Hegymászás: a kínai fél szerint több eredményre nem lehet számítani

Vágólapra másolva!
2009.12.02. 07:42
Címkék
Az eltűnt magyar hegymászók nyomait kereső legutóbbi szecsuani helikopteres kutatás után nem lehet több eredményre számítani – közölte az MTI-vel szerdán Csou Hong, a Szecsuan tartományi külügyi hivatal vezetője.

 

Csou – aki maga is jelen volt – elmondta, hogy a kutatás idején teljesen tiszta volt az idő, egyedül az erős szél nehezítette a navigációt. A felderítés során a hegyet több oldalról is sikerült megközelíteniük és szabad szemmel is tisztán kivehető volt az október 22-23-i jég- és sziklaomlás nyoma.

A repülés alkalmával fényképeket és videofelvételt készítettek, amelyeket később nagyítva is megvizsgáltak. A négy eltűnt magyar hegymászó fellelhetőségére utaló jelet, színfoltot nem találtak. Csou szerint a további kereséstől – jelen körülmények között – nem várható több eredmény.

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul megerősítette, hogy a felvételeket helyi idő szerint szerda délelőtt megkapták és továbbítják Budapestre.

A helikopteres repülések az eltűnt hegymászók hozzátartozóinak kifejezett kérése alapján, a magyar külképviselet közbenjárására indultak Szecsuanban, s eddig két alkalommal került rájuk sor. Mécs László magyar hegymászó korábban engedélyt kapott a repülésen való részvételre, és egy hetet töltött várakozással Szecsuan székhelyén, Csengtuban, de végül – az időjárási körülmények miatt – nem szállhatott fel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik