LAKNER GÁBOR (Minszk) 2019.06.21 15:24 Frissítve: 2019.06.21 16:48

Európai Játékok: felemásan kezdtek a magyar ökölvívók

Egy győzelem és egy vereség az ökölvívóink mérlege Minszkben, Csóka Nándor veresége után Kozák László tudott győzni az Európai Játékok első versenynapján.

 

Kozák László legyőzte román ellenfelét (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az ökölvívóknak is megkezdődött az Európai Játékok Minszkben, pénteken három magyar bokszolónak volt jelenése az Urucsje Sportcsarnokban (a férfiaknak ugyebár Európa-bajnokságnak számít a megméretés).

Elsőként az 56 kg-os Csóka Nándor lépett ringbe a belga Vasile Usturoi ellen. Nem csupán a magyarok között volt az első, az ő mérkőzésével kezdődött a program az A jelű ringben. Az összecsapást a kezdetektől fogva a belga irányította, többet és pontosabban ütött, el is vitte az első menetet. A másodikban Csóka is kezdett magára találni, így kiegyenlített küzdelem zajlott, de összességében még mindig az ellenfél érezhette magát nyeregben. Az utolsó menetben Csóka ugyan ment előre, de a belga jól mozgott el az ütései elől, így a magyar ökölvívó nem tudott fordítani, és 4:1-es vereséget szenvedett.

A folytatás azonban jobban sikerült, erről pedig a 69 kg-ban versenyző Kozák László gondoskodott. Az aktívnak látszani akaró román ellenfele, Marian Pita sokat mozgott ugyan az elején, de alig talált, a magyar versenyző viszont jóval pontosabban célzott. Az első menet kifejezetten tetszetős képe után a másodikra, annak is a második felére feljavult a román, de összességében úgy lehetett látni, még mindig Kozák kezében van a mérkőzés. A harmadik menetben taktikusan és higgadtan bokszolt a magyar ökölvívó, ha kellett, lassította is a tempót, egyre jobban felbosszantva ezzel a tehetetlen ellenfelét. Nem is kellett csalódnunk, a bírók 3:2-re a magyar versenyzőt látták jobbnak.

„Tavaly is találkoztam már ezzel az ellenféllel, és akkor kikaptam tőle. Akkor meglepett, hogy folyamatosan jött előre, most viszont tudtam, hogy ez történik majd – mondta a győztes Kozák László. – Mivel legutóbb nem én nyertem, nekem kellett változtatnom, ez pedig sikerült is. Úgy érzem, többet bokszoltam kívülről, csak akkor mentem közelebb, amikor fáradtam, és tudtam, hogy már ő sem lesz veszélyes rám. Láttam az ellenfelemen, hogy egyre bosszúsabb, de ez csak örömöt okozott nekem.”

Kozák László hozzátette, erővel is bírta az összecsapást. Erre szüksége lesz a folytatásban is, mert a sorsolás nem volt kegyes hozzá: szombaton újra ringbe lép, ellenfele az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes brit Pat McCormack lesz.

Pénteken még egy ökölvívónk, a +91 kg-os Nagy Bence mutatkozik be Minszkben.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Lakner Gábor.

 

2020.05.21 15:16:55

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A legnépszerűbb események kapcsán is újra van miért drukkolni a sportok szerelmeseinek! (x)

2020.05.24 16:20:37

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Sokan a világhírű magyar vívás előfutárának tartották, stílusa az aktív védelemre épült.

2020.05.24 20:53:59

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Át kellene gondolni a rendezéssel kapcsolatos terveket.

2020.05.23 20:51:40

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

A sportállamtitkár úgy véli, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a sport gazdasági helyzete is stabilizálódjon.