Elismerés: Sárosi Laura átvette Zsófia királynétól a fair play díját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.19. 17:11
null
Sárosi Laura átvette a Zsófia királyné-díjat (Forrás: Spanyol Királyi Ház)
Sárosi Laura február 19-én, a spanyol Év sportolója-díjátadón Zsófia királynétól átvehette az esztendő (2016) legsportszerűbb cselekedetéért járó Zsófia királyné-díjat.

 

Talán sokan emlékeznek rá, a riói kvótáért versenyző magyar tollaslabdázó az áprilisi franciaországi Európa-bajnokságon került érdekes helyzetbe. A kontinensviadal egyéni küzdelmeinek második körében 1:0-ra vezetett a negyedik helyen kiemelt német Karin Schnaase ellen, amikor ellenfelének elszakadt a cipője. A szabályok szerint a játékos nem hagyhatja el a pályát, a németnek pedig nem volt tartalékcipője, így Sárosi könnyedén megnyerhette volna a mérkőzést.

SÁROSI: SOHASEM GONDOLTAM VOLNA...
„Nagyon jól éreztem magam, hatalmas élmény volt meglátogatni a királyi rezidenciát, és elismerést átvenni Zsófia királynétól. A ceremónia után lehetőségem volt beszélgetni vele és Fülöp királlyal is. Kicsit tudok spanyolul, így nem volt akadálya a kommunikációnak, de a tolmácsolásban segített a magyar nagykövet, Győri Enikő is. Kérték, hogy meséljem el pontosan, mi is történt a tavalyelőtti Európa-bajnokságon, valamint kíváncsiak voltak a terveimre a tollaslabdában és a civil életben egyaránt. Sosem gondoltam volna, hogy annak a közel két évvel ezelőtti cselekedetemnek máig tartó hatása lesz. A sport különböző élményeket tud adni a vereségtől a dicsőségig, és olykor ilyen pillanatokat is kaphatunk ennek köszönhetően. Ez egészen biztosan sokáig emlékezetes nap marad számomra.”

Ám a magyar játékos odaadta tartalék lábbelijét ellenfelének, aki végül legyőzte őt. Ez az emberi gesztus, ez a sportszerű cselekedet nemcsak a magyar sajtót járta be, külföldön is sokat foglalkoztak az esettel, amelyért 2016 októberében a Nemzetközi Fair Play Bizottság speciális fair play diplomát adományozott a játékosnak.

Most egy újabb, igazán különleges elismerésben részesült Sárosi Laura, aki az El Pardóban lévő királyi palotában vehette át a díjat Zsófia királynétól. Azt a kitüntetést, amelyet az előző esztendőben a spanyol válogatott, világ- és Európa-bajnok, BL-győztes labdarúgó, Andrés Iniesta példamutató, sportszerű, a tisztességes játék iránti elköteleződésének elismeréseként kapott meg.

A Reina Sofía Fair Play-kupát 1982 óta adják át, első alkalommal a Spanyol Vöröskeresztet ismerték el a sportpályákon nyújtott tevékenységéért. Nem Sárosi Laura az első külföldi sportoló, aki Zsófia királyné elé járulhatott: 1995-ben a Vuelta-győztes francia kerékpárost, Laurent „Jaja” Jalabert-t díjazták – igaz, spanyol vonatkozásként, ő akkoriban az Once csapatában tekert. Az elmúlt több mint három évtizedben olyan kiváló sportolók részesültek az elismerésben, mint a Davis-kupa-győztes teniszező, Alex Corretja, az olimpiai bajnok középtávfutó, Fermín Cacho, a tornász Jesús Carballo vagy éppen a labdarúgó Andrés Iniesta. 2013-ban egy nyolcesztendős kanári-szigeteki fiúcska, Alejandro Rodríguez Macías cselekedetét ítélték a legszebbnek, aki egy labdarúgótorna során szétválasztotta a mérkőzés hevében összevitatkozó edzőjét és a játékvezetőt.

A díjazottak (Forrás: Spanyol Királyi Ház)
A díjazottak (Forrás: Spanyol Királyi Ház)

 


Sárosi Laura és Győri Enikő nagykövet VI. Fülöp spanyol királlyal beszélget (Fotó: Magyarország madridi nagykövetsége)
Sárosi Laura és Győri Enikő nagykövet VI. Fülöp spanyol királlyal beszélget (Fotó: Magyarország madridi nagykövetsége)

(Fotó: Magyarország madridi nagykövetsége)
(Fotó: Magyarország madridi nagykövetsége)

(Fotó: Magyarország madridi nagykövetsége)
(Fotó: Magyarország madridi nagykövetsége)
Zsófia királyné legutóbb Andrés Iniestának adta át a fair play díjat (Fotó: AFP)
Zsófia királyné legutóbb Andrés Iniestának adta át a fair play díjat (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik