Év Sportolója Gála: fellibbent az első függöny

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2019.02.06. 15:55
null
A sajtótájékoztató főszereplői (balról jobbra): Mohay Bence, Szabó László, Csisztu Zsuzsa, Szöllősi György és Székely Dávid (Fotó: Tumbász Hédi)
Fény derült a tizenegy kategóriában, illetve az Év magyar gólja díjért versenyben maradó három-három jelölt kilétére.

 

Tíz nappal a február 14-én esedékes M4 Sport – Az Év Sportolója Gála előtt, az annak immár negyedik éve elegáns helyszínéül szolgáló Nemzeti Színházban sajtótájékoztatót tartott a rangos gálaest szervezőbizottsága. Szöllősi György, a szavazást kiíró Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője bejelentette, az egyes kategóriákban hogyan szűkült a tízes lista háromra, vagyis az újabb rekordot jelentő, 439 sportújságírói szavazat alapján kik lehetnek ott a jövő csütörtöki rendezvényen, amikor is élő televízió-adásban jelentik be a győzteseket.

2019. február 14., 20.00, Nemzeti Színház
2019. február 14., 20.00, Nemzeti Színház

Elsőként Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, aki beszédében úgy fogalmazott: „Köszönöm mindenkinek, akinek köze van ahhoz a döntéshez, hogy itt a színházban ünnepelhetünk meg ennyi nagy teljesítményt nyújtó sportolót. Minden korábbi itteni gála tele volt katartikus pillanatokkal, ígérjük, mi az idén is mindent elkövetünk, hogy minden a legnagyobb rendben menjen.”

A megújult gálát már negyedik éve élőben közvetítő és névadó szponzorként is szereplő M4 Sport csatornaigazgatója, Székely Dávid örömét fejezte ki, hogy ismét itt az alkalom a nagyszerű teljesítményt nyújtó sportolók megünneplésére azután, hogy magyar sportsikerekben ilyen gazdag év áll mögöttünk. A 11 kategórián kívül esik az MLSZ-szel közösen szervezett az Év magyar gólja abból a szempontból, hogy arra nem a sportújságírók, hanem a szurkolók szavazhattak az M4 Sport honlapján. A csatornaigazgató büszkén újságolta, hogy rengeteg voks érkezett, a verseny rendkívül szoros, és bár háromra szűkült a mezőny, a szavazás a gála napjáig folytatódik az M4 Sport internetes oldalán.

Videoüzenetben szólt a megjelentekhez a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat nagykövete, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, aki mindenki figyelmét felhívta arra, hogy sohasem késő elkezdeni sportolni, érdemes máris nekilátni, és az egész éves programsorozat jegyében számtalan lehetőség lesz erre.

Szabó László, a gálaest kreatív producere kiemelte, öt produkcióban csaknem háromszáz fellépőt láthatnak majd a nézők. „Igyekszünk idén is még magasabbra tenni a lécet, szerintem sikerülni is fog – fogalmazott. – A színpadon helyet kap egyebek mellett a könnyű- és komolyzene, a néptánc, a kortárs tánc, a sport pedig még kiemeltebben jelen lesz, mint szokott. Törekszünk arra, hogy a sportolók egyfajta művészeti tevékenységként mutassák be saját sportágukat. Egyedi, erre az alkalomra készült produkciókról van szó, nem tucatfellépésekről, ezeket korábban nem láthatták a nézők, és a későbbiekben sem fogják. Minden évben kérdés az is, ki énekli el a Himnuszt, az idén öt énekes adja elő együtt, de hogy kik, az maradjon titok.”

A kreatív producer azt viszont elárulta, hogy a sztár-fellépők egyike Rúzsa Magdi lesz. Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként is érdekelve van a gálán, ennek kapcsán köszönetet mondott a szervezőknek, hogy a fogyatékos sportolók ugyanolyan megbecsülésnek örvendenek az eseményen, mint az épek.

TUDTA-E?
Az edzők kategóriájával 1985-ben bővült ki az 1958-ban útjára induló Év sportolója-választás, az MSÚSZ elnöksége tíz évvel később kettéválasztotta a kategóriát, és külön megválasztotta a legjobb klubedzőt és a legjobb szövetségi kapitányt, majd 2015-ben újra „egyesült” a kettő, hogy még értékesebb legyen a győzelem. A parasportolókat is 2015 óta díjazzák, az Év csapata pedig tavaly vált ketté hagyományos csapatsportokra és az egyéni sportágak csapatversenyére.

Nem csupán a művészeti produkciók lesznek egyediek a gálán, de a díjak is. Erről Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke beszélt, aki bemutatta a győzteseknek és életműdíjasoknak járó díjakat készítő Zema Porcelánmanufaktúra legújabb, erre az alkalomra tervezett remekművét. „Ha valakinek ismerős a díj, nem véletlen, mert a tavalyi továbbfejlesztett változata – mondta Csisztu Zsuzsa. – Nyolc centiméterrel még magasabb, monumentálisabb lett, Pap Erzsébet tervező asszony egyfajta hármas egységgel kívánt tisztelegni a nagy sportteljesítmények előtt, utalva a három-három döntős jelöltre. Fontos újítás, hogy immár a parasportok piktogramjai is rákerültek a díjra, ezzel is az egyetemes sportteljesítményt ünne­peljük.”

A gála műsorvezetője az M4 Sport képernyőjéről jól ismert Mohay Bence lesz. „El kell ismernem, nagyon nehéz meghozni a döntést ennyi ragyogó sportteljesítmény láttán, magam is szinte naponta változtattam a véleményemet, hogy kire is szavazzak – mondta. – A színpadra lépő sportolók mögött rengeteg munka van, a legkevesebb, hogy én is igyekszem tökéletesen felkészülni belőlük, ezzel is megtisztelve őket. Tudom, hogy ez speciális közeg, a sportolók sokszor jobban izgulnak a színpadon, mint a saját versenyükön. Minden egyes győzelem egy-egy külön történet, amit megpróbálunk bemutatni. Nemcsak díjazunk, hanem fontos történeteket mondunk el.”

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke köszönetet mondott azoknak, akik a nagyszabású gálát évek óta lehetővé teszik, így Magyarország kormányának, a sportállamtitkárságnak, az M4 Sportnak, a Nemzeti Színháznak, a szervezőbizottságnak, a kereskedelmi szponzoroknak, a partnereknek, így a MOB-nak, az MLSZ-nek, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, a sportági szövetségeknek és a sportolóknak is. Vidnyánszky Attila színházigazgató korábbi szavaira reagálva elmondta, hogy valóban katartikus pillanatok tanúi lehettünk az elmúlt években, és már azzal is elégedett lenne, ha ugyanolyan emlékezetes lenne a gála, mint egy évvel korábban, amelynek óriási visszhangja volt. Elmondta, emeli az idei, 61. gála ünnepélyességét, hogy az MSÚSZ jogelődje, a Magyar Sporthírlapírók Szindikátusa megalakulásának 110. évfordulója van ebben az évben. A gálán ezúttal is tiszteletüket teszik a határainkon túl élő magyar sportlegendák, közülük a Svájcban élő, osztrák színekben olimpiai aranyérmet nyerő Hunyady Emese gyorskorcsolyázót és a Belgiumban élő Fazekas László labdarúgót említette, mindketten díjat adnak át az eseményen. A jövőt is előrevetítve pedig közölte, hogy egy év múlva már a szabadidő- és e-sportolókat is szeretné a szövetség valamilyen módon megünnepelni a gálán.

Szöllősi György a tájékoztató végén, a szavazás lezárása utáni percekben élő adásban jelentette be a kategóriák három-három jelöltjét, a döntős listák keretes írásunkban olvashatóak.

A gálával kapcsolatos korábbi híreinket itt olvashatja!

FÉRFIAK
BÁCSI PÉTER (birkózó)
FUCSOVICS MÁRTON (teniszező)
LIU SHAOLIN SÁNDOR (rövid pályás gyorskorcsolyázó)

NŐK
BABOS TÍMEA (teniszező)
HOSSZÚ KATINKA (úszó)
KOZÁK DANUTA (kajakos)

LABDARÚGÁS (férfiak)
GULÁCSI PÉTER (RB Leipzig)
JUHÁSZ ROLAND (Mol Vidi FC)
SZALAI ÁDÁM (Hoffenheim)

LABDARÚGÁS (nők)
CSISZÁR HENRIETTA
(Bayer 04 Leverkusen)
JAKABFI ZSANETT (VfL Wolfsburg)
VÁGÓ FANNY (SKN Sankt Pölten)

EDZŐK
BÁNHIDI ÁKOS ÉS CSANG CSING LINA (férfi és női rövid pályás gyorskorcsolyaváltó)
GOLOVIN VLAGYIMIR (junior női kézilabda-válogatott)
SIKE ANDRÁS (kötöttfogású birkózószakág, szövetségi kapitány)

CSAPAT (hagyományos csapatsportokban)
FTC-TELEKOM WATERPOLO (férfi vízilabda)
GYŐRI AUDI ETO KC (női kézilabda)
JUNIOR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT

CSAPAT (egyéni sportágak csapatversenye)
FÉRFI KARDVÁLOGATOTT (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás)
FÉRFI RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA-VÁLTÓ (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba, tartalék: Oláh Bence)
NŐI KAJAK NÉGYES (Kozák Danuta, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Medveczky Erika)

AZ ÉV FOGYATÉKOS SPORTOLÓI

FÉRFIAK
GELENCSÉR RÓBERT (szervátültetett atléta)
MIHÁLOVITS TAMÁS (szervátültetett atléta)
OSVÁTH RICHÁRD (kerekesszékes vívó)

NŐK
EKLER LUCA (paraatléta)
GYURKÓ ALEXANDRA (szervátültetett úszó)
PAP BIANKA (paraúszó)

FOGYATÉKOS SPORTOLÓKKAL FOGLALKOZÓ EDZŐK
BELICZAY SÁNDOR (kerekesszékes vívás, Hajmási, Osváth)
PÉCSI ANNAMÁRIA (úszás, Gyurkó)
SZABÓ ÁLMOS (úszás, Pap, Illés)

CSAPAT
ASZTALITENISZ VEGYES PÁROS (szervátültetett, Tóth Irma, Tóth Attila)
FÉRFI ASZTALITENISZ-PÁROS (szervátültetett, Tóth Attila, Kóka Zoltán)
NŐI KEREKESSZÉKES VÍVÓVÁLOGATOTT (Madarászné dr. Mező Boglárka, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla)

Az Év magyar gólja
Bódi Ádám (Debrecen) gólja a Paks ellen, NB I
Loic Nego (Mol Vidi FC) gólja a Chelsea ellen, Európa-liga-csoportmérkőzés
Sigér Dávid (FTC) gólja az MTK ellen, NB I
(A szurkolói szavazás a gála kezdetéig, azaz február 14-én 20 óráig tart az M4 Sport honlapján)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik