Esztétikus gimnasztika: sosem látott nagy mezőny a budapesti vb-n

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.10. 11:44
Budapest nyerte el a 2018-as esztétikusgimnasztika-világbajnokság rendezési jogát – Magyarország először adhat otthont a sportág legmagasabb szintű nemzetközi seregszemléjének. A vb-t a BOK-csarnokban rendezik meg június 7–10. között, rekordmezőnnyel.

A Finnországból elterjedt esztétikus gimnasztikában (Aesthetic Group Gymnastics, AGG) 2000 óta évente rendezik meg a világbajnokságot. A magyarországi versenyen gyűlik össze az eddig látott legnagyobb mezőny: a vb-programban és az IFAGG Trophyn a szervezők 1200-1400 tornászra számítanak. A világbajnokságon 84 csapat indul, a csapatok létszáma 6–12 fő között lehet.

A vb-n felnőtt- és juniorcsapatok versenyeznek, klubszíneket képviselve, tehát egy országból több klub is elindulhat. A 2017-es finnországi világbajnokság fináléi 7000 nézőt vonzottak a Helsinki Jégcsarnokba. A sportág tradicionálisan legeredményesebbjei a finn, orosz, bolgár és észt együttesek.

Budapest az eredetileg kiválasztott Szófiától veszi át a rendezési jogot, a bolgár fővárosban ugyanis biztosítási okokból nem tudják megrendezni a vb-t, a sportág nemzetközi szervezete (IFAGG) pedig megvétózta, hogy a bolgárok más városba vigyék el a rendezvényt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik