Evezés: győri siker az evezős évadnyitón – olimpiai bajnokkal

Vágólapra másolva!
2017.04.01. 18:35
A Győri Atlétikai Club A jelű férfi nyolcasa nyerte meg az abszolút versenyt az evezősök szombati évadnyitóján, a 27. Gróf Széchenyi István emlékversenyen és 7. Nemzetközi Budapest-kupa Regattán, amelyre 12 országból 77 csapat 620 versenyzője nevezett.

A Nemzeti Hajós Egylet, a Budapesti Evezősszövetség és a Magyar Evezősszövetség által szervezett viadal során az Óbudai-sziget északi csücskétől indultak a résztvevők és a sziget menti Duna-ágat követve a Margitsziget budai oldalánál, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet Wesselényi csónakházának vonalában értek célba. A táv 4500 méter volt.

A Budapest-kupa Regatta célja, hogy visszaemelje Budapestet a nemzetközi evezőséletbe, felpezsdítse a 60-as évekig jelentős helyi amatőr és elit evezőséletet, és hogy bemutassa: az evezés mindenki számára elérhető testmozgás, amely bármely korban elsajátítható és űzhető, télen-nyáron.

A regatta névadója, Gróf Széchényi István az 1820-as években tett angliai útja alatt szeretett bele az evezésbe mint mozgásformába, és hazatérve barátjával, Wesselényi Miklós báróval el is kezdte népszerűsíteni a sportot. Angol barátjával 1827. május 16-án Bécsből Pozsonyba evezett saját hajóján. Ez az időpont számít a magyar evezőssport kezdetének.

Erre emlékezve idén ellátogatott a versenyre a brit evezősszövetség elnöke, Annamaria Phelps és a Nemzetközi Evezősszövetség, a FISA elnöke, Jean-Christophe Rolland is.

A Budapest-kupa Regatta keretében életre hívták a „Plusz egy kromoszóma” sprint ergométerfutamot, ahol olimpikonok a Down Alapítványtól érkező lelkes sportolókkal közös csapatokban mérték össze erejüket ergométeres evezősfutamokban. Az ergométeres verseny részeként 500 méteres bemutató versenyt húztak más sportágak versenyzői, olimpikonjai is. Az eseményen ott volt többek között a Rióban tavaly elinduló három evezős, Pétervári-Molnár Bendegúz, Simon Béla és Juhász Adrián, valamint a cselgáncsozó Karakas Hedvig, a kajakos ötkarikás bajnok Horváth Gábor, valamint az öttusázó Földházi Zsófia is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik