Golf: gerincbaj, óvatlan dúlás a homokban, mégis világelsőség

Vágólapra másolva!
2013.03.18. 18:23
null
Stacy Lewis az idén már másodszor nyert versenyt (Fotók: Action Images)
A legjobb dramaturgiai pillanatban, a férfiak két világbajnoki versenye utáni, illetve a Masters előtti viszonylagos csendben történt meg az őrségváltás a női golfozók világranglistájának tetején: az amerikai Stacy Lewis a sírból visszahozott vasárnapi tornagyőzelmével átvette az első helyet a több mint két esztendeje uralkodó tajvani Ceng Ja-nitól.

 

„Ezt érted tettem!" – mutatott hűséges ütőhordozójára, Travis Wilsonra a phoenixi diadal pillanatában Stacy Lewis, majd meg is ölelte őt, akinek egy nappal korábbi könnyelműsége, úgy tűnt, megfosztja az amerikai játékost a tornagyőzelem lehetőségétől, illetve a világrangsor első helyének átvételétől.

Végül nem így történt, Lewis bravúros vasárnapi játékával és némi szerencsével semlegesítette azt a kétütésnyi büntetést, amit Wilson miatt kapott. A szombati versenynap 16. szakaszánál Wilson óvatlanul a homokakadályba lépett, és a bírók úgy ítélték meg, hogy a homok állagát tesztelte, így kívánván segíteni Stacyt abban, hogy minél könnyebben üsse ki onnan a labdát.

A páros tagadta a szándékosságot, Wilson nagyon maga alá is került, de a büntetéssel csak egy dolgot lehetett tenni: azt, amit Lewis vasárnap végül meg is tett. A 28 éves amerikai játékos négyütésnyi hátránnyal veselkedett neki az utolsó nap 18 szakaszának, hihetetlenül összpontosítva közelített az éllovas japán Mijazoto Aihoz, és amikor már csak egy ütés volt a lemaradása, a gondviselés a segítségére sietett – hol máshol, mint az ominózus 16. szakasznál.

Míg Mijazoto dupla bogey-val vergődött túl a döntő momentumok kulisszájává előlépő szakaszon – azaz az elvártnál kettővel több ütéssel juttatta a labdát a lyukba –, addig Lewis birdie-vel átvette a vezetést, majd ütött még egy birdie-t (a vasárnapi kilencediket), és az elvártnál 23 ütéssel kisebb összteljesítménnyel, tornarekorddal, győztesként – és új világelsőként jött le a kaktuszokkal övezett Wildfire pályáról.

A rangsorban két helyet előreugró Stacy Lewis nem akármilyen viszontagságok után lett – Christie Kerr (2010) után – a második amerikai golfozó, aki a 2006 óta létező világranglista élére áll. A szombati homokakadályos közjáték habkönnyű történet ahhoz képest, hogy tizenegy évesen gerincferdülést diagnosztizáltak nála, és hiába viselt hat éven át reggeltől estig gerincmerevítőt, nem kerülhette el az operációt. Bármilyen nehéz idők is voltak, Stacy nem tett le arról, hogy profi golfozó legyen, és ha már az, akkor lehetőleg a világ legjobbja.

„Ez tíz évvel ezelőtt történt – idézte fel a műtétet a Founders Cup átvétele után. – Nem normális, hogy most itt állok, úgy értem, egyáltalán semmi valószínűsége sem volt annak, hogy egyszer a világ legjobbja leszek. Csavarokkal és egy fémlappal a hátában egyáltalán hogyan merészkedhet az ember a golfpályára? Fogalmam sincs. Fogalmam sincs, hogyan állhatok most itt. Abban viszont biztos vagyok, hogy az emberrel semmi sem történik ok nélkül az életben."

A golfszakírók természetesen mindent értenek, hiszen ők elsősorban abból olvasnak, hogy a texasi hölgy 2011-es első diadala óta most nyert hetedszer az LPGA Touron, a tavalyi négy győzelmével ő lett a legnagyobb presztízsű női körversenyen az év játékosa, és két héttel ezelőtti szingapúri győzelme bizonyította, hogy az idén is kiváló formában van.

A váltás a másik oldalról is érett: a világranglistát 109 héten át mostanáig vezető Ceng Ja-ni egy éve nyeretlen. Tajvan legnépszerűbb sportolója címvédőként az 59. helyen végzett most Phoenixben, teljesítménye 19 ütéssel maradt el Lewisétól. Nem maradt más választása, mint gratulálni.

Ceng még a torna előtt elmondta, megkönnyebbülés lesz számára, ha megelőzik, hiszen a golfvilág tetején eltöltött második év során sokszor azon kapta magát, hogy a lelki teher miatt már nem mindig tud őszintén mosolyogni – márpedig számára a golf örömforrás, amelyet nem szeretne kiapadni látni.

„S elég fiatal vagyok ahhoz, hogy ha most el is veszítem az első helyet, biztos legyek abban, hogy egyszer úgyis visszaszerzem" – tette hozzá, megnyugtatandó népes rajongótáborát.

Mostantól tehát ő az üldöző. A mosolygós üldöző.

A HÉTVÉGE TOVÁBBI GYŐZTESEI

Bár sok nagy név kihagyta az amerikai PGA Tour hétvégi tornáját, érdekességekben bővelkedő verseny kerekedett Palm Harborben. Például az amerikai Boo Weekley az Innisbrook pályán álomszerűnek számító utolsó napi 63 ütéses teljesítménye csak a második helyhez volt elég, ugyanis honfitársa, Kevin Streelman is kiválóan hajrázott. Na ja, élete első PGA-diadala volt a tét! A 34 éves amerikai a győzelemmel kivívta a jogot, hogy a három és fél hét múlva következő Mastersen is ütőt foghasson a kezébe – természetesen a sajátját, nem úgy, mint a vasárnapi diadalt megelőző időszakban oly sokszor, amikor másoknak caddie-zve teremtette elő a megélhetését.

A mostani első sikerét a 153. tornáján elérő Streelman jóvoltából folytatódott az amerikaiak győzelmi sorozata: 1989 óta ez az első esztendő, amelyben ők nyerik meg a tengerentúli PGA Tour idényének első 12 versenyét.

Az európai férfi körversenyen befejeződtek az évnyitó dél-afrikai hetek, de nem ért véget a dél-afrikai győzelmi sorozat: a hét végi indiai diadalon a johannesburgi Thomas Aiken szerezte meg az első helyet. A 29 éves Aiken karrierje második diadalát könyvelte el az EPGA Touron, amelyen az idén ő a hatodik dél-afrikai tornagyőztes.

AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY
TAMPA BAY CHAMPIONSHIP, PALM HARBO
R (Innisbrook Resort). A pénzdíj: 5.5 millió dollár. A pálya hossza: 6712 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 71
AZ ÉLCSOPORT
1. Kevin Streelman (amerikai) 274 ütés (73, 69, 65, 67)
2. Boo Weekley (amerikai) 276 (72, 70, 71, 63)
3. Cameron Tringale (amerikai) 277 (71, 70, 70, 66)
4. Luke Donald (angol) 278 (70, 72, 67, 69)
Greg Chalmers (ausztrál) 278 (71, 68, 69, 70)
Justin Leonard (amerikai) 278 (71, 69, 67, 71)

EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY
AVANTHA MASTERS, ÚJDELHI
(Jaypee Greens GC). A pénzdíj: 1.8 millió euró. A pálya hossza: 6712 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT
1. Thomas Aiken (dél-afrikai) 265 ütés (67, 69, 62, 67)
2. Gaganjeet Bhullar (indiai) 268 (68, 69, 67, 64)
3. Liang Ven-csung (kínai) 270 (66, 66, 69, 69)

AMERIKAI NŐI KÖRVERSENY (LPGA TOUR)
RR DONNELLEY LPGA FOUNDERS CUP, PHOENIX
(Wildfire Golf Club at JW Marriott). A pénzdíj: 1.5 millió dollár. A pálya hossza: 6019 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT
1. Stacy Lewis (amerikai) 265 ütés (68, 65, 68, 64)
2. Mijazato Ai (japán) 268 (63, 67, 67, 71)
3. Angela Stanford (amerikai) 271 (68, 70, 65, 68)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik