MTI/NSO 2015.06.16 13:21 Frissítve: 2015.06.16 13:32

EJ: sportlövőink kevéssel maradtak le a riói kvótáról

Zwickl-Veres Kata és Péni István is közel volt légpuskában az olimpiai kvóta megszerzéshez a baki Európai Játékokon, amelyen előbbi nyolcadik, utóbbi a kilencedik helyen végzett.

A viadal honlapja szerint Zwickl-Veres kiválóan lőtt a 40 lövéses alapversenyben, 416.7 körös teljesítménnyel a legjobb eredményt produkálta a mezőnyben, s így magabiztosan jutott be a nyolcas döntőbe.

Bakiban minden számban egy riói indulási hely talál gazdára, s a magyar sportoló azzal a tudattal kezdhette meg a finálét, hogy rajta kívül csupán két olyan lövő van a mezőnyben, aki még szerezhet kvótát.

A döntőben mindenki tiszta lappal indult. Zwickl-Veres elsőre 10.5 kört ért el, másodikra viszont csak 9.1-et, amivel komoly hátrányba került valamennyi riválisával szemben. A szabályok szerint a nyolcadik lövés után az utolsó kiesik – majd minden második kör után az éppen leghátul álló –, s mivel a magyar versenyző nem tudott már feljebb jönni, ő volt az első búcsúzó. A kvótát végül a svájci Sarah Hornung szerezte meg, aki nyolcadik helyen jutott döntőbe, ám végül ezüstérmet nyert, mindössze egy tizedkörrel lemaradva a szerb Andrea Arszovics mögött.

Nem ez a favorit számom, bár nagyon szeretem, ez volt az első igazán nagy döntőm benne. Nem is gondoltam volna arra, hogy elsőként jutok be a döntőbe, ennek nagyon örültem. Az ilyen szituációkhoz azért még hozzá kell szoknom, egy kis rutin elkél. Nagyon kevés idő volt az alapverseny és a döntő között, ki is hívtak kontrollra, persze ehhez hozzá vagyunk szokva, nem volt probléma, viszont én értem vissza a legkésőbb. Nem igazán ocsúdtam fel, hogy hú, döntő jön. Egy picit szorosra húztam a nadrágom, ez egy baki volt, de ettől függetlenül nagyon örülök annak, hogy ez a nap így sikerült. A döntőnek is, az alapverseny eredményének meg pláne, ez életem legjobb teljesítménye volt légpuskával. Kontroll alatt tudtam tartani saját magamat, a gondolataimat, ennél többet sportoló nem kívánhat” – mondta Zwickl-Veres. 

A férfiak versenyében a mindössze 18 éves Péni István szintén jól lőtt az alapversenyben, ám balszerencséjére 625.8 körös eredményével egy tizeddel elmaradt a nyolcadik helyezettől, így nem lőhetett döntőt, amelybe három olyan lövő került be, akinek nincs kvótája. A versenyt végül a fehérorosz Vitalij Bubnevics nyerte meg, míg a riói kvóta a harmadik helyen végzett izraeli Sergey Richteré lett.

A nőknél Miskolczi Julianna a 27., a férfiaknál a már olimpiai induló Sidi Péter a 26. helyen zárt.

2019.09.22 20:36:01

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Tokióból újra olimpiai érme(ke)t szállíthat a sportág.

2019.09.21 23:32:18

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A virtuozitásnál fontosabb a karakter, a jellem szilárdsága, úgy is fogalmazhatnánk, az igazi tehetség végül így is, úgy is utat tör magának.

2019.09.19 21:39:13

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Egyetlen feltörekvő hazai tehetségtől sem vette el a helyet.

2019.09.18 21:49:34

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Ez a jövő – esszük, nem esszük, nem kapunk mást. És ne tévedjünk: az éhhalált választóknak még az emlékét sem igen fogják megőrizni.

2019.09.16 16:30:55

Egyéb egyéni VINCZE SZABOLCS

Arkagyij Dvorkovicsnak tetszenek a magyar kezdeményezések és támogatni akarja őket.