MTI 2016.02.05 21:53 Frissítve: 2016.02.06 08:34

Héraklész Gála: Kopasz és Gercsák 2015 legjobb sportolója

Kopasz Bálint kajakos és Gercsák Szabina cselgáncsozó érdemelte ki a 2015-ös év legjobb utánpótlás sportolója címet, az elismerést a péntek este megtartott 12. Héraklész Díjátadó Gálán vehették át.

Az egyéni győztesek: Gercsák Szabina és Kopasz Bálint (Fotó: mob.hu/Szalmás Péter)

 

A rendezvényen a tavalyi esztendő korosztályos, illetve felnőtt kontinens- és világbajnokságain, a baki Európai Játékokon, valamint a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú versenyzőket és edzőiket részesítették elismerésben.

A gálára negyedszer került sor a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szervezésében, a helyszín ezúttal is a Budapesti Kongresszusi Központ volt. Borkai Zsolt, a MOB elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy amíg a pekingi olimpián a 170 magyar sportolóból több mint 70-en, addig Londonban már 150 versenyzőből több mint százan vettek részt korábban valamelyik utánpótlás-nevelő programban. Az elnök egyúttal megköszönte azoknak az edzőknek, sportvezetőknek és kluboknak a munkáját, akik, illetve amelyek a fiatalokat hozzásegítették a sikerekhez.

Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár beszédében arra emlékeztetett, hogy a londoni olimpiai bajnokok közül Kozák Danuta, Gyurta Dániel, Berki Krisztián, Szabó Gabriella, Szilágyi Áron és Dombi Rudolf is héraklészes volt egykor.

A férfiaknál Kopasz Bálint (Algyő SK) azzal végzett az élen, hogy aranyérmes lett egyesben 1000 méteren az ifjúsági világbajnokságon, illetve tagja volt az ugyanott 1000 méteren bronzérmes négyesnek.

A nőknél a cselgáncsozó Gercsák Szabina, a Hell Miskolci Judo Club versenyzője annak köszönheti összetett elsőségét, hogy 2015-ben megnyerte a junior Európa- és a világbajnokságot, valamint az U23-as Eb-t, a felnőtt kontinensviadalt pedig ötödikként zárta.

A legfeljebb négyfős, úgynevezett kiscsapatok versenyében két kajak kettes lett a legjobb: a férfiaknál az 1000 méteren ifjúsági világbajnoki aranyérmes Béke Kornél, Mayer Keán duó, míg a nőknél az 500 méteren ifjúsági világbajnok Racskó Fruzsina Lilla, Sólyom Dóra egység.

A nagycsapatoknál csak egy díjat osztottak ki, itt a junior világbajnoki bronzérmes férfi vízilabda-válogatott bizonyult a legjobbnak, amelynek tagja többek között a januári felnőtt Eb-n is szerepelt Manhercz Krisztián.

A 2001-től működő, Héraklész Bajnok- (14-18 évesek), illetve Csillagprogram keretében (18-23 évesek) 20 sportágban évente közel 1800 tehetséges sportoló részesül rendszeres állami támogatásban.

HÉRAKLÉSZ GÁLA
AZ ÖSSZETETT LEGJOBBAK

Férfiak:
1. Kopasz Bálint (kajakos)
2. Halász Bence (kalapácsvető)
3. Bányai Zsombor (párbajtőröző)
Nők:
1. Gercsák Szabina (cselgáncsozó)
2. Márton Anna (kardozó)
3. Gálfi Dalma (teniszező) és Krizsán Xénia (hétpróbázó)

A díjazottak teljes listáját itt találja meg!

 

2019.04.22 22:53:34

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Higgyék el, a záróbusznál nincs megalázóbb, a »célterületről« kizárással együtt azt jelenti, hogy a »jelentős közösség« kivetett magából, hiába készültem esetleg napi futásokkal, egészséges ételekkel-italokkal, már-már tudományosan a versenyre.

2019.04.20 23:33:05

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

ALAPVONAL. Mindezek tudatában tényleg érthetetlen, hogyan telhetett el hatvankilenc esztendő magyarországi asztalitenisz-világbajnokság nélkül.

2019.04.20 16:26:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Nem tudta, kivel szórakozik. A harcos előbb csak szólt, ám mikor az nem használt, cselekedett.

2019.04.19 22:33:55

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Elkoptathatatlan emlék, amikor hajdanán a két locsolkodási célállomás közötti zsákmánymustra során egyikünk boldogan kiáltott fel: most már biztosan el tudok menni az idegenbeli meccsre!

2019.04.17 23:51:45

Egyéb egyéni RUSZANOV ANDRÁS

ALAPVONAL. Anno saját művének, a tökélyre fejlesztett nimbusznak esett áldozatául. Meg sem fordul(hatot)t egy átlagember fejében, hogy Tiger Woods vereséget szenved az élet bármely területén.