Nem lehet ott az olimpián a férfi kardválogatott

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.03.18. 12:46
null
Szilágyi Áron (balra) csak egyéniben lesz ott Londonban (Fotó: MTI – archív)
Címkék
Az utolsó selejtezős versenyen nem tudott megfelelő eredményt elérni, így nem vehet részt a londoni olimpián a magyar férfi kardválogatott.

A vasárnapi, moszkvai világkupa-fordulón az utolsó, még ötkarikás részvételt érő hely megszerzése volt a tét a magyar és a francia, illetve a hátrébbról induló kínai csapat számára. A mieink – Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Gáll Csaba, Iliász Nikolász összeállításban – a 16 között 45:38-ra kikaptak a franciáktól, így már csak halovány esélyünk maradt a kvóta kiharcolására. Ehhez az kellett, hogy a kilencedik helyen végezzünk, a franciák pedig közvetlenül előttünk, a nyolcadikon. Csakhogy közben a kínaiak – nagy meglepetésre – sorra győzték le ellenfeleiket, és az elődöntőbe jutva mindkét riválisukat megelőzték.

„Nem akarok semmit mondani a körülményekről, de azért annyit megjegyeznék, hogy a kínaiak az olaszokat és az amerikaiakat is nagyon simán verték meg, és nagy összeölelkezés volt a végén... – kezdte mondandóját csalódottan az MTI megkeresésére Kovács Tamás szövetségi kapitány. – A franciák elleni meccsről azt mondhatom, hogy lényegében jobb csapattól kaptunk ki, korrekt volt a bíráskodás. A helyzet az, hogy egyénileg jobb vívókból áll a francia csapat, amit világranglistás helyezéseik is tükröznek, meg az is, hogy tegnap ketten közülük a négy között végeztek egyéniben. Sajnálom a fiúkat, mert az elmúlt egy évben nagyon sokat dolgoztak, mindent megtettek azért, hogy kijussanak az olimpiára. Jelenleg itt tartunk, semmivel sem előrébb.”

„Az, hogy tizenkilencre lapot húztam, és fiatalokat tettem be a csapatba, nem jött be, Gáll Csaba és Iliász Nikolász bátortalanul vívott, de meg kell mondjam, hogy legjobb emberünk, Szilágyi Áron sem volt ma elemében, úgy pedig nem lehet eredményesen szerepelni, hogy csak egy valaki, jelen esetben Lontay Balázs vív jól. A versenyzők és az edzők, meg jómagam is mindent elkövettünk közösen a sikerért, a feltételek adottak voltak, otthon megkaptuk a támogatást, de sajnos nem jött össze a kvóta. Sokat kell még versenyezni, sok tapasztalatot kell szerezni ahhoz, hogy ez a fiatal csapat nemzetközi szinten ütőképes legyen, és a magyar kardvívás visszakerüljön arra a helyre, amelyen hosszú ideig volt.″

Mostanáig nem fordult elő, hogy magyar kardválogatott nélkül rendezzenek olimpiai vívóversenyt, amikor volt magyar küldöttség a játékokon. Ráadásul a piros-fehér-zöld színek képviselői tíz alkalommal aranyéremmel tértek haza.

Londonban férfi kardban – Szilágyi Áron révén – egyetlen magyar induló lesz.

A moszkvai vk-versenyen a magyarok végül a 11. helyen zártak úgy, hogy a franciák elleni vereség után 45–23-ra legyőzték az irániakat, majd 45–43-ra kikaptak az ukránoktól. Utolsó mérkőzésükön a grúzokat verték 45–39-re. A viadal honlapja alapján a győzelmet óriási meglepetésre a kínaiak szerezték meg, miután az elődöntőben az amerikaiakat, majd a fináléban – egytusnyi különbséggel – a házigazda oroszokat is legyőzték.

CSAK IMRE GÉZA SZERZETT VÍVÓKVÓTÁT HÉTVÉGÉN – ÖSSZEFOGLALÓ

Hétvégén mindössze eggyel nőtt az olimpiai kvótás vívók száma, noha több lehetőség is állt a magyarok előtt.

 

Szombaton eldőlt, hogy a párbajtőröző Imre Géza ott lehet majd a londoni játékokon, Boczkó Gábor viszont nem. Utóbbinak az első három közé kellett volna kerülnie a párizsi Világkupa-versenyen, hogy legyen esélye a ranglistáról bekerülni az olimpiai mezőnybe, de már a selejtezőben befejezte szereplését. Imre sem vívott jól, a főtábla első körében vereséget szenvedett, neki azonban már korábban voltak olyan jó eredményei, melyek révén - nem hivatalos számítás szerint -olimpikonnak tekinthető. Azzal, hogy ő bekerült a londoni mezőnybe, Boczkónak már nincs lehetősége a javításra, mert nem vehet részt az áprilisi, európai zónaversenyen.

 

Női kardban viszont éppen ez a lehetőség kínálkozik még Benkó Rékának, aki Moszkvában nem tudott olyan eredményt elérni, amellyel máris biztosította volna helyét az ötkarikás indulók között. Mivel ebben a szakágban nincs még magyar kvalifikált, Benkó mehet majd a pozsonyi zónaversenyre, melyről az első négy csatlakozik a londoni résztvevőkhöz.

 

Hasonló a helyzet férfi tőrben is: egy magyar vívó utazhat majd Pozsonyba, mivel az egyéves kvalifikációs időszakban sem egyéniben, sem csapatban nem jött össze a kvóta.

 

A legnagyobb érdeklődés a férfi kardozók vasárnapi, moszkvai szereplését övezte. A kérdés az volt, hogy a magyarok vagy a franciák csatlakozhatnak-e a már részvételi jogot szerzett válogatottakhoz, mert bár a kínaiak is látótávolságon belül voltak, velük senki sem számolt. Aztán a végén mégis ők örülhettek, mivel váratlanul legyőzték a dél-koreaiakat, az olaszokat és az amerikaiakat is, s a döntőbe jutással annyi pontot szereztek, amennyi elég volt ahhoz, hogy a magyarokat és a legutóbbi két olimpián győztes franciákat is megelőzzék. A kínaiak ráadásul a fináléban a házigazda oroszoknál is jobbnak bizonyultak. A franciák egyébként a nyolcaddöntőben legyőzték a magyarokat a moszkvai Vk-n, az elődöntőbe azonban már ők sem jutottak be.

 

Férfi kardban a már korábban kvótát szerző Szilágyi Áron révén egy magyar induló lesz Londonban. Mostanáig nem fordult elő, hogy magyar kardválogatott nélkül rendezzenek olimpiai vívóversenyt, amikor volt magyar küldöttség a játékokon.

 

Női tőrben és női párbajtőrben a jövő héten zárul a kvalifikációs sorozat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik