Golf: a világ két legjobbja egymást múlta alul

Vágólapra másolva!
2013.01.22. 01:52
null
Nem sikerült Rory McIlroy idénykezdése (Fotó: Action Images)
A világelső Rory McIlroy és Tiger Woods egyaránt gyenge abu-dzabi évkezdése jelentette a hétvége szenzációját a profi golfozók táborában.

 

A HÉTVÉGE ESEMÉNYE. Nem először fordult elő, de mégiscsak ritka jelenség: a világranglista első és második helyezettje egyaránt búcsúzni kényszerült ugyanazon a rangos, ám mégsem kiemelt erősségű versenyen a második nap után. Sem a világelső Rory McIlroy (75, 75 ütés), sem a rangsorban mögötte következő Tiger Woods (72, 75) nem ütötte meg a selejtezőszintet Abu-Dzabiban, így a szombati és a vasárnapi versenynapon már egyikük sem állhatott oda az elütőre.

A VILÁGRANGLISTA ÉLCSOPORTJA
1. Rory McIlroy (északír) 12.37
2. Tiger Woods (amerikai)8.16
3. Luke Donald (angol) 8.11
4. Justin Rose (angol)6.65
5. Louis Oosthuizen (dél-afrikai)6.64
6. Adam Scott (ausztrál) 6.19
7. Lee Westwood (angol) 5.69
8. Brandt Snedeker (amerikai) 5.35
9. Bubba Watson (amerikai) 5.25
10. Steve Stricker (amerikai) 5.15
A játékosok pontszámát a legutóbbi 52 versenyük, de legfeljebb az elmúlt két év helyezéseihez járó pontszámok alapján, átlagolva, a tornák értékét súlyozottan figyelembe véve számítják ki.

Az utóbbi években Woodstól már megszokták a szakírók a hullámzást, a korábbi világelső a 2009-es családi botránya óta bizonytalanabb, mint a múltban volt, McIlroy betlije azonban sokakat meglepett.

Az Abu-Dzabiban az utóbbi években rendre kiválóan teljesítő északír játékosnak ez volt az első versenye új szponzora felszerelésével, és a kudarc vélhetően kajánkodásra sarkall majd sokakat a minap megkötött csillagászati szponzori szerződésről beszámolók, illetve olvasók közül.

A kérdés az: képes lesz-e McIlroy úgy kezelni a kellemetlenkedő megjegyzéseket, hogy közben a topon maradjon e rendkívüli összpontosítást igénylő sportágban?

Tengerentúli szakírók már pedzegetik, hogy a mindössze 23 éves északír lélekben törékenyebb, mint a fiatal Woods volt, és talán maga sincs meggyőződve arról, hogy a „milliomosnál is milliomosabb" állapotra, vagyis a feltűnést keltően nagy összegű új szerződésre már most szüksége volt.

A versenyidény még alig kezdődött meg, McIlroy igazából az egy hónap múlva következő meccsjátékos világbajnokságra akar jó formába lendülni – meglátjuk, feldolgozza-e addig e váratlanul keserű emléket.

A HÉT JÁTÉKOSAI. „Az első orvos azt mondta, hagyjam abba a golfot, úgyhogy elmentem egy másodikhoz" – idézte fel nevetve kilenc évvel ezelőtti tortúráját Jamie Donaldson, a fent már említett abu-dzabi verseny győztese. A 37 esztendős walesi játékos azóta speciális gyakorlatokkal tartja karban a túledzettség miatt 2004-ben már rettenetesen fájó derekát, és lám, nyert egy tornát tavaly is, a mögöttünk hagyott hétvégén pedig hazavitt még egy trófeát, továbbá majd félmillió dollárt. Donaldson kétütésnyi hátrányt dolgozott le az utolsó napon az ismét világranglista-negyedik Justin Rose-zal szemben.

Brian Gay ugyanúgy nagyszerű, 63 ütéses utolsó fordulóval nyerte meg az idei első „igazi" amerikai versenyt, ahogyan egy héttel ezelőtt Russell Henley a hawaii Sony Opent. A rövid játékban specialista, 41 esztendős Gay részben annak is köszönhette diadalát a Bill Clinton korábbi amerikai elnök alapítványához köthető versenyen, hogy a 18 szakaszos befejező versenynapot ötütésnyi előnnyel kezdő Scott Stallings három bogey-val rontotta le teljesítményét.

A HÉTVÉGE LEGFONTOSABB VERSENYEI
AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY
HUMANA CHALLENGE IN PARTNERSHIP WITH THE CLINTON FOUNDATION, LA QUINTA (PGA West, Palmer Course)
A pénzdíj: 5.6 millió dollár. A pálya hossza: 6355 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT
1. Brian Gay (amerikai) 263 ütés (67, 66, 67, 63)
2. David Lingmerth (svéd) 263 (68, 64, 69, 62)
Charles Howell III (amerikai) 263 (67, 65, 67, 64)
EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY
ABU DHABI HSBC GOLF CHAMPIONSHIP, ABU-DZABI (Abu Dhabi GC). A pénzdíj: 2.7 millió dollár. A pálya hossza: 6934 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT
1. Jamie Donaldson (walesi) 274 ütés (67, 70, 69, 68)
2. Thorbjörn Olesen (dán) 275 (68, 69, 69, 69)
Justin Rose (angol) 275 (67, 69, 68, 71)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik