Hogyan válasszunk a sportoláshoz tökéletes okosórát?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.08.03. 15:18
Címkék
Annak, aki rendszeresen végez sporttevékenységet, megbízható támasza, hűséges edzőtársa lesz a jól megválasztott, minőségi okosóra. A vásárlás előtt mindenképpen érdemes alaposan átgondolni, melyik modell mellett döntünk. (x)

 

Az okosóráknak, angolul smartwatch-oknak több típusa létezik. Különbséget tehetünk közöttük a funkcionális felszereltség, a rajtuk futó operációs rendszer, a dizájn és természetesen az ár tekintetében. Emellett van, aki hétköznapi használatra szerzi be ezt az egyre népszerűbb eszközt, más számára viszont elengedhetetlen funkciókat lát el a sportolás folyamán. Most az utóbbi, azaz a sportoláshoz kifejlesztett okosóra feladatait vizsgáltuk.

Méri a legfontosabb adatokat

Ezek funkciója elsősorban a profi és hobbisportolók segítése az edzések és a versenyek során. A jó minőségű okosóra már rendelkezik olyan funkcióval, olyan sportprogrammal, amely végigkíséri viselőjét a teljes felkészülés alatt. Ez alkalmazható olyan versenysporthoz, mint például a futás, a kerékpározás, az úszás és a labdarúgás, de olyan szabadidős tevékenységek során is hű társnak bizonyul majd, mint a kirándulás vagy a túrázás.

A magas minőségű eszköz pontosan méri a napi teljesítményt, átfogó képet mutat a megtett lépésszámról, a pulzusváltozásról, az elégetett kalóriákról, a teljesített kilométerekről. Mindezt ugyanúgy megteszi nyugalmi állapotban, egy egyszerű városi séta esetén, mint a legkeményebb edzés után, így a teljesítmények közötti különbség összehasonlítható, kielemezhető. Ehhez természetesen a megfelelő beállítással kell nekikezdeni a sportolásnak: ha kerékpárral indulunk útnak, de az okosórának futást jelzünk, valószínűleg középtávfutó világcsúcsok születnek majd egy átlagos délutáni tekerés során is.

A legjobb motivátor

A világ az adatok elemzése felé halad, mindent lehet már mérni, ám az is fontos, hogy ezeket az eredményeket ki is lehessen elemezni, azaz meglássuk bennük a valós információt, amely segít a teljesítmény fejlesztésében. A sportoláshoz kialakított okosóra elmenti az eredményeket, amelyek naptárszerűen visszanézhetőek lesznek, így látható a folyamat, legyen az pozitív vagy negatív. Bizonyos esetekben, például hosszabb távú futások, kerékpározások esetén kiemelkedő jelentősége van a helymeghatározásnak: ha GPS is van az órában, mindig tudja az ember, merre jár, emellett pedig még pontosabb mérésekre lesz lehetősége.

Az okosórának nem csupán a tervszerű edzésben, de a motiváció fenntartásában is óriási jelentősége lehet: az adatok között mindig találni olyat, ami lelkesíti az embert. Lehet, hogy a sebesség javult, vagy az adott hónapban tettünk meg rekordmennyiségű kilométert, esetleg a pulzus lesz egyre szabályosabb. Bárhogy is legyen, minden apró momentum segíthet, hogy tovább folytassa az edzéseket az ember.

Nem mindegy, milyen a telefonunk

Mivel az okosórák piaca egyre szélesebb, egy luxust is megengedhet magának az ember, válogathat a funkciók mellett a dizájn alapján is. A sportoláshoz természetesen a sportos kialakítású modellek a legnépszerűbbek, de ha valaki a hétköznapok során is szeretné használni az órát, választhat átlagos megjelenést, amely illik az edzőfelszereléshez, de nem mutat majd idegenül az elegánsabb öltözék mellett sem.

A dizájnban tehát teljes a szabadság, a működésüket tekintve azonban meg kell nézni a legfontosabb tulajdonságokat. Nem mindegy, hogy milyen okostelefonnal szeretnénk összekötni a készüléket: a vásárlás előtt mindig ellenőrizni kell, melyik termék való az Android, illetve melyik az iOS operációs rendszerekhez. Emellett nem árt, ha a vízállóság is alapfelszereltség, mert sportolás közben számtalanszor kerülhet olyan helyzetbe az eszköz, amelyben nedvesség éri.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik