Sporttippek: Így fussunk a hideg időben

TÓTH ESZTERTÓTH ESZTER
Vágólapra másolva!
2012.11.19. 16:25
Nem csak élsport és fotelsport: a jövőben életmód- és szabadidősport-cikkeket, valamint sporttippeket is olvashat az Nemzeti Sport Online-on. Elsőként Scultéty Márton terepfutót kerestük meg, aki a téli futáshoz adott tippeket.

Ahogy egyre hidegebb lesz az idő, nem árt még a rutinos futóknak sem odafigyelniük pár fontos dologra.

Mire ügyeljen, mielőtt útnak indul?

Megállni nem ajánlatos: még megfelelő felszerelés esetén 
is gyors megfázást hozhat egy hosszabb pihenő (Fotó: Northfoto)
Megállni nem ajánlatos: még megfelelő felszerelés esetén is gyors megfázást hozhat egy hosszabb pihenő (Fotó: Northfoto)

A legfontosabb a megfelelő ruha kiválasztása és a réteges öltözködés. A ruhadarabok lehetőleg ne pamutanyagúak legyenek, mivel a nedvességet magukba szívják, és egy 10 perces szünet alkalmával akár már meg is fázhatunk. Húzzon fel sapkát és kesztyűt, így szintén kiküszöbölhető a megfázás. A nyakat is eltakaró felsők ősszel még elegek, de ha beállítanak a mínuszok, akkor kötelező egy jó meleg sállal is védenie a torkát!

„Fontos, hogy meleg helyről induljunk el a futásra. A legjobb, ha egyenesen az otthonunk kapujából, vagy egy fűtött kocsiból kiszállva kezdünk neki az edzésnek. A tömegközlekedés ilyenkor nem ajánlott, főleg, ha a testmozgás után, leizzadva szállunk fel a buszra, vagy villamosra. Ilyenkor tegyünk kivételt és üljünk autóba” – mondja Scultéty Márton.

Plusz tipp: ha ön különösen fázós, érdemes még otthon bemelegíteni: a megszokott gyakorlatok előtt kenje át a vádliját és a karjait bemelegítő krémmel.

Futás közben

A hideg időben különösen figyeljen oda arra, hogy az orrán keresztül vegye a levegőt. Lélegezzen egyenletesen és vigyázzon a csúszós utakon! Szakértők szerint –15 fok alatt már nem a szabadna kint kocogni, ekkor már inkább az edzőtermi futópadot ajánlják. A legfontosabb pedig, hogy még a nedvességmegkötő futóruhákban se pihenjen sokáig a hideg időjárásban, hiszen így is könnyen megbetegedhet!

„Télen főleg alapozó edzéseket érdemes végezni, nincsenek gyorsított résztávok, ezeket inkább fedett területeken érdemes végezni – állítja Márton. A pihenés egyenesen tilos, hiszen ilyenkor fázhat meg legkönnyebben az ember.”

Futás után elkezdett kaparni a torka? Ez nem azt jelenti, hogy mostantól kezdve minden edzés után beteg lesz: a szervezetét folyamatosan kell hozzászoktatnia a hideg időben való kocogásra és így lehetséges, hogy az első pár alkalom után egy kicsit megfázik.

Futás után

Azonnal menjen be egy meleg helyre, vegye le a nedves ruhákat, majd irány egy forró zuhany! „Ez talán a legfontosabb télen, hiszen rendkívül gyorsan megfázhat a sportoló. Aki nem mer kockáztatni és inkább fedett területen edzene, annak az edzőtermi futópadokat, illetve a fedett pályákat ajánljuk. Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionnál például egész télen fedett területen mozoghat az ember egészen tavaszig.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik