MTI 2019.08.30 15:45 Frissítve: 2019.08.30 17:50

Evezős-vb: Galambos Péter ezüstérmes könnyűsúlyú egypárban

Galambos Péter könnyűsúlyú egypárban ezüstérmet szerzett pénteken a Linzben zajló evezős-világbajnokságon.

Galambos Péter világbajnoki ezüstérmes (Fotó: Facebook, Magyar Evezős Szövetség)

 

A 32 éves váci versenyző az egyes pályán jól jött el a rajtból, és hamar az élre állt, egyedül a favorit olasz Martino Goretti tartotta vele a lépést. A táv negyedénél azonban már egyértelműen az olasz vezetett, a magyar evezős viszont biztosan tartotta a második helyet. A táv feléhez közeledve kettészakadt a mezőny, Galambos mellett még az ausztrál Sean Murphy követte belátható különbséggel a magabiztosan élen haladó Gorettit.

Az ausztrál rivális 1000 méter után próbált ritmust váltani, nagyot csatázott Galambossal, aki előbb visszaverte ezt a támadást, majd 1500 után olyan hajrát nyitott, amely sok volt Murphynek. Goretti viszont eközben már mindkettőjüktől majdnem két hajóval meglépett, így Galambos a finisben csak megközelíteni tudta őt, az olasz győzelmét nem tudta veszélyeztetni.

Galambos az MTI-nek elmondta: bár az aranyérem megszerzése volt a célja, a második hely miatt sem érez csalódottságot.

„Ahogy az egész szezonban, úgy a vb-n is végig egészséges voltam és jó formában eveztem. A döntőben is mindent kiadtam magamból, ez most ennyire volt elég Gorettivel szemben. Hiába előztem meg őt az Eb-n és vk-futamon is, a vb-re nagyon jól sikerült időzítenie a formáját. Valamit nagyon eltalált az olasz, mert Linzben végig magasan az egész mezőny előtt járt” – nyilatkozott.

Hozzátette: külön örömmel töltötte el, hogy a szezonban két vk-versenyen is első ausztrál ellenfelét nagy küzdelemben sikerült maga mögött tartania. 

A könnyűsúlyú egypárban – amely nem olimpiai szám – 33 versenyző nevezett.

A váciak versenyzője nagyszerű formában evezett a vb-n, előfutamában és negyeddöntőjében is a legjobbnak bizonyult, aztán az elődöntőből is simán, a harmadik helyen jutott tovább. Galambosnak ez az ötödik vb-érme, 2012 és 2016 után harmadszor végzett másodikként, 2010-ben és 2013-ban harmadik volt. A magyar evezős a felnőttek mezőnyében világversenyen idén szerezte meg az első aranyérmét, amikor június elején megnyerte a luzerni Európa-bajnokságot. Goretti a kontinensbajnokságon bronzérmes volt.

Tavaly német, svájci és amerikai evezős állhatott dobogóra ebben a versenyszámban, Galambos hatodikként zárt.

A magyarok másik A-döntős egységének, Szabó Bencének és Furkó Kálmánnak a férfi könnyűsúlyú ketteseknél – amely szintén nem olimpiai versenyszám, és csupán nyolc egység indult – a pénteki fináléban a mezőny első fele túl erősnek bizonyult. A magyaroknak így nem volt esélyük dobogóra kerülni, viszont sikerült a negyedik helyen végezniük, miután biztosan utasították maguk mögé az osztrák hajót, cseh riválisaikat pedig a hajrában előzték meg.

A 21. helyen végzett a Polivka Dóra, Krémer Eszter női kettes, amely pénteken a D-döntőben 7:32.91 perces eredménnyel holland és francia riválisa mögött a harmadik helyen ért célba. A magyar egység fél távig az élen áll, utána azonban a két hajó elé került, a végén pedig még hajráznia is kellett, hogy legalább a többi riválissal szemben megtartsa a harmadik pozíciót. A versenyszám – amelyben 25 egység indult – szerepel az olimpia programjában, és a vb-ről a legjobb 11 szerez kvalifikációt Tokióra.

A női kettes mellett további három magyar egység indult olimpiai, egy pedig paralimpiai versenyszámban a vb-n, egyiküknek sem sikerült az A-döntőbe jutnia, és egyelőre a tokiói kvótaszerzés sem jött össze.

EVEZŐS VB, LINZ
Férfi könnyűsúlyú egypár

1. Martino Goretti (Olaszország) 6:59.480 perc
2. GALAMBOS PÉTER (Magyarország) 7:02.370
3. Sean Murphy (Ausztrália) 7:04.550

Férfi könnyűsúlyú kettes
1. Giuseppe Di Mare, Raffaele Serio (Olaszország) 6:37.750 perc
2. Nikita Bolozsin, Makszim Telicin (Oroszország) 6:42.070
3. Vangelys Reinke Pereira, Emanuel Dantas Borges (Brazília) 6:45.280
4. SZABÓ BENCE, FURKÓ KÁLMÁN 6:49.50 

2020.05.24 16:20:37

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Sokan a világhírű magyar vívás előfutárának tartották, stílusa az aktív védelemre épült.

2020.05.24 20:53:59

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Át kellene gondolni a rendezéssel kapcsolatos terveket.

2020.05.23 20:51:40

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

A sportállamtitkár úgy véli, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a sport gazdasági helyzete is stabilizálódjon.