Evezés: Galambos Péter bizakodva várja az októberi Eb-t

Vágólapra másolva!
2020.08.23. 15:32
null
Galambos Péter szeretne újra normálsúlyú egypárban próbálkozni (Fotó: Czucz Bálint, MESZ)
A könnyűsúlyú Galambos Péter korábbi sérülése ellenére magabiztosan nyerte meg mindegyik hazai viadalát, így bizakodva várja az októberi kontinensbajnokságot.

Galambos Péter 33 évesen két számban is simán győzött a Szegeden megrendezett evezős országos bajnokságon, majd két héttel később a velencei Európa-bajnoki válogatóversenyt is nagy fölénnyel nyerte meg. Ha onnan nézzük, hogy a Vác Városi Evezős Club sportolója hosszú évek óta egyeduralkodó idehaza a könnyűsúlyú egypárevezősök között, tulajdonképpen semmi meglepő sem történt, de ha figyelembe vesszük, hogy sérülés miatt még az indulása is kérdéses volt, máris máshogyan lehet értékelni a duplázást.

KÉT-HÁROM HÉT TISZTULÁS

Az állandó bizonytalanságban nem könnyű edzeni és a sportolásra koncentrálni, de Galambos Péter állítja, már túl van a nehezén.

„A legrosszabb az eleje volt, amikor a járvány miatt korlátozódtak az edzéslehetőségek, és sorra törölték el a versenyeket  – mondta a 33 éves sportoló.  – Akkor hatalmas űr keletkezett bennem, és kilátástalanná vált minden. Úgy voltam vele, oké, edzek én, de mire is készülök tulajdonképpen? Két-három hét után letisztult bennem minden, és utána alkalmazkodtam a körülményekhez.”

„Mivel ebben az évben eddig szinte minden versenyünk elmaradt, rendkívüli módon vártam az országos bajnokságot – mondta Galambos. – Viszont előtte vállsérülést szenvedtem, ami miatt veszélybe került az indulásom. Szerencsére sikerül kezelni a vállamat, és másfél hónapos kényszerszünet után el tudtam indulni az ob-n, amelyen megvédtem a címem könnyűsúlyú egypárban és kétpárban is. Nagyon jó érzés volt újra csatározni az ellenfelekkel, ki voltam éhezve már a versenyzésre.”

Két héttel később még jobban ment a hajó Galambos alatt, aki címvédőként természetesen kivívta a helyét az Európa-bajnoki keretben. A kontinensviadalt a tervek szerint október 9–11-én Poznanban rendezik meg, az erről szóló hivatalos megerősítést azonban a rendezőkkel egyeztetve július végéről augusztus végére tolta a nemzetközi szövetség.

„Erre a versenyre már zavartalanul tudtam készülni, és mivel az ob a hézagos felkészülés ellenére is jól sikerült, nagyobb önbizalommal szálltam vízre – mondta a váci evezős.  – Jobban is ment a pálya, nagyobb lett az előnyöm is, ez már kezdett hasonlítani ahhoz az állapothoz, amelyben versenyezni szoktam. Az Európa-bajnokságig még van bőven idő, így tovább tudjuk csiszolni az evezésemet. Bízunk benne, hogy valóban megrendezik az Eb-t, a legutóbbi információink szerint szigorú egészségügyi intézkedések mellett ugyan, de lesz verseny.”

Galambos mindegyik hazai viadalát magabiztosan nyerte (Fotók: Career Sport Management)
Galambos mindegyik hazai viadalát magabiztosan nyerte (Fotók: Career Sport Management)

Galambos tavaly Luzernben nagyszerű teljesítménnyel aranyérmet nyert az Európa-bajnokságon, így mindenképpen az esélyesek között szerepel az idein is.

VÉLEMÉNY

SZIERER János szövetségi kapitány: „Több szempontból is fontos lenne, hogy minél több magyar versenyző el tudjon indulni a poznani Eb-n. Egyrészt élsportolóként jelen helyzetben fontos motivációs tényező, hogy legalább azon az egy nagy nemzetközi versenyen ott legyenek, amelyet reményeink szerint tényleg sikerül megrendezni az idén. Másrészt az olimpiai pótkvalifikációs viadalokat illetően fontos szakmailag, hogy az edzők és a versenyzők is képet kapjanak arról, jelenleg hol a helyük a nemzetközi mezőnyben, amelynek fel kell mérni az erejét.”

„Címvédőként érkezem, így jogosan várhatnánk, hogy ismét az első hely legyen a cél – mondta Rapcsák Károly tanítványa. – A bizonytalanságot és a sérülést is figyelembe véve egyelőre annak is örülnék, ha a döntőig eljutnék, aztán ha már ott vagyok, akkor bármi megtörténhet. Természetesen amennyiben eljutok a fináléig, mindent megteszek azért, hogy ismét az élen végezzek. Mivel elmaradtak a világkupaversenyek, nincsenek pontos információim a riválisok állapotáról. Kérdés, ki hogyan vészelte át az elmúlt időszakot, az Európa-bajnokság ugrás lesz az ismeretlenbe.”

Az év evezősének ötször megválasztott Galambos nem mondott le az olimpiai szereplésről sem, de ehhez feljebb kell lépnie a normálsúlyba, hiszen a könnyűsúly nem olimpiai szám.

„Szeretnék ismét normálsúlyú egypárban próbálkozni – jelentette ki a háromszoros vb-ezüstérmes evezős. – Először a hazai válogatón kell kivívnom az indulás jogát a kvalifikációs versenyre, ehhez nyilván erősödnöm kell, hiszen a normálsúlyúak húsz centivel és húsz kilóval nagyobbak nálam... Maximum három-öt kilóról beszélhetünk, ez tudja támogatni a sebességemet, így lehet ellenük esélyem. Viszont én az a típusú versenyző vagyok, aki mindig a következő feladatra koncentrál, egyelőre tehát az Európa-bajnokság lebeg a szemem előtt.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik