Gyász: szörnyű helikopterbaleset, olimpiai bajnok az áldozatok között

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.10. 07:30
null
A három élsportoló áldozat (balról jobbra): Camille Muffat, Florence Arthaud és Alexis Vastine (Fotó: AFP)
Két argentin és nyolc francia állampolgár, köztük az olimpiai bajnok úszó Camille Muffat, az olimpiai bronzérmes ökölvívó Alexis Vastine és a vitorlázó Florence Arthaud hunyt el Északnyugat-Argentínában, amikor egy tévéshow forgatása közben két helikopter összeütközött – adta hírül az AFP hírügynökség.

A szörnyű baleset La Rioja tartományban, Villa Castelli közelében történt. A francia élsportolók a TF1 Dropped című túlélő-realityműsorának forgatásán voltak, mikor az őket szállító helikopter összeütközött egy másikkal, amely szintén a tévéstábhoz tartozott.

BERNARD SZERENCSÉJE
A kétszeres olimpiai bajnok Alain Bernard csak a szerencsének köszönheti, hogy nem vesztette életét a tragédiában.
Az 50 és 100 méteres gyorsúszásban korábban világcsúcstartó, 2012-ben visszavonuló klasszisnak is a két összeütköző helikopter egyikén kellett volna utaznia, csakhogy a súlyeloszlás miatt végül arra kérték, hogy egy később induló harmadik légi járműre szálljon fel.
A legendás úszó így cselekedett – az életét köszönheti ennek –, és „csak" a helyszínre érkező első szemtanúk egyikeként kényszerült átélni a tragédiát.

A műsorban két, hírességekből álló csapat versenyez, akiknek vissza kell jutniuk a civilizációba, miután minimális felszereléssel kiteszi őket egy helikopter a vadonban. A show szereplői között volt – de a balesetnél nem tartózkodott a helyszínen – a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok futballista, Sylvain Wiltord, az olimpiai bajnok úszó Alain Bernard, a műkorcsolyázó Philippe Candeloro, a hódeszkás Anne-Flore Marxer, valamint a szintén ötkarikás aranyérmes kerékpáros Jeannie Longo.

„Az első jelentések szerint a két helikopter repülés közben ütközött össze, mindkettő lezuhant. Nincsenek túlélők” – jelentette be Horácio Alarcón a helyi hatóságok részéről. Alarcón elmondta, a baleset időpontjában jók voltak az időjárási körülmények. A helikopterek röviddel felszállás után szenvedtek balesetet, az ütközés után azonnal kigyulladtak.

A roncsok még órákkal a baleset után is égtek (Fotó: AFP)
A roncsok még órákkal a baleset után is égtek (Fotó: AFP)

Az argentin rendőrség és tűzoltóság tagjai még éjjel is az áldozatok holttesteit keresték – írta az AFP. Négy órával a baleset után még mindig égett a két helikopterroncs. A baleset körülményeit a légi katasztrófák kivizsgálásáért felelős argentin légierő szakemberei tanulmányozzák.

„Ez hihetetlen… Camille Muffat elhunyt egy helikopter-balesetben… Részvétem a családjának, el sem tudom képzelni, mit érezhetnek!” – írta hivatalos, publikus Facebook-oldalán úszóklasszisunk, Hosszú Katinka.

Francois Hollande, Franciaország köztársasági elnöke részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, egyben jelezte, a külügyminisztérium és az argentínai francia nagykövetség minden segítséget és információt megad nekik.

A vizes sportokat összefogó világszövetség (FINA) honlapján úgy fogalmazott, hogy hatalmas keserűség a FINA számára Muffat tragikus elvesztése, aki Franciaországban a leginkább ismert és nagyra becsült sportszemélyiségek közé tartozott.

„A FINA-családot sokkolta a rettenetes hír - fogalmazott Julio C. Maglione elnök, kiemelve, hogy Muffat nemcsak tehetséges úszó, hanem nagyon értékes ember is volt. - Mintául szolgál Franciaországban a fiatalok számára és igazi ösztönzést jelent mindazoknak, akiknek az a céljuk, hogy eredményes úszókká váljanak."

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) első embere az ötkarikás mozgalom nevében fejezte ki mély részvétét.

„Megrázott mindannyiunkat a hír, hogy nagyszerű sportolók hagytak itt bennünket, gondolatban együtt vagyunk családtagjaikkal, barátaikkal" – nyilatkozta a NOB-elnök, aki leszögezte: az elhunyt sportemberek nem csupán bajnokok voltak, hanem kiemelkedő példaképek is. Hozzátette, hogy a tragédia nyomán három napra félárbocra eresztik az olimpiai lobogót a NOB lausanne-i főhadiszállásánál.

A baleset

AZ ÉLSPORTOLÓ ÁLDOZATOK

FLORENCE ARTHAUD (†57). „Az Atlanti-óceán kis menyasszonya”, a Transpacific és a Route du Rhum vitorlásversenyek győztese. 1990-ben a L'Équipe a „francia bajnokok bajnokának” választotta meg. 1978-ban és 1990-ben is megkapta a Monique Berlioux-díjat, amely az év legjobb francia női sportolóját (1983-tól pedig a világ legjobb női sportolóját) illeti meg.

CAMILLE MUFFAT (†25). A londoni olimpia aranyérmese 400 méteres gyorsúszásban. Ezüstérmes 200 méteres gyorsúszásban, bronzérmes a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként. Világ- és Európa-bajnoki érmes hosszú pályán, rövid pályás világbajnok, négyszeres rövid pályás Európa-bajnok.

ALEXIS VASTINE (†28). Olimpiai bronzérmes (2008), Európa-bajnoki ezüstérmes (2010), Mediterrán Játékok-győztes (2005) kisváltósúlyú, majd váltósúlyú ökölvívó.

A STÁB SZERENCSÉTLENSÉGET SZENVEDETT TAGJAI

Roberto Abate, helikopterpilóta
Juan Carlos Castillo, helikopterpilóta
Edouard Gilles, hangmérnök
Brice Guilbert, művészeti vezető
Volodia Guinard, operatőr
Lucier Mei-Dalby, operatőr
Laurent Sbasnik, operatőr

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik