egymás mellett mosolyogva látni Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) kilencven napra – a kényszerítő körülmények hatására – hátralépő elnökét és a posztján maradó nagyfőnök több operatív feladatkörét erre a három hónapra megkapó, amolyan megbízott elnöknek kiválasztott Ursula Papandreát. A jókedv, a gondtalan arcok látványa azzal magyarázható, hogy a kép természetesen nem most, hanem 2017 májusában készült, amikor az amerikai szövetség vezetőjét – bizonyítva, hogy a női egyenjogúságot súlyemelőberkekben is komolyan veszik – megválasztották az IWF egyik alelnökének. Az Amerikában úttörő szerepe miatt a „Súlyemelés királynőjének” becézett ötszörös világbajnoki résztvevő hölgy akkor így nyilatkozott: „Milyen megtiszteltetés megkezdeni a következő négy évet egy tapasztalt és nagylelkű vezető irányítása alatt! Aján Tamás évtizedek óta gyámkodik a sportág felett, népszerűsíti és fejleszti. (...) Örülünk, hogy tagjai lehetünk ennek a családnak.”

Az ARD-dokumentumfilm okozta botrány óta viszont az IWF vezetési struktúrájának reformjáról, független vizsgálatokról, átláthatóságról, pontosabban a felsoroltak szükségességéről beszélt, és most lehetőséget kapott, hogy meg is tegye az előkészületeket. A létrejött felügyeleti bizottság vezetőjeként, kvázi ideiglenes (vagy párhuzamos...) IWF-elnökként hatással lesz a független szakértők kiválasztására, akiknek például az lesz az egyik feladatuk, hogy megállapítsák, tényleg bűzlött-e valami az ARD által emlegetett svájci számlák körül, tényleg titkosak voltak-e, és tényleg eltűnt-e ötmillió dollár.
Az IWF közleménye szerint Aján Tamás örömét fejezte ki, hogy az elnöki jogkörökkel felruházott Ursula Papandrea tevékenykedik mellette, s biztos benne, hogy kiváló munkával bizonyítja rátermettségét. Erről az jut eszembe, hogy miként a sokszor pácba kerülő dr. Bubó is mindig számíthatott Ursula nővérre, a megvádolt elnök is bízik Ursula felkészültségében, talpraesettségében. Mert noha független szakértőket vonnak be a vizsgálatokba, őket a Papandrea vezette új bizottság kéri fel, és az IWF végrehajtó bizottsága nevezi ki...

Sejthetően Aján Tamás is szeretne úgy emlékezni az érzékelhetően a sportágért, az IWF-ért és elnökéért haragvó amerikai hölgyre, ahogy a lírizáló Márai Sándor A négy évszak decemberi fejezetében gondolt vissza egy homályba vesző női alakra: „Nyilvános köszönet. Ez a nő jó volt hozzám: alig bántott.”
2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.

2020.03.30 21:42:46

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Ami történt-történik, engem is meggyötör, de hogy lélekben erősödve élhetjük túl az egészet, hinni akarom mégis. S hogy így élheti túl a sport, az olimpia, azt is!