Milák Kristóf először, Hosszú Katinka hetedszer lett az Év sportolója

CSILLAG PÉTER (összefoglaló), HATÁR DÁVID, HUBER TAMÁS, FÜZESI BÁLINT (percről percre)CSILLAG PÉTER (összefoglaló), HATÁR DÁVID, HUBER TAMÁS, FÜZESI BÁLINT (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.01.16. 19:13
Csütörtök este a Nemzeti Színházban rendezték meg a 62. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálát. Milák Kristóf először, Hosszú Katinka hetedszer lett az Év sportolója. Az Év csapatának az FTC vízilabdacsapatát választották meg, az Év férfi labdarúgója pedig Gulácsi Péter lett. Mezey György és Wichmann Tamás életműdíjat kapott.
Milák Kristóf először lett az év sportolója (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Milák Kristóf először lett az év sportolója (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Mintha csak tervezett előzetest rendeltek volna a csütörtök esti M4 Sport – Az Év sportolója gálához, a Nemzeti Színházban kezdődő fényes gála előtt másfél órával a 6-os villamos végállomásánál egy lelkes utcazenész előadásában éppen a Bagossy Brothers Company egyik slágere szórakoztatta az utazóközönséget, közte a sportünnepre igyekvő újságírót. Napok óta tudni lehetett, a Bagossy Brothers lesz a hagyományosan művészi programokkal, zenei betétekkel színesített produkció egyik vendégelőadója, így a villamoson kapaszkodva a Boráros térig volt alkalom elgondolkodni a furcsa párhuzamon, így azon is, hogy miként a mínusz tíz fokban kalapozó gitárost és a rivaldafényben játszó igazi együttest összeköti a közös zene, az estélyi ruhában, öltönyben érkező sportcsillagok mögött is felsejlenek a sporttársadalom láthatatlan tömegei, a legkisebb vívónövendéktől a parkban kocogó nagypapáig.

A kapcsolat persze nem magától értetődő, még akkor sem, ha a díszeseményen megjelent ismert személyiségek mintájukkal ösztönzést adnak azoknak, akik csupán lelkesedésből űzik a sportot, és legfeljebb a mozgás, a játék közös örömét tekintve osztozhatnak példaképükkel az élményben. Szerencsére azonban minden évben akadnak olyanok a Nemzeti Színházban, akik segítenek elhitetni, az élsportolók csillogó világa a hétköznapi emberekével határos (az idén például a kezdés előtt, miközben mellettünk sportladyk vonultak el fodros szoknyában és előkelően társalogtak csokornyakkendős urak, Csank János futballedző és javíthatatlan vadász vallotta be, azért bizony néha már sajnálja kilőni a vadkant...)

További díjak
Az már korábban kiderült, hogy Az Év Szabadidős sporteseménye a Budapesti Sportszövetségek Uniója családi sportnapja lett. Az Év E-sportolójának Kiss Tamást aka Vizicsacsit (League of Legends) választották meg. Friss interjú ITT!

Hogy a versenysport és a tömegsport birodalma egymásba ér-e, régi vita tárgya, az viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy a csütörtöki este főszereplői teljesítményükkel örömet kínáltak, izgalmat gerjesztettek, szórakoztattak és talán üzenettel is szolgáltak kitartásról, küzdeni tudásról, emberi tartásról. Ebben az értelemben évek óta igyekszik a Szabó László kreatív producer által megálmodott gála igazodni a sportbeli „tartalomhoz”, egyszerre próbál megfelelni a huszonegyedik századi show-ra vágyó közönség igényeinek és hozzátenni egyedi ötletet a műsorhoz. Ilyen volt az idén a közelgő tokiói olimpia jegyében kigondolt nyitószám, amely során a Japán fővárosában rendezett 1964-es nyári játékok érmesei jelentek meg a színpadon, és adták át képletesen a stafétát az aktuális formaruhában fellépő Péni István sportlövőnek és Varga Kata paralimpikon kajak-kenusnak. Szöllősi György, a házigazda Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, lapunk főszerkesztője megnyitó beszédében a világháborús évek után, 1919 őszén újjáinduló Nemzeti Sport cikkeit idézve emlékeztetett a sportsajtó feladatára és a sporttörténelmi áthallásokra, majd bejelentette: hamarosan megrendezik a magyarok első világjátékát.

Itt kell megemlítenünk, hogy az idei díjátadók között ott volt Rácz László, a kárpátaljai születésű korábbi középpályás, a Dinamo Kijevvel 1986-os KEK-győztes, a szovjet válogatottal 1988-ban Európa-bajnoki ezüstérmes labdarúgó, erősítve a gála előző években is tapasztalt törekvését a határon túli magyar sportszemélyiségek bevonására. Bár ebbe a körbe nehezen illeszthető, az est külföldi sztárvendége, a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó, Mark Spitz is büszkélkedhet apai ágon magyar gyökerekkel.

