Európa térdre kényszerítette az Egyesült Államokat

Vágólapra másolva!
2010.10.04. 17:04
null
Graeme McDowell tette fel az i-re a pontot (Fotó: Action Images)
Bár az Egyesült Államok válogatottja ledolgozta a nap elején meglévő tetemes, hárompontos hátrányát, a hétfői utolsó partit megnyerő Graeme McDowell révén Európa a legvégén visszaszerezte az előnyt, és 14.5–13.5-re megnyerte a két válogatott kétévente kiírt, ezúttal a walesi Newportban megrendezett mérkőzését, és visszahódította a sportág legnagyobb presztízsű trófeáját, a Ryder-kupát.

Akik figyelemmel kísérték beszámolóinkat a pénteken kezdődő Ryder-kupáról, emlékezhetnek: az esőtől zavart első két napon az amerikaiak játszottak jobban, tíz páros mérkőzés után az összesítésben két ponttal vezettek. A vasárnap aztán már európai varázslat jegyében telt, a vendéglátó válogatott párosai a megszerezhető hat pontból mindössze felet engedtek át ellenfelüknek – ahogyan az egyik amerikai elemző fogalmazott: „az európaiak éltek a hazai pálya, a hazai közönség és a hazai eső jelentette előnnyel"... A hétfő aztán elképesztő, igazi ryder-kupás izgalmakat hozott, egészen az utolsó mérkőzésig.

A hétfőre tolódott egyesek előtt az amerikaiakra váró feladvány nem volt bonyolult, ám megoldása annál nehezebbnek ígérkezett: hárommal több mérkőzést kellett megnyerniük a hétfői utolsó napon, mint amennyit az európaiak behúznak (a kiinduló állapot: 9.5–6.5 volt). Ez még úgy is igen embert próbáló feladat, hogy az egyesekben hagyományosan az amerikaiakat tartják esélyesebbnek.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK EGYPONTOSRA CSÖKKENTI HÁTRÁNYÁT

A sorsolás következtében hétfő reggel elsőként a legerősebb, egyben legkiegyensúlyozottabb páros vágott neki a pályának (utána azonos időközben a többiek). Európa képviseletében a világranglista második helyére frissen fellépő Lee Westwood ragadott ütőt, az amerikaiak oldaláról a világranglista-negyedik Steve Stricker. Kezdetben az angol vezetett, a 12. és a 13. szakaszon azonban rosszul sikerült az elütése, Stricker fordított, és a 15-ösön egy pazar eagle-lel megalapozta győzelmét.

Az amerikaiak hamarosan tovább faragtak a hátrányon, Dustin Johnson kihasználta a fiatal német Martin Kaymer bizonytalan játékát: az amerikai a tízes szakasztól fogva sorozatban öt lyukat nyert, és gyorsan véget vetett a mérkőzésnek (9.5–8.5).

HÁROM GYŐZELEM, MINDEN KORÁBBINÁL NAGYOBB AZ EURÓPAI ELŐNY

Mielőtt az európaiak hívei izgulni kezdhettek volna az előny fogytán, a rendkívül biztos kézzel játszó Ian Poulter visszahozott egy pontot az összetettben. Az angol játékos a tizedik szakaszon már három ponttal vezetett, eagle-lel és birdie-kkel csinosított partiját a 14. szakaszon befejezettnek nyilvánította.

További európai pillanatok következtek. Az ifjú Rory McIlroy – aki az első két szakaszon aratott „villámgyőzelmek" után nehéz helyzetbe került – az utolsó lyukon megmentett fél pontot Stewart Cink ellenében. A hatodik szakaszig három birdie-t ütő Luke Donald előnye fogyott-fogyott, de a záráskor egy pont még megvolt belőle. Miguel Ángel Jiménez az utolsó lejátszott nyolc szakaszon négy birdie-t ütött – a veterán spanyol nagyon régen játszott ilyen kiválóan! 13–9

WOODS BEGURUL, ÉS AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK HIRTELEN KIEGYENLÍT

Ezzel persze még nem dőlt el semmi, hiszen például odakint volt még a pályán Tiger Woods, az amerikaiak fétisjátékosa. A világelsőt igencsak felbosszantotta, hogy Francesco Molinari elvitte előle az első két szakaszt; Woods feltámadt, és olyan tűzijátékot rendezett (volt benne birdie, eagle), hogy talán még a többségben lévő európai szurkolók is bánták, hogy előnye a 15. szakaszra behozhatatlanná hízott, és véget ért a mérkőzés.

Jeff Overton is megfordította a Ross Fisher elleni, bizonyos időszakokban kilátástalannak tűnő mérkőzését, majd a párosok során rendre vesztő világranglista-harmadik Phil Mickelson is meggyőző győzelemmel ért célba – Lefty az első négy szakasz mindegyikét megnyerte, onnan ápolgatta tetemes előnyét. Zach Johnson sem hagyott kétséget afelől, hogy ezen a napon jobb Padraig Harringtonnál: az összesítésben máris egyenlő volt az állás! 13–13

AKÁRCSAK AZ IDEI US OPENEN, McDOWELL KIFOG AZ AMERIKAIAKON

A pályán maradó két páros mindegyikében az európaiak álltak jobban, de nem sokkal... és igen, az amerikaiak kirángatták magukat a csávából! Rickie Fowler az utolsó három szakaszon birdie-t ütve ledolgozta hátrányát Edoardo Molinarival szemben, a sírból döntetlenre mentette a saját meccsét – és e kulcspillanatban megtartotta a döntetlen állást az összetettben is, ami az amerikaiak számára a kupa megtartását ígérte! 13.5–13.5

A döntés az utolsó páros kezében volt. Noha az északír Graeme McDowell a 11-es szakaszon még hárommal több megnyert szakasszal állt, mint partnere, Hunter Mahan, amikor magukra maradtak a pályán, (a 15-ös szakasztól) már csak egy volt a különbség. McDowell azonban nem hiába nyerte meg az idén az év egyik legnagyobb versenyét, a US Opent: a 16. és a 17. szakaszt is uralta, amivel megnyerte a mérkőzést Európa számára (14.5–13.5).

Így ünnepelt Európa a newporti golfklubban hétfő délután (Fotó: Action Images)
Így ünnepelt Európa a newporti golfklubban hétfő délután (Fotó: Action Images)

Bár rendkívüli izgalmak után dőlt el a mérkőzés, bizonyos értelemben igazolódott a papírforma: az Egyesült Államok válogatottja 1993 óta képtelen megnyerni a Ryder-kupát, ha a mérkőzést Európában rendezik. Az öreg kontinens válogatottja az utolsó nyolc kiírásból hatszor elhódította a serleget.

A mérkőzést beharangozó, a Ryder-kupa hátterével foglalkozó írásunkat itt olvashatja.

38. RYDER-KUPA, CELTIC MANOR RESORT, NEWPORT, WALES 
4. NAP, A TALÁLKOZÓ NEGYEDIK SZAKASZA
EGYÉNI MÉRKŐZÉSEK (a győztes mindig elöl)
CSAPATPONTOK
Stricker (USA)–Westwood (EU) 2, 1 EU: 0, USA:1
McIlroy (EU)–Cink (USA) döntetlen EU: 0.5, USA: 0.5
Donald (EU)–Furyk (USA) 1, 0 EU: 1, USA: 0
D. Johnson (USA)–Kaymer (EU) 6, 4 EU: 0, USA:1
Poulter (EU)–Kuchar (USA) 5, 4EU: 1, USA: 0
Overton (USA)–Fisher (EU) 3, 2 EU: 0, USA:1
Jiménez (EU)–B. Watson (USA) 4, 3  EU: 1, USA: 0
Woods (USA)–F. Molinari (EU) 4, 3 EU: 0, USA: 1
E. Molinari (EU)–Fowler (USA) döntetlenEU: 0.5, USA: 0.5
Mickelson (USA)–Hanson (EU) 4, 2EU: 0, USA: 1
Z. Johnson (USA)–Harrington (EU) 3, 2EU: 0, USA: 1
McDowell (EU)–Mahan (USA) 3, 1 EU: 1, USA: 0
A 12 MÉRKŐZÉSEN MEGSZERZETT CSAPATPONTOK
 EU: 5, USA: 7
Az eredmények értelmezése: a párosok neve utáni első szám a megnyert szakaszok száma közötti különbséget, a második a szükségtelenné vált, így le nem játszott szakaszok számát jelzi. Példa: az amerikai Steve Stricker 2-vel több szakaszgyőzelmet számlált ellenfelénél 1 szakasszal a befejezés előtt, s mivel előnye behozhatatlan volt, a parti ott véget ért.

A HÉTVÉGE KORÁBBI EREDMÉNYEI 
1. szakasz: péntek-szombati négylabdás mérkőzések 
2. szakasz: szombati váltott ütéses mérkőzések 
3. szakasz: vasárnapi páros mérkőzések
 
A VÉGEREDMÉNY
Európa–Egyesült Államok 14.5–13.5
   
A RYDER-KUPA EDDIGI ÖSSZESÍTETT MÉRLEGE  
1927–1971 Egyesült Államok–Nagy-Britannia 16–3
1973–1977 Egyesült Államok–Nagy-Britannia és Írország 3–0
1979– Egyesült Államok–Európa 7–9
Összesen   26–12
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik