Farkas Péter ügye módosította a törvényt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2009.12.07. 20:57
null
A módosítás a 900 életjáradékot kapó között érinti Farkas Péter birkózót (Fotó: Ringier-archív)
Címkék
Jövő év januárjától nem kaphat életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló – sem edzője, vagy özvegye –, akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság, vagy a járadékra jogosító helyezését – például doppingolás miatt lefolytatott eljárás eredményeként – később elveszíti.

Az Országgyűlés hétfőn 193 igen, 149 nem szavazattal, valamint két tartózkodással fogadta el a törvénymódosítást. Az előterjesztés kétharmados támogatást igénylő – a bírák jogállására vonatkozó – részeit nem fogadta el a parlament.

A módosítás a 900 életjáradékot kapó között érinti Farkas Péter birkózót, 1992-es olimpiai bajnokot, aki kábítószerügyének elsőfokú ítélethirdetése előtt kisétált a tárgyalóteremből és azóta sem találja a rendőrség.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el azt, a bűnügyi nyilvántartási rendszer átalakításával összefüggésben több, mint hatvan jogszabályt módosító előterjesztést, amelynek része a sporttörvény módosítása is.

AZ OLIMPIAI ÉLETJÁRADÉK
 Harmincötödik életévének betöltését követő év január 1. napjától kezdődően élete végéig olimpiai járadékra jogosult az a magyar állampolgár, aki a magyar nemzeti válogatott tagjaként akár egyéni számban, akár csapattagként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett nyári vagy téli olimpiai játékokon, vagy a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett sakkolimpián, illetve 1984-től kezdődően paralimpián vagy siketlimpián első, második vagy harmadik helyezést ért el, vagyis érmes.

„A járadékra jogosult érdemtelen a járadékra, és a járadék folyósítását meg kell szüntetni, ha a járadékra jogosultat a bíróság jogerős ítéletével szándékos bűncselekmény elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtotta, amíg a külön törvényben meghatározott bűntettesek nyilvántartásában vagy a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásában szerepel” – áll az új jogszabályban.

A sporttörvény megváltozott szövege értelmében a Nemzet Sportolója cím sem adományozható olyan személynek, akit szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítéltek.

Fel kell függeszteni az életjáradék folyósítását a Nemzet Sportolója címet elnyert személy számára, ha az érintett szándékos bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás hatálya alatt áll. A magánvádas, vagy pótmagánvádas ügyek nem tartoznak ide.

A Fidesz nem támogatta a kétharmados támogatást igénylő részeket, ugyanis – ahogyan azt Kontrát Károly, az ellenzéki párt szakpolitikusa az általános vitában is elmondta – évek óta rossz tapasztalataik vannak az úgynevezett salátatörvényekkel. A képviselő szerint a jelenlegiben is olyan törvények módosítását is javasolja a kormány, amelyek egyébként napirenden vannak a parlamentben.

A politikus a vitában azt mondta, hogy a számos támogatható rendelkezés mellett az a problémájuk a törvényjavaslattal, hogy az mások javaslatairól is szól, ezért nem tudják támogatni.

Az Alkotmánybíróság 2008 novemberében állapította meg, hogy a bűnügyi nyilvántartásról és a hatósági erkölcsi bizonyítványról szóló törvény egyes rendelkezései alkotmányellenesek; ezeket a szabályokat a testület 2009. június 30-val meg is semmisítette.

Az új törvény idén június 30-án hatályba lépett, ezzel összhangban kellett szabályozni azokat a munkaügyi tárgyú és más ágazati törvényeket, amelyek munkaviszony létesítéséhez, illetve valamely bejelentéshez, vagy hatósági engedélyhez kötött tevékenység gyakorlásához bűnügyi nyilvántartásban kezelt adatokkal igazolható feltételt írnak elő. 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik