Eseménydús két év van London olimpiai bajnokai mögött

BÁLINT MÁTYÁS, SZŰCS ANDRÁSBÁLINT MÁTYÁS, SZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2014.08.04. 11:48
null
Nyolc aranyérmesünk egyike a női kajaknégyes volt. A duplázó Kozák Danuta jobbján Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina, balján Szabó Gabriella (Fotó: Szabó Miklós)
Nyolc aranyérem, négy ezüst és hat bronz – ennyivel zárta a magyar olimpiai csapat a londoni olimpiát. De vajon mit értek el az elmúlt két évben az olimpiai érmes versenyzők, egységek? Mindenek előtt az aranyérmesek?

 

EZÜSTÉRMESEK
Lőrincz Tamás
birkózás, kötöttfogás, férfi 66 kg

London óta két Európa-bajnoki aranyérmet is szerzett (66 és 71 kilóban), a tavalyi budapesti vb-n véleményes bíráskodással esett ki. A nemzetközi élmezőny stabil tagja.

Ungvári Miklós
cselgáncs, férfi 66 kg

London után súlycsoportot váltott, és már 73 kg-ban is van egy Európa-bajnoki bronzérme. Rióra majdnem 36 éves lesz, de nagy küzdő.

Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, Tóth Dávid
kajak-kenu, férfi K–4 1000 m

A meglepően időtálló négyes bronzérmes lett a 2013-as Eb-n és negyedik a vb-n, de indulási jogot szerzett a 2014-esre világbajnokságra. A legnagyobb kérdés: meddig marad örökifjú a Rióra 38 éves Kammerer Zoltán?

Douchev-Janics Natasa, Kovács Katalin
kajak-kenu, női K–2 500 m

A kétszeres olimpiai bajnok párosból Kovács Katalin anyuka lett (és negyvenéves lesz Rióra), Douchev-Janics Natasa pedig már eleve anyuka volt, és gerincsérve miatt a teljes 2014-es idényt kihagyja. Nem jó jel.

PARS KRISZTIÁN
atlétika, férfi kalapácsvetés


A 32 esztendős dobóban az az ijesztő, hogy csak jobb versenyző lett londoni diadala óta. Bár a 2013-as világbajnokságon a lengyel Pawel Fajdek mögött második lett, egy héttel a viadalt követően megdobta a szezon legjobb eredményét, majd idén júliusban, a Gyulai István-emlékversenyen éppenséggel egyéni csúcsot hajított 82.49-cel. Ekkora dobással meg az elmúlt öt olimpiából négyet meg lehetett volna nyerni. Ja, és mindezt egy vállműtét után, újra csiszolt technikával…

DOMBI RUDOLF, KÖKÉNY ROLAND
kajak-kenu, férfi K–2 1000 m


Fogalmazzunk úgy, sok minden történt az olimpiai aranyérmes párossal London óta. Először csak az eredmények maradtak el (egy Eb-5. és egy vb-3. hely az olimpiai arany után az érintetteket sem elégítette ki), ráadásul Kökény Roland közben az egyéni edzéseket már nem a duó korábbi trénerénél, Szilárdi Katalinnál végezte. Közben a felek között elveszett a bizalom is, és a páros megszűnt párosnak lenni.

KOZÁK DANUTA
kajak-kenu, női K–1 500 m


Az olimpia után őt is utolérte a sikeres magyar kajakosok örökös végzete, edzőt és klubot váltott, és párjával, a mérsékelt edzői tapasztalattal bíró Somogyi Bélával kezdte meg a felkészülést. Már épp készültünk pánikba esni a fejlemények miatt, csakhogy Kozáknak más tervei voltak: a 2013-as világbajnokság legeredményesebb versenyzője lett 3 aranyéremmel, idén pedig, azt mondják, még erőteljesebben, még jobb technikával evez, mint valaha.

FAZEKAS-ZUR KRISZTINA, KOVÁCS KATALIN, KOZÁK DANUTA, SZABÓ GABRIELLA
kajak-kenu, női K–4 500 m


Tévedés, hogy anya csak egy van, mert ebben a négyesben rögtön kettőt is találni, azt pedig egyelőre botorság volna megtippelni, hogy Fazekas-Zur Krisztina és Kovács Katalin a szülés után milyen formában, állapotban, kedvvel készül majd Rióra – nem is beszélve a mindenkori magyar női kajak négyes turbulens, szövetségi kapitányi hajszálak ezreit fehérítő összeállításáról. Két dolog biztos: Kozák Danuta még mindig remek, Szabó Gabriella pedig két év alatt újra felépítette magát egy kisebb gödör után.

BERKI KRISZTIÁN
torna, lólengés


Most ne figyeljenek ide, de Berki Krisztián a londoni olimpia óta nem nyert aranyérmet világversenyen. (Két Eb-ezüstöt viszont igen, és bár a 2013-as vb-n leesett a lóról és nem jutott döntőbe, egy ilyen alkalom a legveretesebb pályafutásba is belefér.) Ráadásul az UTE tornásza 2016 nyarára betölti majd 31. életévét, márpedig a lólengés az egy fokkal ifjabbak terepe: Berki egy riói aranyéremmel a szer legidősebb olimpiai bajnoka lenne 1948 óta. De nem lepődnénk meg, ha edzőjével, Kovács Istvánnal már erre is kieszeltek volna valamit.

BRONZÉRMESEK

Módos Péter birkózás, kötöttfogás, férfi 55 kg: 2013-ban vb-bronzérmes, a legutóbbi két Eb-t kihagyta.
Hatos Gábor birkózás, szabadfogás, férfi 74 kg: Eb-ezüstérmes, vb-12. lett 2013-ban, az idei Eb-n pihent.
Csernoviczki Éva cselgáncs, női 48 kg: egy váratlan vb-kiesés mellett (éppen Rióban) két Eb-aranyérme van London óta.
Douchev-Janics Natasa kajak-kenu, női K–1 200 m: tavaly vb-5. és Eb-3. volt ezen a távon.
Marosi Ádám öttusa, férfi egyéni: tavaly egyéniben vb-27., Európa-bajnok, idén sérülés miatt kihagyta az Eb-t.
Cseh László úszás, férfi 200 m vegyes: tavaly vb-5. volt ezen a távon, 100 pillangón van egy vb-ezüstje London óta.

GYURTA DÁNIEL
úszás, férfi 200 m mell

Tekintve, hogy 2009 óta az összes létező világversenyen aranyérmet szerzett 200 mellen, talán megkockáztathatjuk, hogy Gyurta Dániel viszonylag stabilan tartja tökéletes formáját. Megverni idén, a berlini Európa-bajnokságon sem fogják, tekintve, hogy el sem indul ezen a távon kisebb felkészülési problémák miatt, de ez aligha ad okot aggodalomra. Elvégre jelenleg ő a táv egyeduralkodója, és az előző egyeduralkodó, a japán Kitadzsima Koszuke is duplázott.

RISZTOV ÉVA
úszás, nyílt vízi úszás, női 10 km


Az van, hogy a hosszútávúszás önmagában is egy óriási lutri a víz aktuális állapotától a teljesen véletlenszerű és önkényes kizárásokig, de Risztov Éva ráadásul maga is annyira kiszámíthatatlan, hogy hozzá képest egy közepes méretű hurrikán szögletes, katonás, menetrend szerinti képződménynek számít. Viszont épp zabolátlan őstehetségének és akaratosságának köszönhetően tudott hét évvel pályaúszó karrierjének lezárását követően olimpiai bajnoki címet nyerni, és épp ezért lehet képes bármire Rióban is, akkor is, ha azóta teljesen hullámzóak az eredményei.

SZILÁGYI ÁRON
vívás, férfi kard, egyéni


A kardvívásban óriási szerepe van az adott napi koncentrációnak, hangulatnak, a kegyelmi állapotnak, márpedig Szilágyi Áron a londoni aranyérem megszerzésének napján saját bevallása szerint is kegyelmi állapotban vívott, nem tudta volna megverni senki – az egy olyan nap volt. Azóta is volt néhány hasonló napja, amelyek vb- és Eb-érmeket fialtak egyéniben és csapatban, éppen csak aranyakat nem. De bármikor jöhet megint egy olyan nap – mert az egyszer sem volt kérdés az elmúlt két évben, hogy még mindig fantasztikus vívó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik