MTI 2019.06.25 13:41 Frissítve: 2019.06.25 15:33

EJ: nyolcaddöntős csapatvereséggel zártak a cselgáncsozók

A magyar cselgáncsozók a csapatverseny első fordulójában, a legjobb 16 között szoros küzdelemben veszítettek, így egy bronzéremmel zárták a minszki Európai  Játékokat, amely ebben a sportágban Európa-bajnokság is volt egyben.

 

Az elmúlt három napban az egyéni versenyek nem a mieink reményei szerint alakultak a fehérorosz fővárosban, a tatamira lépő 17 dzsúdós közül Ungvári Attila volt az egyetlen, aki nem helyezetlenül zárt, ő remek teljesítménnyel bronzérmet nyert.

Kedden viszont nélküle állt fel a csapat, amely nem számított esélyesnek a házigazdák együttesével szemben. Az első három meccs után félő volt, hogy komoly vereséggel búcsúznak az EJ-től a magyar cselgáncsozók, előbb ugyanis Ohát Zalán (+90 kg), majd – meglepetésre – Karakas Hedvig (57 kg) kapott ki pillanatok alatt ipponnal, ezt követően Szabó Frigyes (-73 kg) a hosszabbításban szenvedett ipponvereséget (0:3).

A folytatás viszont lényegesen szebbre sikerült, Tóth Krisztián (90 kg) és a 17 éves Özbas Szofi (70 kg) is győzött, egyformán vazaarival (3:2), Szigetvári Mercédesz (+70) pedig nagyon közel volt az egyenlítéshez, ami rájátszásmeccset eredményezett volna. Ám a hosszabbítás negyedik percének végén harmadik intésével veszített, s Fehéroroszország 4:2-es sikerrel a negyeddöntőbe jutott.

„Kár ezért, Mercédesz nagyon jó harcolt, sajnálom – nyilatkozta Toncs Péter női kapitány. – Sajnos mondhatjuk, hogy Karakas Hedvigen ment el ez a meccs. Bár szerintem az első vazaari ellene semmi sem volt, de igazság szerint a fehérorosznak meg sem lett volna szabad mozdítania őt az erőviszonyok alapján.”

A szakember a verseny egészét értékelve elismerte, hogy nem úgy szerepeltek, ahogy azt elvárták.

„Legalább két éremért jöttünk, és a sorsolás után úgy tűnt, Hedvignek és Tóth Krisztiánnak meg is lehet, de legalább egy-egy érmet és helyezést hoznak majd, ám elgörcsölték. Mindkettejüknél fejben lehetett a probléma. Jó águk volt, esélyesek voltak, de nem tudták megoldani. Viszont szerencsére Ungvári Attila megmentette a csapat becsületét” – vélekedett.

Toncs Péter, aki Karakas edzője, tanítványa felkészülését szinte hibátlannak érezte, mint mondta, nagyon rég volt ilyen problémamentes a munka, és most sem csinálná másként, mert Karakas jó erőben és jó formában volt.

„Nagy katasztrófa azért nem történt, menni kell tovább” – tette hozzá.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Lakner Gábor   

2019.07.22 21:49:15

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Semmi okoskodás, nincs tolódás, ütközés, mellbe rúgás, kapufa kapás- vagy rosszkéz-oldalról, a zsűri nem ítél fordítva – csak a Balaton, a színes vitorlák, napfény, rohanó felhők, kék ég. A természet fegyelmez.

2019.07.22 22:24:36

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.07.19 23:34:30

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A hivatkozási alap az 1894. június 23-án kelt, a NOB megalakulását is jelentő párizsi határozat volt, aminek értelmében bármely rendkívüli fizikai teljesítményért aranyérem adható.

2019.07.18 23:18:09

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nincs az a sportág és viadal, amelynek rendezési ideája ne kapna azonnal zöld lámpát és több-kevesebb milliárdot állami forrásból. Remélem azonban, hogy ennek a helyzetnek nemcsak az áldását, hanem a fonákságait, pontosabban ezek veszélyét is látják az érintettek, a döntéshozók.