MTI 2019.06.25 14:50 Frissítve: 2019.06.25 15:33

EJ: újabb négy döntős magyar egység kajak-kenuban

A keddi program második részében újabb négy magyar hajó biztosította helyét a döntőben a minszki Európai Játékok kajak-kenu versenyében, amely idén a legjelentősebb kontinentális viadal a sportágban.

 

Újabb magyar egységek jutottak döntőbe (Fotó: MTI)

A nyitó nap délutánján négy 500 méteres szám előfutamait bonyolították le.

Kajak egyesben az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kozák Danuta ott folytatta, ahol délelőtt Kárász Annával párosban abbahagyta. Rögtön a rajt után az élre állt, és végig vezetve nyert úgy, hogy a riválisok mindent beleadva üldözték, ő pedig csak annyit adott ki magából, amennyi feltétlenül szükséges volt a győzelemhez, és az ezzel járó egyenes ági fináléba jutáshoz. A szám döntőjét csütörtökön rendezik.

Hasonlóan magabiztos sikerrel lépett tovább a két nap múlva sorra kerülő fináléba Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső duója is, amely az új olimpiai számban, C-2 500 méteren Eb-címvédő és világbajnoki ezüstérmes. A győri kettős rajt-cél győzelmet aratott.

A két négyes szám kiemelt jelentőségű lesz augusztusban Szegeden, az olimpiai kvalifikációs vb-n, ezért már most fokozott figyelem övezi. Ami a világbajnoki címvédő magyar hölgyeket illeti, az ötszörös olimpiai bajnok Kozák 50 perccel az egyesbeli versenyzés után –  Kárász mögött és olimpiai bajnok társa, Csipes Tamara, valamint Medveczky Erika előtt ülve –  a csapathajót is győzelemhez segítette, így az egység ott van a legjobb kilenc között. Jól versenyzett a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású férfi kvartett is, amely féltávnál még második volt a vb-győztes németek mögött, végül harmadikként ért célba, de ez is elég volt ahhoz, hogy a középfutamban már ne kelljen vízre szállnia.

A keddi programot záró középfutamok – köztük a három, magyar érdekeltségű 1000 méteres verseny – közép-európai idő szerint 14.30-kor rajtolnak.

Minszkben 16 számban rendeznek futamokat, a döntőket szerdán és csütörtökön tartják.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Lakner Gábor    

2019.07.19 23:34:30

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A hivatkozási alap az 1894. június 23-án kelt, a NOB megalakulását is jelentő párizsi határozat volt, aminek értelmében bármely rendkívüli fizikai teljesítményért aranyérem adható.

2019.07.18 23:18:09

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nincs az a sportág és viadal, amelynek rendezési ideája ne kapna azonnal zöld lámpát és több-kevesebb milliárdot állami forrásból. Remélem azonban, hogy ennek a helyzetnek nemcsak az áldását, hanem a fonákságait, pontosabban ezek veszélyét is látják az érintettek, a döntéshozók.

2019.07.11 21:24:49

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ezüstérmeseink viszont tökéletesen megtestesítették az ókori görög és az ebből fakadó coubertini ideáltípust.

2019.07.09 08:55:30

Egyéb egyéni nemzetisport.hu