Golf: McIlroy kiválóan hangolt a Woods elleni nagy ütközetre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.09. 00:24
null
Rory McIlroy hétfőn már Augustában edzett (Fotó: Action Images)
Martin Laird megtörte az amerikai golfozók 14 verseny óta tartó győzelmi sorozatát a tengerentúli PGA-körversenyen: a skót  játékos a hét végi Texas Open megnyerésével az utolsó pillanatban kvalifikálta magát az év első kiemelt (major) viadalára, a csütörtökön kezdődő Mastersre, amelyre a jelek szerint javuló formában érkezik meg a világranglista első helyétől nemrégiben megfosztott Rory McIlroy is. Az északír második lett San Antonióban.

 

Rory McIlroynak elméletileg esélye van arra, hogy a csütörtökön kezdődő Mastersen visszavegye a világranglista első helyét Tiger Woodstól, de ha tényleg sikerülne neki, az legalább annyira meglepő lenne, mint amilyen meglepő volt idei gyenge évkezdése.

A télen ütőt cserélő északír golfozó játéka valóban kezd összeállni – vasárnap hét birdie jelezte, hogy egyre magabiztosabb a lyuk körüli ütőterületen, a greenen –, csakhogy a Mastersnek hagyományosan otthont adó augustai pálya nem kifejezetten az a hely, ahol az elütéskor bizonytalankodó golfozók (McIlroy az utóbbi hetekben ilyen) könnyedén kompenzálják hibáikat. Tény viszont, hogy az egyre nagyobb kereskedelmi erővel bíró Roryt nem csupán a svájci óramárkával, az Omegával a napokban megkötött együttműködési szerződés villanyozhatja fel, hanem a texasi második hely is – messze ez az idei legjobb teljesítménye, azaz lélekben megerősödve érkezik a golfozók rettegett Mekkájába. Különben is, az utolsó majort ő nyerte augusztusban.

Még inkább fel van dobva a skót Martin Laird, a texasi győztes, aki egészen elképesztő utolsó napi játékkal törte meg két éve tartó amerikai nyeretlenségét. Laird négyütésnyi hátrányban volt a szombati kör után vezető Billy Horschel mögött, ám az első nyolc vasárnapi szakaszon ütött öt birdie-vel ledolgozta a lemaradást, az utolsó három lyukon ütött újabb birdie-kkel maga mögött tartotta McIlroyt, és végül a pályacsúcs (63 ütés) beállításával győzött. Az amerikai Johnson Wagner 2008-as bravúrja óta ő az első golfozó, akinek ilyen későn sikerül kivívnia a szereplési jogot a Mastersre. Laird az amerikai PGA Tour idei első európai győztese.

Pak In Bi és a trófea (Fotó: Action Images)
Pak In Bi és a trófea (Fotó: Action Images)

A HÖLGYEK ÉPPEN A HÉT VÉGÉN jutottak túl az idei első kiemelt versenyükön (náluk öt ilyen van egy évben): a kaliforniai Kraft Nabisco Championship Pak In Bi imponáló diadalát hozta, azaz egy füst alatt folytatódott a dél-koreai (3) és az ázsiai (8) győzelmi sorozat a nők major viadalain. Pak az első vasárnapi szakaszon megduplázta addig sem kicsi, háromütéses előnyét Lizette Salasszal szemben (ő végül a 79 ütéses utolsó fordulóbeli teljesítményével visszacsúszott a 25. helyre), és a továbbiakban egy pillanatig sem volt kétséges, hogy nyerni fog. A 24 éves dél-koreai játékosnak ez a második major diadala (2008-ban megnyerte a US Opent), illetve az ötödik győzelme az LPGA Touron.

Pak idei kiváló formája (egy tornát már korábban behúzott ebben az évben) a világranglistán is megmutatkozik: a negyedikről a második helyre ugrott.

Érdekesség, hogy amerikai versenyző nem fért be az első tízbe: a házigazdák közül Jennifer Johnson és Paula Creamer végzett a legelőrébb, 284-284 ütéssel holtversenyben a 13. helyen. A világranglistát vezető honfitársuk, Stacy Lewis 287 ütéssel a 32. lett, míg a női golfot közelmúltbeli trónfosztásáig két éven át uraló tajvani Ceng Ja-ni 290-nel a 40. helyre futott be, és már csak a harmadik legjobb játékosnak számít a világon. Az új-zélandi csodatini, a 15 esztendős Lydia Ko 286 ütéssel – a legjobb amatőrként – holtversenyben a 25. helyen zárt.

AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY
VALERO TEXAS OPEN, SAN ANTONIO
(TPC San Antonio). A pénzdíj: 6.2 millió dollár. A pálya hossza: 6878 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT
1. Martin Laird (skót) 274 ütés (70, 71, 70, 63)
2. Rory McIlroy (északír) 276 (72, 67, 71, 66)
3. Billy Horschel (amerikai) 277 (68, 68, 70, 71)
Jim Furyk (amerikai) 277 (69, 70, 69, 69)
Charley Hoffman (amerikai) 277 (71, 67, 70, 69)

AMERIKAI NŐI KÖRVERSENY (LPGA TOUR)
KRAFT NABISCO CHAMPIONSHIP, RANCHO MIRAGE
(Mission Hills Country Club, Dinah Shore Tournament Course). A pénzdíj: 2 millió dollár. A pálya hossza: 6161 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT
1. Pak In Bi (dél-koreai) 273 ütés (70, 67, 67, 69)
2. Rju Szo Jon (dél-koreai) 277 (73, 71, 68, 65)
3. Caroline Hedwall (svéd) 279 (71, 68, 72, 68)
Suzann Pettersen (norvég) 279 (68, 75, 67, 69)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik