nemzetisport.hu 2019.09.30 18:31 Frissítve: 2019.10.05 12:20

Hét ok, amiért már ma érdemes elkezdeni a nordic walkingot – ingyenes nordic walking napot tartanak október 5-én

Alig több mint húsz éves múltra tekint vissza, de a nordic walkingot ma már a legkedveltebb tömegsportok között tartják számon világszerte. Bár az alapjai még korábbról, az ötvenes évekből eredeztethetőek, amikor a sífutók sima talajon végzett síjárással bővítették a nyári edzéseket. Ezt továbbfejlesztve sportolók, edzők, orvosok és gyógytornászok együttes munkájának köszönhetően lett 1997-re ez a mozgásforma az, amit ma nordic walking-ként ismerünk: a sífutás lépéstechnikáit, valamint futás és fitneszelemeket egyesítő sport, amit a szabadban egyénileg, vagy csoportosan két speciális bot segítségével bárki kipróbálhat. Bozsik Anna, háromszoros olimpikon, többszörös sífutó és biathlon országos bajnokkal, nordic walking trénerrel is találkozhatnak, akik ellátogatnak most szombaton a Nordic Walking napra a Szépjuhászné gyermekvasút megálló melletti területre. A szakember szerint ennek a mozgásformának mindenki csak az előnyét élvezheti, ha belevág, hiszen hét érv mindenképpen amellett szól, hogy minél többen hódoljanak ennek a remek sportnak. (x)

 


1. Erősíti az izmokat

Tudományos tény, hogy egy kiadós nordic walking túra a test több mint 660 izmának 90 százalékát megdolgoztatja. Közben erősíti a szívet, javítja a vérkeringést is.

2. Aktívan hozzájárul a fogyáshoz

Egy nordic walkinggal töltött óra alatt átlagosan 400 kalóriát égetünk el, ami legalább 20 százalékkal több, mint egy szimpla sétával elért zsírégetés.

3. Oldja az izomfeszültséget

A bothasználat lazítja a váll, a hát, a nyak izmait és mérsékeli az ezeken a helyeken jelentkező görcsöket.

 

4. Serkenti az agyműködést

A növekvő oxigénfelvétel és a javuló vérkeringés az agy működését, a gondolkodást segíti. Idős korban lassítja a szellemi leépülést, a fiataloknál pedig a koncentrációt, a tanulást és a kreativitást fejleszti.

5. Javítja a közérzetet

A nordic walkingozás során megszűnnek a stresszt okozó tényezők, és helyrebillen a test belső harmóniája.

6. Közösségépítő ereje van

Korosztálytól függetlenül kisebb és nagyobb csoportokban is együtt gyakorolható ez a sport. Összehozza a családot nagypapától az unokáig, illetve a barátokat nemre, korra, erőnlétre való tekintet nélkül.

 

7. Spórolós sport

Az sem utolsó szempont, hogy komolyabb beruházás nélkül, bármikor elkezdhető a nordic walkingozás. Ingyenes oktatásokon elsajátíthatóak a legfontosabb tudnivalók, ami után csak két speciális, a személyes paramétereket figyelembevevő bot, illetve egy pár strapabíró túracipő kell, és már indulhat is a természetjárás.

Aki többet szeretne megtudni a nordic walking túrákról, illetve más, ehhez a sporthoz kapcsolódó érdekességekről, lehetőségekről, annak érdemes október 5-én kilátogatnia a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad újabb ingyenes eseményére, a Nordic Walking napra a Szépjuhászné gyermekvasút megálló melletti területre, ahol változatos programokkal várnak minden érdeklődőt. Részletek az esemény Facebook-oldalán találhatóak!

Weboldal: www.sportfovaros2019.hu
Facebook: www.facebook.com/2019Budapest
Instagram: www.instagram.com/sportfovaros2019

2019.10.19 22:32:43

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Most, miután Vígh György elhunyt, legszívesebben arról rendelkeznék, hogy a hétvégén az ország minden sporteseményén egyperces csenddel adózzanak az örök testnevelőknek.

2019.10.18 19:35:02

Egyéb egyéni VINCZE SZABOLCS

A Világsakkfesztivál díszvendége erősnek érzi az orosz és magyar sakkéletet is, de szerinte Indiáé a jövő.

2019.10.17 15:51:43

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Megdöbbentek az edzőim azon, hogy milyen gyorsan alkalmazkodtam az új kihívásokhoz (x).

2019.10.14 23:26:58

Egyéb egyéni MTI

A mieink három győzelemmel és egy vereséggel állnak Aberdeenben.

2019.10.14 10:58:56

Egyéb egyéni Munkatársainktól

Válogatott kosarasok mellett korábbi szövetségi kapitányra is lehetett voksolni vasárnap.