A ferencvárosi vízilabdacsapat lett 2019 legjobbja (Fotó: Tumbász Hédi)
A ferencvárosi vízilabdacsapat lett 2019 legjobbja (Fotó: Tumbász Hédi)

Ami a díjazottakat illeti – mert mégiscsak ők voltak a főszereplők –, a 2019-es évben elért sikereik alapján a következő sportemberek érdemelték ki a 399 sportújságíró szavazata alapján kiosztott elismeréseket. Hogy sorrendben haladjunk: az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzőjének Szabó Álmos paraúszó-edzőt választották, az év női labdarúgójának Jakabfi Zsanettet, az egyéni sportágak csapatversenyében a legjobbnak a Babos Tímea, Kristina Mladenovic teniszező párost, az év férfi fogyatékos sportolójának Kiss Péter Pál parakajakost, az év edzőjének Varga Zsoltot, az FTC Bajnokok Ligája-győztes vízilabdacsapatának edzőjét, az év fogyatékos női sportolójának Ekler Luca paraatlétát, az év fogyatékos csapatának a speciális férfi kosárlabda-válogatottat, az év labdarúgójának Gulácsi Pétert, az év csapatának az FTC-Telekom Waterpolo férfi vízilabda-csapatát. Mint arra a Puskás-díja után számítani lehetett, az év góljának Zsóri Dániel Ferencvárosnak lőtt ollózós gólját ítélték. A legnagyobb várakozás talán a női és a férfi sportolója elismerést övezte: előbbit Hosszú Katalin nyerte el (hetedszer), utóbbit Milák Kristóf úszó.

A világbajnokságon mindeddig utoljára szereplő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, az 1986-os tornán szövetségi kapitányként dolgozó Mezey György MLSZ-életműdíjat kapott, az MSÚSZ-MOB-életműdíjat pedig Wichmann Tamás, a 71 éves kétszeres olimpiai ezüstérmes, egyszeres bronzérmes kenus érdemelte ki, aki a napokban a róla szóló portréfilm bemutatóján beszélt megdöbbentő őszinteséggel arról, miként áll harca a rákbetegséggel. Az estet a Bagossy Brothers dala zárta, az ezúttal különösen érvényes sorral: „Csak a pillanat van, nem szédít, összevarr minket, megszépít.”

Az estet a Bagossy Brothers dala zárta (Fotó: Török Attila)
Az estet a Bagossy Brothers dala zárta (Fotó: Török Attila)

62. M4 SPORT – AZ ÉV SPORTOLÓJA GÁLA

A LEGJOBB FÉRFI SPORTOLÓ
Milák Kristóf
(úszó)
DOBOGÓSOK

Liu Shaolin Sándor
(rövid pályás gyorskorcsolyázó)
Michelisz Norbert(autóversenyző)

A LEGJOBB NŐI SPORTOLÓ
Hosszú Katinka
(úszó)
DOBOGÓSOK

Csipes Tamara
(kajakos)
Kapás Boglárka(úszó)

A LEGJOBB CSAPAT (HAGYOMÁNYOS CSAPATSPORTOK)
FTC-Telekom Waterpolo(férfi vízilabda)
DOBOGÓSOK

Győri Audi ETO KC
(női kézilabda)
Női jégkorong-válogatott(jégkorong)

AZ ÉV EDZŐJE
Varga Zsolt(FTC, vízilabda)
DOBOGÓSOK

Selmeci Attila
(Milák Kristóf)
Danyi Gábor(Győri ETO, női kézilabda)

A LEGJOBB CSAPAT AZ EGYÉNI SPORTÁGAK CSAPATVERSENYÉBEN
Babos Tímea, Kristina Mladenovic(tenisz)
DOBOGÓSOK

Férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó
(Burján Csaba, Krueger Cole, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Varnyú Alex)
Női kajak négyes(Bodonyi Dóra, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra)

AZ ÉV LABDARÚGÓJA, FÉRFIAK
Gulácsi Péter(RB Leipzig)
DOBOGÓSOK

Dibusz Dénes
(Ferencváros)
Szoboszlai Dominik(Red Bull Salzburg)

AZ ÉV LABDARÚGÓJA, NŐK
Jakabfi Zsanett
(VfL Wolfsburg)
DOBOGÓSOK

Csiszár Henrietta
(Bayer Leverkusen)
Vágó Fanny
(St. Pölten, Ferencváros)

AZ ÉV LEGSZEBB GÓLJA
Zsóri Dániel(Debreceni VSC/Mol Fehérvár FC)
DOBOGÓSOK
Tokmac Nguen
(Ferencváros)
Gazdag Dániel(Budapest Honvéd)

A voksoláson 399 sportújságíró adta le szavazatát.

A fogyatékos sportolók, csapatok, a fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők 10-es listáját ezúttal is a Magyar Paralimpiai Bizottság állította össze. Változás, hogy most ebben a négy kategóriában nem az MSÚSZ-tagok hagyományos szavazása dönt, hanem a MPB felkérte szakemberek, szakírók voksolnak.

AZ ÉV FOGYATÉKOS SPORTOLÓI
FÉRFIAK

Kiss Péter Pál (parakajakos)
DOBOGÓSOK
Juhász Szebasztián (speciális olimpikon, tornász)
Mihálovits Tamás (szervátültetett, atléta)

NŐK
Ekler Luca (paraatléta)
DOBOGÓSOK
Illés Fanni (paraúszó)
Latinovics Lívia (speciális olimpikon, tornász)

FOGYATÉKOS SPORTOLÓKKAL FOGLALKOZÓ EDZŐK
Szabó Álmos (paraúszás)
DOBOGÓSOK

Pruzsina István (parakajak-kenu)
Szalma László
(paraatlétika)

CSAPAT
Férfi kosárlabda-válogatott (speciális)
DOBOGÓSOK
Férfi labdarúgó-válogatott (speciális)
Női kerekesszékes vívóválogatott (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Veres Amarilla)

MLSZ-ÉLETMŰDÍJ
Mezey György

MOB-ÉLETMŰDÍJ
Wichmann Tamás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik