HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2015.02.06 17:35 Frissítve: 2015.03.25 02:20

Hosszabbítás: Jónyer István észbekapott és világbajnok lett

Sidó Ferenc 1953-ban Bukarestben nyert férfi egyesben, Jónyer István ezt ismételte meg negyven évvel ezelőtt, az 1975. február 6. és 16. között rendezett kalkuttai asztalitenisz-világbajnokságon. Sidó aztán Kóczián Józseffel párosban is győzött – Jónyer ezt is megismételte, ő Gergely Gábor oldalán nyerte meg a vb-aranyat. Jónyer kiváló szereplése nem volt meglepetés, Pista 1971-ben Nagojában Klampár Tiborral már nyert világbajnoki címet. Nem volt már olyan nagy a távolság Európa és Ázsia között, legalábbis a férfiaknál. Apropó, Klampár! A szenzációs képességekkel megáldott virtuóz Kalkutta idején éppen soros eltiltását töltötte, így csapatban nem volt esélyünk a félelmetesen erős, a döntőben Jugoszláviát legyőző Kína (Li Csen-si, Liang Ko-liang, Hszu Szao-fa) ellen, más kérdés, hogy a Takasimával és Konóval felálló Japánt kétszer is legyőztük, az együttes végül ötödik lett.

HIRDETÉS

 

Jónyer István készült rá, hogy világbajnok lesz (Fotó: Móricz-Sabján Simon)

– Mennyi esélyt adott arra egyesben és párosban, hogy világbajnok lesz?
– Ez nagyon érdekes, mert ahogyan említettem, úgy készültem, hogy világbajnok leszek. Persze mindenki úgy készül. Az is igaz, hogy azért akkor fogalmaz meg magában ilyesmit az ember, ha van reális esélye.

– Rossz nyelvek szerint szerencséje is volt, mert kiverték ön elöl a kínaiakat. Ehhez mit szól?
– Jöhetett volna bármelyik! Nekem az az évi kínai bajnok Li Peng jött, három egyre legyőztem.

– És a páros?
– Azért az más. Klampárral nagyon együtt voltunk. A világbajnoki győzelmünkre sokan emlékeznek, de arra már kevésbé, hogy 1973-ban Szarajevóben és 1979-ben Phenjanban ezüstérmesek lettünk. Az pedig már csak nagyon keveseknek ugrik be, hogy az 1977-es birminghami vébén döntő szett húsz tizenegyről veszítettünk egy kínai páros ellen. Gondoltuk egyikünk csak beüti azt az egy pontot... De ezekkel a példákkal csak azt akartam érzékeltetni, mennyire együtt voltunk Tibivel. Kis túlzással azt mondhatnám, szinte minden héten nyertünk egy nemzetközi bajnokságot.

A 40 évvel ezelőtt világbajnoki címet nyerő Jónyer Istvánnal készült interjú további részleteit, valamint Gergely Gábor és Kisházi Beatrix visszaemlékezését elolvashatja a Nemzeti Sport szombaton megjelenő, Hosszabbítás című mellékletében.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2017.07.20 19:49:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

KÉNYELEM. Alkalmasak minden lépcső akadálymentesítésére, családi házba, közintézményekbe is. (x)

2018.06.13 15:40:06

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Utazzon vonattal, kényelmesen, dugók nélkül a Balatonra!

2018.06.12 13:24:28

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2018.06.09 23:23:34

Egyéb egyéni VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL Van, amikor hangtalanul üvöltesz a fájdalomtól, amikor az éles kövek átnyomják a cipőd talpát, és próbálják lemorzsolni a lábadról előbb a bőrt, idővel pedig már a húst is, és mégsem tudsz megállni, mert a lejtő mindig a cél felé vezető utat jelenti.

2018.06.05 11:20:41

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

HIRDETÉS
HIRDETÉS